BACKSTORY

Το κομφούζιο στο Χρηματιστήριο - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…

07-09-2022 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κομφούζιο στο XA - Ασφαλιστικά κόλπα - Τι βρήκε ο έλεγχος στη Jumbo - Αργεί η αραβική άνοιξη…

Το απόλυτο κομφούζιο επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο με τους επενδυτές και τους χρηματιστές να ψάχνουν να βρουν πώς ακριβώς υπολογίστηκε το κλείσιμο των μετοχών. Βέβαια το χειρότερο ήταν η διακοπή που προηγήθηκε για την οποία υπήρχε αρκετές ώρες σύγχυση για τα αίτιά της.

Το χθεσινό blackout πάντως στο Χρηματιστήριο μου θύμισε μια αρκετά παλιά ιστορία ενός Προέδρου που βρέθηκε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα blackouts ενώ πριν όταν επιχείρησε να κάνει αλλαγές τον είχαν πάει στο computer room να του εξηγήσουν την… ευαισθησία των συστημάτων. Υποθέτω βέβαια ότι η ιστορία σήμερα δεν επαναλαμβάνεται. Με δελτίο Τύπου υπήρξαν υποσχέσεις ότι η συνεδρίαση σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ εκφράστηκε και η λύπη της διοίκησης.

Κατά τα λοιπά οι κεραίες μου πιάνουν ότι μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία με ξένο μέτοχο και ελληνική διοίκηση έχει αρχίσει διάφορα κόλπα ώστε να μπει σε ασφαλιστικό Οργανισμό που είναι Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Χωρίς διαγωνισμό βεβαίως βεβαίως, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για άλλου είδους συνεννοήσεις. Παρακολουθούμε την υπόθεση και επανερχόμαστε.

Μιας και λόγος για ασφαλιστικές έδωσε βραβείο ο μέτοχος ασφαλιστικής για τον υπερβάλλοντα ζήλο απόκτησης ομολόγων της MLS; Μιας και μιλάμε για MLS μου αρέσει που είχε rating Β από την ICAP μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 όπως η ίδια η MLS ισχυρίζεται. H ICAP πώς ακριβώς κρίνει το rating που είχε δώσει.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο ορκωτός είχε δώσει φορολογικό πιστοποιητικό στη JUMBO για τις χρήσεις 2017/2018 και 2018/2019 αλλά ο φορολογικός έλεγχος έβγαλε πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 1,6 εκατ. ευρώ. Προφανώς δεν τα είχε μετρήσει καλά ο ορκωτός αλλά είναι ένα θέμα όταν προκύπτουν τέτοιες διαφορές.

Στον τραπεζικό χώρο οι τράπεζες γράφουν και σβήνουν σενάρια για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ. Να ‘ναι 0,50 να ‘ναι 0,75. Πώς θα ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί; Από τη μία τα κέρδη των τόκων και από την άλλη όσα πρέπει να διατεθούν ως τόκοι καταθέσεων και δίπλα σε αυτά τα κόκκινα δάνεια και μιλάω για τα νέα κόκκινα δάνεια που είτε το θέλουμε είτε όχι.

Δεν πιθανολογώ και το έχω ξαναγράψει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ενδιαφερθούν για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα το βρουν μπροστά τους αν τελικώς η τράπεζα αποκτήσει στρατηγικό μέτοχο…

Σε ό, τι αφορά την Εθνική θέλω να καταθέσω πως το αραβικό fund δεν είναι το μόνο που έχει καταθέσει πρόταση στο ΤΧΣ. Το Ταμείο – που δεν επιβεβαιώνει πως έχει δεχθεί πρόταση από τα αραβικό fund- έχει κατά καιρούς δεχθεί και άλλες προτάσεις για το ποσοστό του στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο δεν έχει έρθει η ώρα της αραβικής άνοιξης. Όταν έρθει ασφαλώς θα σας ενημερώσω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:38

Γεωργιάδης: Το ΙΦΕΤ είναι η μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη της χώρας

08:37

Στρατηγικής σημασίας η παρουσία Μητσοτάκη στο India AI Impact Summit - Το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων

08:36

«Ταύρος» για το Χρηματιστήριο η AXIA - Οι κορυφαίες επιλογές

08:20

Τα έπαθλα για τα μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

08:16

FT: Η Λαγκάρντ θέλει να εγκαταλείψει την ΕΚΤ ενόψει προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

08:14

Συντάξεις και αναδρομικά την Παρασκευή - Ποιοι πληρώνονται

08:03

Τραμπ: «Ισχυρότερες από ποτέ» οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας

08:00

Πρόταση 200 εκατ. στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού για το ενεργειακό κόστος - 100 εκατ. για το γάλλιο

07:52

Ανοίγει η πλατφόρμα ρύθμισης για το ελβετικό φράγκο - Τι πρέπει να γνωρίζετε

07:35

Νέα ευκαιρία για τις φορολογικές διαφορές - Εξώδικη επίλυση με «κούρεμα» προστίμων έως 75%

07:30

Πάνω από 3,2 δισ. ευρώ «δεν πληρώνει» το Δημόσιο σε ιδιώτες

07:20

Ποια μεγάλα projects προχωρούν ή σχεδιάζονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

07:15

Να δαμάσει την επέλαση του AI επιχειρεί η παγκόσμια ηγεσία στην Ινδία - Ο Κυριακού του ΑΝΤ1 τολμά στα γεωπολιτικά

07:07

Τα αρνητικά σημάδια - Η τεχνητή νοημοσύνη και οι περικοπές - Οι μεγάλες ρυθμίσεις από τους servicers

23:55

Λιθουανία: Έκλεισε για μία ώρα το αεροδρόμιο του Βίλνιους λόγω «εισβολής» μετεωρολογικών αερόστατων από τη Λευκορωσία

23:45

Βραζιλία: Ο πρόεδρος της COP30 θέλει έναν «οδικό χάρτη που να ενώνει τις χώρες»

23:35

Αμερικανός ερευνητής: Αν τα συστήματα ΤΝ πάρουν τον έλεγχο ο άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει «παράπλευρη απώλεια»

23:34

Amazon: Τέλος στο 9ήμερο αρνητικό σερί όπου έχασε 450 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση

23:19

Βανς: Το Ιράν απορρίπτει ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» του Τραμπ

23:16

Wall Street: Ταλαντεύσεις με την σφραγίδα της Τεχνητής Νοημοσύνης

22:52

Κοινές περιπολίες Ελλήνων και Σέρβων αστυνομικών σε Χαλκιδική και Ζάκυνθο

22:29

Πετρέλαιο: Τα θετικά μηνύματα για τα πυρηνικά του Ιράν έριξαν τις τιμές

22:15

Βρετανία: Η αστυνομία θα ερευνήσει τις πτήσεις με τις οποίες ο Έπστιν έστελνε γυναίκες στη χώρα

22:09

Hellenic Train: Καταργούνται αύριο δρομολόγια στην γραμμή Κατάκολο - Πύργος - Ολυμπία λόγω βλάβης

21:56

Η THEON εξασφάλισε νέες δεσμευτικές παραγγελίες περίπου 41 εκατ. ευρώ

21:43

«Βουτιά» σε χρυσό και ασήμι στον απόηχο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

21:39

Με εντολή ΟΠΕΚΑ ο έλεγχος για παράτυπες εγκρίσεις επιδομάτων την περίοδο 2020-2022

21:32

Η Elvalhalcor στην πρωτοπορία των προσπαθειών περιορισμού της διαρροής δευτερογενών κρίσιμων πρώτων υλών εκτός Ευρώπης

21:19

Πεζεσκιάν: «To Ιράν δεν εγκαταλείπει το πυρηνικό πρόγραμμά του»

21:10

Χωρίς ταξί Τετάρτη και Πέμπτη η Θεσσαλονίκη