BACKSTORY

Εθνική ΑΕΕΓΑ: Παριζιάνικο άρωμα; - Παγκρήτια: Τι φέρνουν τα νέα δεδομένα; - Όμιλος Κυπριώτη: Νέο δικαστικό «επεισόδιο»

17-10-2022 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική ΑΕΕΓΑ: Παριζιάνικο άρωμα; - Παγκρήτια: Τι φέρνουν τα νέα δεδομένα; - Όμιλος Κυπριώτη: Νέο δικαστικό «επεισόδιο»

À Paris με την Εθνική ΑΕΕΓΑ;

Ήρθε ή τέλος πάντων κοντά βρίσκεται η ώρα των αλλαγών στην Εθνική Ασφαλιστική. Φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη για αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής Εταιρίας της χώρας. Όχι άμεσα. Από την 1η του χρόνου. Όμως οι ανακοινώσεις θα προηγηθούν.

Ακούγεται πως η επιλογή έχει και γαλλικό άρωμα. Μιλούν για κάποιο μεγαλοστέλεχος, Ελληνογάλλο, ο οποίος θα μπολιάσει την εταιρία με παρισινό νεοτερισμό. Άλλωστε έναν τέτοιο αέρα στους σχεδιασμούς του τον έχει ανάγκη ο κλάδος. Και βέβαια θα αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή μιας και η αγορά έχει πήξει από Αγγλοσάξωνες και Αμερικανοσπουδαγμένους. Ελλάς Γαλλία συμμαχία λοιπόν! Τα’χουμε πει αυτά!!!!

Mεγάλη στεναχώρια από τους Τούρκους αναλυτές

Λοιπόν ακούστε μια σύμπτωση όπως αυτήν μου την περιέγραφαν στελέχη της αγοράς. Οι μεγαλύτεροι αναλυτές που ασχολούνται σε αυτήν την φάση με τη χώρα μας σε big χρηματοοικονομικούς οίκους (π.χ. JP Morgan, HSBC και άλλοι) τούτη την περίοδο τυχαίνει να είναι Τούρκοι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι συστολή αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι το κακό που τους έχει βρει με τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας από την πολιτική ηγεσία της δικής τους χώρας. Όλο τούτο τους βρίσκει τόσο ξένους και τόσο αντίθετους... Αλλά αυτή είναι η ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας...

Ο εκλογικός κύκλος κρίνει την επενδυτική βαθμίδα

Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται ο χρησμός της S&P. Θα μπορούσε να είναι σοβαρός χρησμός αφού η S&P όπως και η DBRS αποτελούν τους δύο οίκους οι οποίοι μας βαθμολογούν μία μόνον βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Όμως δύσκολα θα μας ανεβάσουν στην επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές. Επομένως το καλύτερο που έχουμε να περιμένουμε και το οποίο δείχνει και πολύ πιθανόν είναι η S&P να μας αλλάξει την πρόβλεψη.

Τι έχει ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

Να ξαναπεράσουμε στα εσωτερικά μας… Τα χαμόγελα στην Παγκρήτια περισσεύουν. Η ανακοίνωση του Μιχάλη Σάλλα την Παρασκευή για είσοδο της Lyktos στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, για πολλούς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Άλλωστε ο συγκεκριμένος τραπεζίτης έχει το σχεδιασμό στο αίμα του.

Δεν μπορώ να προδιαγράψω τις εξελίξεις και ούτε θέλω. Μπορώ να πω πάντως, πως το προσκλητήριο προς την επιχειρηματική κοινότητα στην παρούσα φάση αποχτά μια ταυτότητα.

Και τέλος θα σημειώσω κάτι που υπαγορεύεται από την κοινή λογική. Όσοι επιχειρηματίες μπήκαν ή θα μπουν στην αύξηση της Παγκρήτιας, το κάνουν για να βγάλουν λεφτά όχι για να ενσαρκώσουν ρόλους Φουρτουνάτσηδων και Βροντάτσηδων. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια οι μέτοχοι πάντα αναγνωρίζουν το στόχο τους και δεν υπάρχει δυνατότητα διάσπασης από την προσπάθειά τους αυτήν.

Μπέρδεμα Lavipharm

Ειλικρινά έχω αρχίσει να μπερδεύομαι με την Lavipharm. Και δεν θέλω να πιστέψω και αυτά που ακούγονται στην αγορά για τον επενδυτή που άνοιξε μερίδα στο Αποθετήριο ότι είναι ο Marc Demane Debih, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι έβγαλε 70 εκατ. ευρώ από εσωτερική πληροφόρηση. Περίεργα πράγματα δεδομένου ότι η εισηγμένη βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου. Και τι αύξηση… Με την περίφημη εισφορά σε είδος των βασικών μετόχων… Υποθέτω ότι θα τη βρουν την άκρη οι αρμόδιες αρχές που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ο λάκκος με τη... φάβα στην ΕΛΒΕ

Πολύ με μπέρδεψε ανακοίνωση της ΕΛΒΕ που λέει ότι ο κ. Ronald Berkshire, μέτοχος κατά 39,999% της θυγατρικής εταιρίας ΛΗΤΩ Α.Ε., γνωστοποίησε στην ΕΛΒΕ Α.Ε. την απόφασή του για διακοπή της από 1/11/2002 συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ιδίου και της ΕΛΒΕ Α.Ε. για τον από κοινού έλεγχο της εταιρίας ΛΗΤΩ Α.Ε. και την από κοινού εκλογή του Δ.Σ. αυτής. Και με μπέρδεψε γιατί η εισηγμένη κατέχει 30,33% σε μια εταιρία που αντιστοιχούσε στο 57,1% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και στο 38,7% των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι είναι οι μέτοχοι που έχουν το 30% περίπου της εταιρίας, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει όλο αυτό στα μεγέθη της ΕΛΒΕ. Έχω δε την εντύπωση ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Νέο δικαστικό «επεισόδιο» στο σήριαλ με τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη

Συνέχεια στην περίφημη υπόθεση «Κυπριώτη», τον γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο στα Δωδεκάνησα, δίνει δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (5/10/2022), βάσει της οποίας ορίζεται ότι τα μισθώματα από την πρόσφατη συμφωνία της Hotel Brain και της Κυπριώτης (5 συμφωνίες για 5 ξενοδοχεία) δεν θα αποδίδονται στην δεύτερη, αλλά θα δεσμεύονται υπέρ της ΔΟΥ Ρόδου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική απόφαση, η εταιρεία Hotel Brain θα πρέπει να παρακρατήσει τα οφειλόμενα στο μέλλον μισθώματα και δεν θα εξοφλήσει την οφειλή της προς την Κυπριώτης ή άλλων τρίτων, έως του ύψους της επιβληθείσης κατασχέσεως, ήτοι έως το ποσόν 3,114 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτού που προκύπτει πάντως από την απόφαση, τα μισθώματα που αφορούν στα 2 πρώτα μισθωτικά έτη της συμφωνίας, δηλαδή το 2023 και το 2024, έχουν ήδη καταβληθεί προς την πλευρά Κυπριώτη. Όπως φαίνεται, η συμφωνία Κυπριώτη και Hotel Brain έγινε δίχως συμμετοχή του βασικού πιστωτή (θυμίζουμε η HIG που έχει αγοράσει δάνεια 135 εκατ. ευρώ της ξενοδοχειακής) αλλά και των λοιπών πιστωτών, ενώ κατά τα φαινόμενα ο δανεισμός της Κυπριώτης εξακολουθεί να παραμένει μη εξυπηρετούμενος.

Πλέον, στην αγορά λέγεται ότι μάλλον αναμένονται αντιδράσεις από πλευράς των εμπλεκομένων μερών, ενώ ακούγεται ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς δικαστικές προσφυγές παρόμοιου περιεχομένου για τις οποίες αναμένονται αποφάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το ανακοινωθέν

23:40

ΟΗΕ: Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

23:24

Wall Street: Ο Nasdaq έκλεισε πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 17.000 μονάδες

23:22

Μ. Πομπέο: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μια διχαστική κίνηση

23:15

Αύξηση στη τιμή του χρυσού λόγω «αδύναμου» δολαρίου

23:04

Συνομιλίες Δένδια με Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

22:58

Μακρόν και Σολτς ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος για την ενίσχυση της ανάπτυξης

22:54

Κέρδη 3% για το πετρέλαιο - Την Κυριακή η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

22:44

Διευκρινίσεις για εργοδότες και εργαζόμενους ενόψει του τελικού του Conference

22:28

Πιερρακάκης: Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα περιφερειακά ΑΕΙ, με στόχο τη διαρκή τους ενίσχυση

22:13

Viohalco: Μικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γ.σ.

21:58

Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατά Ντόναλντ Τραμπ: Είναι «ένας κλόουν»

21:49

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τρομάξει τους πολίτες

21:48

Δημοσκόπηση Metron Analysis για Ευρωεκλογές: Πρώτη στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ με προβάδισμα 15,3 μονάδων

21:44

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εμφανίσει σημάδια κόπωσης

21:25

Δημογραφικό: Κίνητρα σε γονείς, στέγη σε νέα ζευγάρια στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση

21:17

Κασσελάκης: «Στείλτε τώρα το μήνυμα στην κυβέρνηση: Αλαζονεία τέλος»

21:14

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει «σφαγή» το νέο πλήγμα στη Ράφα

20:51

Πέθανε ο Γιώργος Προβόπουλος

20:35

Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές - Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το «Σπίτι μου»

20:20

Bloomberg: Η ΕΕ κοντά σε σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση

20:07

Καταργείται το «κράτα τα ρέστα»;

20:05

Πούτιν: Αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι

19:54

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα

19:49

Η Κομισιόν χαιρετίζει το νέο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ανθρώπινα δικαιώματα

19:36

ΑΑΔΕ: Το κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ έκρυβε 46 κιλά κοκαΐνη

19:29

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι 10% για Ocado

19:25

Το ίδρυμα Choose Life σε μια εκστρατεία αγάπης και αλληλεγγύης

19:20

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη

19:15

ΗΠΑ: Ανέκαμψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο