BACKSTORY

Τι φέρνουν τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ

28-09-2022 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατασκευές: Deals σε μεγάλους και μικρούς - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μεγάλη κινητικότητα φαίνεται να επικρατεί στον τομέα των υποδομών. Συζητήσεις για deals και μετακινήσεις στελεχών είναι σε εξέλιξη και μένει να φανεί αν ολοκληρωθούν ή μείνουν σε επίπεδο επαφών και ζυμώσεων. Οι διεργασίες προφανώς έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κλαμπ των ισχυρών όπου «ψήνονται» και άλλες μετοχικές εξελίξεις, συμφωνίες, εξαγορές, χρηματοδοτικές κινήσεις ή μεταγραφές (στα αυτιά της στήλης έχει φτάσει εδώ και 2-3 εβδομάδες μια τέτοια περίπτωση πρωτοκλασάτου ονόματος και κορυφαίου ομίλου), ωστόσο, «πικάντικα» είναι και όσα ακούγονται για τους μικρούς του κλάδου. Γιατί κάποιες φήμες εμπλέκουν ιστορικό στέλεχος χώρου με τρίτους επιχειρηματίες και περιφερειακή εισηγμένη του κλάδου, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ξένο fund που κάτι «ψάχνει» στον χώρο. Και δεν είναι οι μόνες φήμες που κυκλοφορούν. Για να δούμε όμως αν βγει κάτι από όλα αυτά. Θα επανέλθουμε όμως προσεχώς.

Και για να μείνουμε στους μικρούς του κλάδου των υποδομών, η στήλη άκουσε από χρηματιστηριακή πλευρά ότι αμερικανικό fund θέλει να εισέλθει στην ελληνική αγορά και μέσα από τον κατασκευαστικό κλάδο να διεισδύσει στον τομέα των ΑΠΕ και όχι μόνο. Αλλά όχι μέσω των ισχυρών. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες σημείωναν ότι έχει κάνει και τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση εταιρείας, η οποία τυγχάνει και μικρομεσαία εισηγμένη στο ΧΑ. Αν ισχύουν όσα υποστήριζαν οι πηγές της στήλης, τότε το fundφέρεται να προσφέρει επενδυτικά κεφάλαια σχεδόν διπλάσια του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πολλά δεν είναι σε σχέση με τα ποσά που κυκλοφορούν στις υποδομές, αλλά για τα μεγέθη της εν λόγω εταιρείας είναι τόσα όσα απαιτούνται για να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα σε αυτήν. Για να δούμε όμως και σε αυτή την περίπτωση αν θα «σκάσει» deal – έκπληξη, αν δηλαδή «κλείσει» η δουλειά και έχουμε ανακοινώσεις.

Μείωση των χορηγήσεων στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι. Εμένα μου λέει πως τα υψηλά επιτόκια κάνουν τις επιχειρήσεις να μαζεύονται, παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες ως προς τον δανεισμό. Ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις δείχνουν εξαιρετικά μαζεμένες.

Και μπορεί η ακρίβεια και το τι γίνεται στη γειτονική Ιταλία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, με την Τουρκία τα πράγματα εμφανίζονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Και τότε θα μιλάμε για άλλα κεφάλαια στην οικονομία μας…

Να διακινδυνεύσω και μια ακόμη πρόβλεψη: Τα παραπάνω μόνον ελκυστικό δεν κάνουν τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα. Με φειδώ και προσοχή λοιπόν οι επενδύσεις.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προκηρύσσει διαγωνισμό για Senior Στέλεχος Τμήματος Χρηματοδοτικών Προϊόντων Καινοτομίας, Διεύθυνση Καινοτομίας. Μεταξύ άλλων αρμοδιότητες του όποιου καταλάβει τη θέση αυτή είναι η παρακολούθηση του βαθμού απορρόφησης του κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου ανά εμπορική τράπεζα και η εφαρμογή διορθωτικών δράσεων... Ασχολίαστο! Επίσης το στέλεχος αυτό θα παρακολουθεί και πώς επικοινωνούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ασχολίαστο!

Δεν βλέπω καλά ορισμένες επιχειρήσεις που την έβγαζαν με το ζόρι τα τελευταία χρόνια και οι αναχρηματοδοτήσεις - πασαλείμματα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και δεν τις βλέπω γιατί θεωρώ δεδομένο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος που φέρνουν τα νέα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Πάει το μυαλό μου σε ουκ ολίγες αλλά περιμένω να δημοσιεύσουν εξάμηνα να δούμε και τα τeστ ευαισθησίας και το λογαριασμό που προκύπτει ανά 1 μονάδα βάσης αύξηση. Σημειώνω ότι μέχρι τώρα η αύξηση είναι 1,25 μονάδες βάσης και έως τέλος του χρόνου δύσκολα θα αποφύγουμε το διπλασιασμό.

Βέβαια όπως μπορείτε να καταλάβετε οι… «επιτυχημένοι» θα συνωστιστούν την τελευταία ημέρα που δίνει ο νόμος. Μιας και μιλάμε για νόμο υποθέτω ότι εκεί στο ΓΕΜΗ θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία για αναστολή καταχώρησης από τον Οκτώβριο σε όσους δεν δημοσιεύσουν. Για την ακρίβεια θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έλθει πάλι καμία ουρανοκατέβατη υπουργική απόφαση ρουσφέτι που θα δίνει και νέα παράταση. Για να δούμε γιατί ακούω ότι πέφτει βροχή τηλεφώνων στο ΥΠΑΝ από κάτι «συνεπείς» εκ συστήματος επιχειρηματίες.

Έπεσε στα χέρια μου ο ισολογισμός της ΕΕΤΤ (αυτή που εποπτεύει τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομεία) του 2020, του 2021 δεν τον βλέπω πουθενά και είδα ότι οι μελέτες είναι σε προτεραιότητα. Πάνω από δύο εκατ. ευρώ αμοιβές ιδιωτών και κοντά στα 1,3 εκατ. ευρώ αμοιβές ΑΕΙ για μελέτες. Ελπίζω να πιάσουν τόπο αν και μέχρι στιγμής στον ορίζοντα κάτι τέτοιο δεν εφάνη. Είδα ότι ο Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι έλαβαν αμοιβές 300.000 ευρώ. Πάνω και από Υπουργούς δηλαδή. Παρεμπιπτόντως δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τι διαφορά έχει η ΕΕΤΤ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου οι αμοιβές είναι οι μισές. Κάθε απάντηση δεκτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Σχεδόν 100 εκατ. παιδιά στερούνται το σχολείο εξαιτίας κρίσεων

23:52

Συρία: Πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας»

23:46

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους

23:40

Ιράν: Εκκένωση 11.000 εγκλωβισμένων ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

23:32

Γκουτέρες: «Είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για το οικολογικό κόστος των data centers»

23:25

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν

23:16

Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών με «βαρίδι» την τεχνολογία - Έχασε 2,21% ο Nasdaq

22:53

Mevaco: Στο 5,73% αυξήθηκε το ποσοστό του Γ. Γκιωνάκη

22:47

Μελόνι: «Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλότητας»

22:38

Μόλις το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε το κόστος του

22:28

Πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις διελεύσεις στο Ορμούζ

22:12

Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

21:57

Απώλειες για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:44

ΑΔΜΗΕ: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές σε ελληνική και διεθνή προσφορά

21:38

Κλήρωση Eurojackpot 23/6/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:34

Μαροκινοί αξιωματικοί έφτασαν στο Ισραήλ για τη Γάζα

21:18

Συμμετοχή της Hellenic Cables σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ με στήριξη από ΕΤΕπ και HSBC

21:02

Ρούμπιο: «Δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να χρεώσει διόδια στα Στενά του Ορμούζ»

20:59

Γεωργιάδης: «Η χώρα μας προχωράει μπροστά, γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο δυνατή»

20:39

Γαλλία: Η Τρίτη ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

20:25

Ουκρανία, η επόμενη μέρα: Οι προκλήσεις της ανασυγκρότησης

20:23

Η Δανία στέλνει νεοσύλλεκτους στην Γροιλανδία

20:12

Πεζεσκιάν: «Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τους βαλλιστικούς πυραύλους του»

20:05

Scope για Alpha Bank: Ανθεκτική κερδοφορία - Περαιτέρω αποκλιμάκωση των NPEs έως το 2027

20:01

Λίβανος: Ο Αούν ζητά «τέλος ισραηλινής κατοχής» ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

20:00

Μαρκόπουλος: «Ημέρα νίκης και δικαίωσης η τροπολογία για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη»

19:54

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Βερολίνο για θέματα άμυνας

19:42

Βιανέξ: Νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα με επένδυση 12,47 εκατ. ευρώ

19:38

Ρωσία: Στο τραπέζι η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου κίνησης για να σταθεροποιηθεί η αγορά

19:26

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς