BACKSTORY

Το κομφούζιο στο Χρηματιστήριο - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…

07-09-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κομφούζιο στο XA - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…

Το απόλυτο κομφούζιο επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο με τους επενδυτές και τους χρηματιστές να ψάχνουν να βρουν πώς ακριβώς υπολογίστηκε το κλείσιμο των μετοχών. Βέβαια το χειρότερο ήταν η διακοπή που προηγήθηκε για την οποία υπήρχε αρκετές ώρες σύγχυση για τα αίτιά της.

Το χθεσινό blackout πάντως στο Χρηματιστήριο μου θύμισε μια αρκετά παλιά ιστορία ενός Προέδρου που βρέθηκε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα blackouts ενώ πριν όταν επιχείρησε να κάνει αλλαγές τον είχαν πάει στο computer room να του εξηγήσουν την… ευαισθησία των συστημάτων. Υποθέτω βέβαια ότι η ιστορία σήμερα δεν επαναλαμβάνεται. Με δελτίο Τύπου υπήρξαν υποσχέσεις ότι η συνεδρίαση σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ εκφράστηκε και η λύπη της διοίκησης.

Κατά τα λοιπά οι κεραίες μου πιάνουν ότι μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία με ξένο μέτοχο και ελληνική διοίκηση έχει αρχίσει διάφορα κόλπα ώστε να μπει σε ασφαλιστικό Οργανισμό που είναι Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Χωρίς διαγωνισμό βεβαίως βεβαίως, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για άλλου είδους συνεννοήσεις. Παρακολουθούμε την υπόθεση και επανερχόμαστε.

Μιας και λόγος για ασφαλιστικές έδωσε βραβείο ο μέτοχος ασφαλιστικής για τον υπερβάλλοντα ζήλο απόκτησης ομολόγων της MLS; Μιας και μιλάμε για MLS μου αρέσει που είχε rating Β από την ICAP μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 όπως η ίδια η MLS ισχυρίζεται. H ICAP πώς ακριβώς κρίνει το rating που είχε δώσει.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο ορκωτός είχε δώσει φορολογικό πιστοποιητικό στη JUMBO για τις χρήσεις 2017/2018 και 2018/2019 αλλά ο φορολογικός έλεγχος έβγαλε πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 1,6 εκατ. ευρώ. Προφανώς δεν τα είχε μετρήσει καλά ο ορκωτός αλλά είναι ένα θέμα όταν προκύπτουν τέτοιες διαφορές.

Στον τραπεζικό χώρο οι τράπεζες γράφουν και σβήνουν σενάρια για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ. Να ‘ναι 0,50 να ‘ναι 0,75. Πώς θα ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί; Από τη μία τα κέρδη των τόκων και από την άλλη όσα πρέπει να διατεθούν ως τόκοι καταθέσεων και δίπλα σε αυτά τα κόκκινα δάνεια και μιλάω για τα νέα κόκκινα δάνεια που είτε το θέλουμε είτε όχι.

Δεν πιθανολογώ και το έχω ξαναγράψει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ενδιαφερθούν για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα το βρουν μπροστά τους αν τελικώς η τράπεζα αποκτήσει στρατηγικό μέτοχο…

Σε ό, τι αφορά την Εθνική θέλω να καταθέσω πως το αραβικό fund δεν είναι το μόνο που έχει καταθέσει πρόταση στο ΤΧΣ. Το Ταμείο – που δεν επιβεβαιώνει πως έχει δεχθεί πρόταση από τα αραβικό fund- έχει κατά καιρούς δεχθεί και άλλες προτάσεις για το ποσοστό του στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο δεν έχει έρθει η ώρα της αραβικής άνοιξης. Όταν έρθει ασφαλώς θα σας ενημερώσω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:33

Τραμπ: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από τον Πάπα» - Διέγραψε την ανάρτηση που εμφανίζεται ως «Ιησούς»

22:24

Πετρέλαιο: Μία ανάσα από τα 100 δολάρια έκλεισαν Brent και WTI

22:10

Χρυσός: Ήπια πτώση με πίεση από το δολάριο

21:53

Λίβανος: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυριανές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

21:45

Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή»

21:31

Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa Τετάρτη και Πέμπτη

21:12

Κίνα: Η διατήρηση της εκεχειρίας Ιράν-ΗΠΑ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

20:57

Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και την Αθηνών-Λαμίας

20:39

LVMH: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου λόγω Μέσης Ανατολής

20:24

Μαγιάρ: Δεσμεύεται η Ουγγαρία να κάνει δημοκρατική στροφή, επιδιώκει την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ

20:07

Μελόνι: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τραμπ για τον Πάπα Λέοντα

19:55

Ισραήλ: Πάνω από 250 μαχητές της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν στον Λίβανο

19:45

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ

19:35

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ «αντέχει»

19:13

Eυρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

18:56

Δόμηση σε περιοχές Natura: Το «φίλτρο» του ΣτΕ και το ρίσκο που έρχεται μετά τον νόμο

18:37

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες – Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

18:29

Η Goldman Sachs προειδοποιεί τους καταναλωτές: Η αύξηση της τιμής βενζίνης θα γίνει αισθητή

18:14

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η μήνυση Τραμπ σε βάρος της WSJ για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με τον Έπστιν

18:02

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία

17:54

Στάρμερ: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να σταματήσουν το ατελείωτο σκρολάρισμα

17:42

Τραμπ: «Σε ισχύ ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ - Το Ιράν θέλει διακαώς συμφωνία»

17:31

Συντριβή Όρμπαν: Ένας «Ιούδας» λιγότερος, ο «Γολγοθάς» ωστόσο δεν τελειώνει

17:24

Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

16:55

Ελπίδα στην Wall Street πάρα το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ

16:37

Ιράν: Σε αριθμό ρεκόρ από το 1989 έφθασαν οι εκτελέσεις το 2025

16:31

Κομισιόν: Στις 22 Απριλίου τα στοχευμένα μέτρα για τις τιμές ενέργειας - Τι περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη»

16:22

Κρεμλίνο: Ελπίζει σε ρεαλιστικούς δεσμούς με τη νέα ουγγρική ηγεσία

16:04

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός θα επιβάλει αποκλεισμό στον Κόλπο του Ομάν και στην Αραβική Θάλασσα

15:59

ΥΠΕΞ προς Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις – Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται εναντίον τρίτων