BACKSTORY

Τι φέρνουν τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ

28-09-2022 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατασκευές: Deals σε μεγάλους και μικρούς - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μεγάλη κινητικότητα φαίνεται να επικρατεί στον τομέα των υποδομών. Συζητήσεις για deals και μετακινήσεις στελεχών είναι σε εξέλιξη και μένει να φανεί αν ολοκληρωθούν ή μείνουν σε επίπεδο επαφών και ζυμώσεων. Οι διεργασίες προφανώς έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κλαμπ των ισχυρών όπου «ψήνονται» και άλλες μετοχικές εξελίξεις, συμφωνίες, εξαγορές, χρηματοδοτικές κινήσεις ή μεταγραφές (στα αυτιά της στήλης έχει φτάσει εδώ και 2-3 εβδομάδες μια τέτοια περίπτωση πρωτοκλασάτου ονόματος και κορυφαίου ομίλου), ωστόσο, «πικάντικα» είναι και όσα ακούγονται για τους μικρούς του κλάδου. Γιατί κάποιες φήμες εμπλέκουν ιστορικό στέλεχος χώρου με τρίτους επιχειρηματίες και περιφερειακή εισηγμένη του κλάδου, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ξένο fund που κάτι «ψάχνει» στον χώρο. Και δεν είναι οι μόνες φήμες που κυκλοφορούν. Για να δούμε όμως αν βγει κάτι από όλα αυτά. Θα επανέλθουμε όμως προσεχώς.

Και για να μείνουμε στους μικρούς του κλάδου των υποδομών, η στήλη άκουσε από χρηματιστηριακή πλευρά ότι αμερικανικό fund θέλει να εισέλθει στην ελληνική αγορά και μέσα από τον κατασκευαστικό κλάδο να διεισδύσει στον τομέα των ΑΠΕ και όχι μόνο. Αλλά όχι μέσω των ισχυρών. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες σημείωναν ότι έχει κάνει και τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση εταιρείας, η οποία τυγχάνει και μικρομεσαία εισηγμένη στο ΧΑ. Αν ισχύουν όσα υποστήριζαν οι πηγές της στήλης, τότε το fundφέρεται να προσφέρει επενδυτικά κεφάλαια σχεδόν διπλάσια του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πολλά δεν είναι σε σχέση με τα ποσά που κυκλοφορούν στις υποδομές, αλλά για τα μεγέθη της εν λόγω εταιρείας είναι τόσα όσα απαιτούνται για να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα σε αυτήν. Για να δούμε όμως και σε αυτή την περίπτωση αν θα «σκάσει» deal – έκπληξη, αν δηλαδή «κλείσει» η δουλειά και έχουμε ανακοινώσεις.

Μείωση των χορηγήσεων στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι. Εμένα μου λέει πως τα υψηλά επιτόκια κάνουν τις επιχειρήσεις να μαζεύονται, παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες ως προς τον δανεισμό. Ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις δείχνουν εξαιρετικά μαζεμένες.

Και μπορεί η ακρίβεια και το τι γίνεται στη γειτονική Ιταλία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, με την Τουρκία τα πράγματα εμφανίζονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Και τότε θα μιλάμε για άλλα κεφάλαια στην οικονομία μας…

Να διακινδυνεύσω και μια ακόμη πρόβλεψη: Τα παραπάνω μόνον ελκυστικό δεν κάνουν τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα. Με φειδώ και προσοχή λοιπόν οι επενδύσεις.

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προκηρύσσει διαγωνισμό για Senior Στέλεχος Τμήματος Χρηματοδοτικών Προϊόντων Καινοτομίας, Διεύθυνση Καινοτομίας. Μεταξύ άλλων αρμοδιότητες του όποιου καταλάβει τη θέση αυτή είναι η παρακολούθηση του βαθμού απορρόφησης του κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου ανά εμπορική τράπεζα και η εφαρμογή διορθωτικών δράσεων... Ασχολίαστο! Επίσης το στέλεχος αυτό θα παρακολουθεί και πώς επικοινωνούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ασχολίαστο!

Δεν βλέπω καλά ορισμένες επιχειρήσεις που την έβγαζαν με το ζόρι τα τελευταία χρόνια και οι αναχρηματοδοτήσεις - πασαλείμματα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και δεν τις βλέπω γιατί θεωρώ δεδομένο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος που φέρνουν τα νέα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Πάει το μυαλό μου σε ουκ ολίγες αλλά περιμένω να δημοσιεύσουν εξάμηνα να δούμε και τα τeστ ευαισθησίας και το λογαριασμό που προκύπτει ανά 1 μονάδα βάσης αύξηση. Σημειώνω ότι μέχρι τώρα η αύξηση είναι 1,25 μονάδες βάσης και έως τέλος του χρόνου δύσκολα θα αποφύγουμε το διπλασιασμό.

Βέβαια όπως μπορείτε να καταλάβετε οι… «επιτυχημένοι» θα συνωστιστούν την τελευταία ημέρα που δίνει ο νόμος. Μιας και μιλάμε για νόμο υποθέτω ότι εκεί στο ΓΕΜΗ θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία για αναστολή καταχώρησης από τον Οκτώβριο σε όσους δεν δημοσιεύσουν. Για την ακρίβεια θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έλθει πάλι καμία ουρανοκατέβατη υπουργική απόφαση ρουσφέτι που θα δίνει και νέα παράταση. Για να δούμε γιατί ακούω ότι πέφτει βροχή τηλεφώνων στο ΥΠΑΝ από κάτι «συνεπείς» εκ συστήματος επιχειρηματίες.

Έπεσε στα χέρια μου ο ισολογισμός της ΕΕΤΤ (αυτή που εποπτεύει τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομεία) του 2020, του 2021 δεν τον βλέπω πουθενά και είδα ότι οι μελέτες είναι σε προτεραιότητα. Πάνω από δύο εκατ. ευρώ αμοιβές ιδιωτών και κοντά στα 1,3 εκατ. ευρώ αμοιβές ΑΕΙ για μελέτες. Ελπίζω να πιάσουν τόπο αν και μέχρι στιγμής στον ορίζοντα κάτι τέτοιο δεν εφάνη. Είδα ότι ο Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι έλαβαν αμοιβές 300.000 ευρώ. Πάνω και από Υπουργούς δηλαδή. Παρεμπιπτόντως δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τι διαφορά έχει η ΕΕΤΤ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου οι αμοιβές είναι οι μισές. Κάθε απάντηση δεκτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:48

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

10:42

Πράσινο φως για τον απόπλου του «ΚΙΣΣΑΜΟΣ» από τη Μήλο - Συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

10:29

Real Consulting: Ανοιχτό το παράθυρο για εξαγορές μετά την ενσωμάτωση της OTS

10:26

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε τη σιδηροδρομική σύνδεση Πράγας – Βερολίνου - Κοπεγχάγης

10:18

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας

10:09

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν της μικρής επιχείρησης

09:40

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

09:26

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα

09:23

Αναθέρμανση στη διακίνηση containers για το λιμάνι του Πειραιά

09:09

Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

08:56

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

08:44

Τρία γραφικά ψαροχώρια γύρω από τη Μονεμβασιά που αξίζει να ανακαλύψετε

08:43

Ελβετία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 38,8 βαθμούς Κελσίου

08:31

Εκτός τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ρεύματος - Εξετάζεται η λύση της ΑΑΔΕ

08:25

Μπόνους μετεγκατάστασης στην περιφέρεια ύψους 10.000€ και προκαταβολή για τα έξοδα μετακίνησης

08:16

AKTOR: Παρά την «ενεργειακή στροφή» παραμένει «πυλώνας» η Κατασκευή - Ενισχύονται Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ

08:12

ΗΠΑ- Ιράν: Ανεβαίνει ξανά η ένταση στον Περσικό – Ανταλλαγή χτυπημάτων

08:00

Φοροδιαφυγή-οικονομικό έγκλημα: Εξπρές έλεγχοι και διώξεις - Στενότερη συνεργασία ΑΑΔΕ με «ελληνικό FBI»

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες

22:58

Europol: Τα εγκληματικά δίκτυα μετατρέπονται σε «παγκόσμιες επιχειρήσεις»

22:44

Κομισιόν σε Τραμπ για δασμούς: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για τα δικαιώματά μας

22:30

Κασκάρι (Fed): Θα χρειαστεί μία αύξηση επιτοκίων φέτος

22:16

ΕΛΑΣ: Παραπλανητική ιστοσελίδα κλέβει τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία - «Μην δίνετε δεδομένα»

22:02

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Ρόδο

21:48

Τρίτη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:34

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 86 εκατ. ευρώ

21:20

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Οριστικά αποτελέσματα για 450 θέσεις ΔΕ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους