BACKSTORY

Τι φέρνουν τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ

28-09-2022 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατασκευές: Deals σε μεγάλους και μικρούς - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ

Μεγάλη κινητικότητα φαίνεται να επικρατεί στον τομέα των υποδομών. Συζητήσεις για deals και μετακινήσεις στελεχών είναι σε εξέλιξη και μένει να φανεί αν ολοκληρωθούν ή μείνουν σε επίπεδο επαφών και ζυμώσεων. Οι διεργασίες προφανώς έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κλαμπ των ισχυρών όπου «ψήνονται» και άλλες μετοχικές εξελίξεις, συμφωνίες, εξαγορές, χρηματοδοτικές κινήσεις ή μεταγραφές (στα αυτιά της στήλης έχει φτάσει εδώ και 2-3 εβδομάδες μια τέτοια περίπτωση πρωτοκλασάτου ονόματος και κορυφαίου ομίλου), ωστόσο, «πικάντικα» είναι και όσα ακούγονται για τους μικρούς του κλάδου. Γιατί κάποιες φήμες εμπλέκουν ιστορικό στέλεχος χώρου με τρίτους επιχειρηματίες και περιφερειακή εισηγμένη του κλάδου, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ξένο fund που κάτι «ψάχνει» στον χώρο. Και δεν είναι οι μόνες φήμες που κυκλοφορούν. Για να δούμε όμως αν βγει κάτι από όλα αυτά. Θα επανέλθουμε όμως προσεχώς.

Και για να μείνουμε στους μικρούς του κλάδου των υποδομών, η στήλη άκουσε από χρηματιστηριακή πλευρά ότι αμερικανικό fund θέλει να εισέλθει στην ελληνική αγορά και μέσα από τον κατασκευαστικό κλάδο να διεισδύσει στον τομέα των ΑΠΕ και όχι μόνο. Αλλά όχι μέσω των ισχυρών. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες σημείωναν ότι έχει κάνει και τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση εταιρείας, η οποία τυγχάνει και μικρομεσαία εισηγμένη στο ΧΑ. Αν ισχύουν όσα υποστήριζαν οι πηγές της στήλης, τότε το fundφέρεται να προσφέρει επενδυτικά κεφάλαια σχεδόν διπλάσια του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πολλά δεν είναι σε σχέση με τα ποσά που κυκλοφορούν στις υποδομές, αλλά για τα μεγέθη της εν λόγω εταιρείας είναι τόσα όσα απαιτούνται για να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα σε αυτήν. Για να δούμε όμως και σε αυτή την περίπτωση αν θα «σκάσει» deal – έκπληξη, αν δηλαδή «κλείσει» η δουλειά και έχουμε ανακοινώσεις.

Μείωση των χορηγήσεων στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι. Εμένα μου λέει πως τα υψηλά επιτόκια κάνουν τις επιχειρήσεις να μαζεύονται, παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες ως προς τον δανεισμό. Ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις δείχνουν εξαιρετικά μαζεμένες.

Και μπορεί η ακρίβεια και το τι γίνεται στη γειτονική Ιταλία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, με την Τουρκία τα πράγματα εμφανίζονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Και τότε θα μιλάμε για άλλα κεφάλαια στην οικονομία μας…

Να διακινδυνεύσω και μια ακόμη πρόβλεψη: Τα παραπάνω μόνον ελκυστικό δεν κάνουν τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα. Με φειδώ και προσοχή λοιπόν οι επενδύσεις.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προκηρύσσει διαγωνισμό για Senior Στέλεχος Τμήματος Χρηματοδοτικών Προϊόντων Καινοτομίας, Διεύθυνση Καινοτομίας. Μεταξύ άλλων αρμοδιότητες του όποιου καταλάβει τη θέση αυτή είναι η παρακολούθηση του βαθμού απορρόφησης του κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου ανά εμπορική τράπεζα και η εφαρμογή διορθωτικών δράσεων... Ασχολίαστο! Επίσης το στέλεχος αυτό θα παρακολουθεί και πώς επικοινωνούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ασχολίαστο!

Δεν βλέπω καλά ορισμένες επιχειρήσεις που την έβγαζαν με το ζόρι τα τελευταία χρόνια και οι αναχρηματοδοτήσεις - πασαλείμματα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και δεν τις βλέπω γιατί θεωρώ δεδομένο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος που φέρνουν τα νέα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Πάει το μυαλό μου σε ουκ ολίγες αλλά περιμένω να δημοσιεύσουν εξάμηνα να δούμε και τα τeστ ευαισθησίας και το λογαριασμό που προκύπτει ανά 1 μονάδα βάσης αύξηση. Σημειώνω ότι μέχρι τώρα η αύξηση είναι 1,25 μονάδες βάσης και έως τέλος του χρόνου δύσκολα θα αποφύγουμε το διπλασιασμό.

Βέβαια όπως μπορείτε να καταλάβετε οι… «επιτυχημένοι» θα συνωστιστούν την τελευταία ημέρα που δίνει ο νόμος. Μιας και μιλάμε για νόμο υποθέτω ότι εκεί στο ΓΕΜΗ θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία για αναστολή καταχώρησης από τον Οκτώβριο σε όσους δεν δημοσιεύσουν. Για την ακρίβεια θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έλθει πάλι καμία ουρανοκατέβατη υπουργική απόφαση ρουσφέτι που θα δίνει και νέα παράταση. Για να δούμε γιατί ακούω ότι πέφτει βροχή τηλεφώνων στο ΥΠΑΝ από κάτι «συνεπείς» εκ συστήματος επιχειρηματίες.

Έπεσε στα χέρια μου ο ισολογισμός της ΕΕΤΤ (αυτή που εποπτεύει τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομεία) του 2020, του 2021 δεν τον βλέπω πουθενά και είδα ότι οι μελέτες είναι σε προτεραιότητα. Πάνω από δύο εκατ. ευρώ αμοιβές ιδιωτών και κοντά στα 1,3 εκατ. ευρώ αμοιβές ΑΕΙ για μελέτες. Ελπίζω να πιάσουν τόπο αν και μέχρι στιγμής στον ορίζοντα κάτι τέτοιο δεν εφάνη. Είδα ότι ο Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι έλαβαν αμοιβές 300.000 ευρώ. Πάνω και από Υπουργούς δηλαδή. Παρεμπιπτόντως δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τι διαφορά έχει η ΕΕΤΤ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου οι αμοιβές είναι οι μισές. Κάθε απάντηση δεκτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

23:43

Ισχυρό forecast δ' τριμήνου για Snap - Deal 400 εκατ. δολαρίων με Perplexity και δυνατό buyback

23:33

Πιερρακάκης: Η οικονομία έχει βελτιωθεί σε όλες τις πτυχές - Υπέρ της αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ

23:23

Αδύναμο γ΄ τρίμηνο για Pinterest: Κατρακύλα 21% για τη μετοχή - Η 2η μεγαλύτερη στα χρονικά

23:12

Wall Street: «Ξεφούσκωσαν» οι ανησυχίες για AI με αιχμή του δόρατος την απασχόληση

23:00

Ισραήλ: Ο στρατός παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα

22:46

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων το πετρέλαιο με απώλειες πάνω από 1%

22:33

Τραμπ: Ίσως βοηθήσουμε τον Μαμντάνι - Μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα

22:20

Apple και Google προς deal με λίφτινγκ του Siri για 1 δισ. δολάρια ετησίως

22:07

Ρεπουμπλικάνοι για Πεντάγωνο: Δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας

21:54

Τραμπ: Η Νότια Αφρική δεν πρέπει να είναι μέλος της G20

21:41

Tesla: Κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων στη Γερμανία

21:28

Τσεχία: Ο ακροδεξιός Τόμιο Οκαμούρα εξελέγη πρόεδρος της Βουλής

21:14

Ποια βιβλία δανείζονται οι Έλληνες - Η λίστα με τα κορυφαία 50

21:02

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για τις επόμενες φάσεις της εκεχειρίας στη Γάζα

20:50

Deja Vu: 15 χρόνια τα ίδια εμπόδια για τις αμερικανικές -και όχι μόνο- επενδύσεις στην Ελλάδα

20:42

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

20:34

Μητσοτάκης σε υπ. Ενέργειας – Εσωτερικών των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα πύλη του αμερικανικού LNG»

20:25

Πηγές ΝΔ: Aπαντήσεις από τον Λευτέρη Αυγενάκη – Στο κενό η στοχοποίηση από την αντιπολίτευση

20:17

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Η ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση απλοποιώντας τις διαδικασίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα

20:07

Κικίλιας: Μεγάλη εθνική προσπάθεια για έργα στήριξης της ναυτιλίας και της νέας γενιάς

20:00

Εφραίμογλου: Όσο πιο ανοιχτές οι επιχειρήσεις στη γνώση και στις συμπράξεις, τόσο πιο ισχυρές απέναντι στις κρίσεις

19:51

Μίραν (Fed): Λογική κίνηση μία νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

19:43

Κώτσηρας: Συντονισμένη και μεθοδική μείωση φόρων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

19:34

ΕΕ: «Ειδικός δίαυλος επικοινωνίας» με Κίνα για την ομαλή ροή των σπάνιων γαιών

19:29

Η Audi επενδύει στην τεχνολογία του ψηφιακού φωτισμού

19:26

Skoda: Συνέχισε ανοδικά και το πρώτο εννεάμηνο του 2025

19:25

Χρυσάφης: Η ΜΕΤΚΑ έχει μια μακρά και δυναμική ιστορία, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα

19:16

Ευρωαγορές: Η ανάκαμψη στην Wall Street γύρισε θετικά τα πρόσημα

19:07

Autohellas: Στα 72,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Αύξηση τζίρου 5,2%