BACKSTORY

Το κομφούζιο στο Χρηματιστήριο - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…

07-09-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κομφούζιο στο XA - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το απόλυτο κομφούζιο επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο με τους επενδυτές και τους χρηματιστές να ψάχνουν να βρουν πώς ακριβώς υπολογίστηκε το κλείσιμο των μετοχών. Βέβαια το χειρότερο ήταν η διακοπή που προηγήθηκε για την οποία υπήρχε αρκετές ώρες σύγχυση για τα αίτιά της.

Το χθεσινό blackout πάντως στο Χρηματιστήριο μου θύμισε μια αρκετά παλιά ιστορία ενός Προέδρου που βρέθηκε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα blackouts ενώ πριν όταν επιχείρησε να κάνει αλλαγές τον είχαν πάει στο computer room να του εξηγήσουν την… ευαισθησία των συστημάτων. Υποθέτω βέβαια ότι η ιστορία σήμερα δεν επαναλαμβάνεται. Με δελτίο Τύπου υπήρξαν υποσχέσεις ότι η συνεδρίαση σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ εκφράστηκε και η λύπη της διοίκησης.

Κατά τα λοιπά οι κεραίες μου πιάνουν ότι μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία με ξένο μέτοχο και ελληνική διοίκηση έχει αρχίσει διάφορα κόλπα ώστε να μπει σε ασφαλιστικό Οργανισμό που είναι Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Χωρίς διαγωνισμό βεβαίως βεβαίως, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για άλλου είδους συνεννοήσεις. Παρακολουθούμε την υπόθεση και επανερχόμαστε.

Μιας και λόγος για ασφαλιστικές έδωσε βραβείο ο μέτοχος ασφαλιστικής για τον υπερβάλλοντα ζήλο απόκτησης ομολόγων της MLS; Μιας και μιλάμε για MLS μου αρέσει που είχε rating Β από την ICAP μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 όπως η ίδια η MLS ισχυρίζεται. H ICAP πώς ακριβώς κρίνει το rating που είχε δώσει.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο ορκωτός είχε δώσει φορολογικό πιστοποιητικό στη JUMBO για τις χρήσεις 2017/2018 και 2018/2019 αλλά ο φορολογικός έλεγχος έβγαλε πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 1,6 εκατ. ευρώ. Προφανώς δεν τα είχε μετρήσει καλά ο ορκωτός αλλά είναι ένα θέμα όταν προκύπτουν τέτοιες διαφορές.

Στον τραπεζικό χώρο οι τράπεζες γράφουν και σβήνουν σενάρια για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ. Να ‘ναι 0,50 να ‘ναι 0,75. Πώς θα ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί; Από τη μία τα κέρδη των τόκων και από την άλλη όσα πρέπει να διατεθούν ως τόκοι καταθέσεων και δίπλα σε αυτά τα κόκκινα δάνεια και μιλάω για τα νέα κόκκινα δάνεια που είτε το θέλουμε είτε όχι.

Δεν πιθανολογώ και το έχω ξαναγράψει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ενδιαφερθούν για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα το βρουν μπροστά τους αν τελικώς η τράπεζα αποκτήσει στρατηγικό μέτοχο…

Σε ό, τι αφορά την Εθνική θέλω να καταθέσω πως το αραβικό fund δεν είναι το μόνο που έχει καταθέσει πρόταση στο ΤΧΣ. Το Ταμείο – που δεν επιβεβαιώνει πως έχει δεχθεί πρόταση από τα αραβικό fund- έχει κατά καιρούς δεχθεί και άλλες προτάσεις για το ποσοστό του στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο δεν έχει έρθει η ώρα της αραβικής άνοιξης. Όταν έρθει ασφαλώς θα σας ενημερώσω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:45

Άρση απαγόρευσης απόπλου για το «Tera Jet 2» μετά τη βλάβη στην Τήνο

21:32

Αμερικανικός όμιλος προσφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Νάπολι

20:54

Ζελένσκι: Η Μόσχα ετοιμάζει πλήγμα με τον πύραυλο «Ορέσνικ»

20:22

Γερμανία: Δεκάδες τραυματίες από μετωπική σύγκρουση δύο τραμ στο Ντίσελντορφ

20:01

Πολλά τα δισ. για αγροτικά προϊόντα στη συνάντηση Τραμπ - Σι στο Πεκίνο

19:47

Γάζα: Πέντε αστυνομικοί και ένας έφηβος σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

19:25

Δημοσκοπήσεις: Παγιώνεται η πρωτιά της AfD

19:20

Στην εντατική μετά από σοβαρό τροχαίο ο πρώην ποδοσφαιριστής Μάριος Οικονόμου

19:17

Έμπολα: 10 αφρικανικές χώρες σε κίνδυνο να πληγούν από την επιδημία

18:59

Τραμπ στο Axios: «50/50» οι πιθανότητες συμφωνίας με το Ιράν - Θα αποφασίσω την Κυριακή

18:29

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Σάντσεθ

18:18

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα μας εγκαταλείψει

17:56

FT: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες

17:41

Τσάφος: Λογιστικό σφάλμα στη σύγκριση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας- ΕΕ

17:30

Λίβανος: Νέες προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση χωριών

17:15

Αυτοψία Ταχιάου στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο

16:54

Τουρκία: «Ασέβεια» η απελευθέρωση Γιωτόπουλου

16:46

Σερβία: Αντικυβερνητική διαδήλωση διοργανώνουν οι φοιτητές στο Βελιγράδι

16:29

Απαγόρευση εισόδου σε γαλλικό έδαφος στον Ισραηλινό υπουργό Μπεν-Γκβίρ

16:21

Σαντορίνη: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε 17 οικίες - Ελέγχθηκαν 68 άτομα και κατασχέθηκαν 4,7 κιλά κάνναβης

16:11

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες μέχρι 15 Ιουνίου - Οι τιμές, οι δηλώσεις και τα πρόστιμα

15:53

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία στον Πειραιά

15:33

National Geographic: Ένα ελληνικό νησί στους 15 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου

15:25

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον Ν. Ανδρουλάκη, για την προπαγάνδα και το ψευδοαφήγημα»

15:17

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των δικαιωμάτων της

14:50

Ζελένσκι: Άδικο να μας χορηγηθεί καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με ΕΕ

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

13:59

Δέκα οι νεκροί σε λύκειο στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο

13:50

Το αβοκάντο ριζώνει στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο νησί