BACKSTORY

Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν

31-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί ασφαλώς η περαιτέρω ενίσχυση στο 5,2%, του ποσοστού της Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Henry Holterman, στην Alpha Bank. Η τράπεζα ενισχύει τη συμμαχία της με έναν πανίσχυρο διεθνή πολυσχιδή επενδυτή και επιχειρηματία με δραστηριότητα σε καίριους τομείς όπως οι Υποδομές, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank. Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha αποκτώντας το 2% και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της.

Από την πλευρά του ο κ. Holterman σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ αποδεικνύει έμπρακτα εκείνο που από την πρώτη στιγμή είχε τονισθεί. Ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και έχει την πρόθεση να διευρύνει σημαντικά την επενδυτική και επιχειρηματική του δραστηριότητα στη χώρα. Η συμμετοχή στον χρηματοοικονομικό τομέα μέσω της Alpha bank σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται. Όπως και άλλες επενδύσεις και έργα που ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει, στον ξενοδοχειακό τομέα, το real estate κλπ.

Είναι από αυτά που διαβάζεις και κάνεις προσεπίκληση στα Θεία. O πληθωρισμός λέει στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο βυθίζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνει τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι προβληματισμένη είναι για τα τεχνικά έργα του Δημοσίου! Να θυμηθούμε πως τρία χρόνια μετά αναμένουμε το πόρισμα για τις τράπεζες και τις προμήθειες αυτών.

Ούτε η σύνθεση του Ε.Σ.Κ.Α. (Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς) που ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη ως προς την παραγωγή έργου. Οι ίδιοι και δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιοι καταλήγουν να παράξουν μια από τα ίδια.

Οι χθεσινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο μάλλον αισθάνονται λίγο καμένοι αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότερες μετοχές γύρισαν στο κόκκινα. Και ακόμα και η η Coca Cola που έδειχνε πως θα διεξάγει μια κούρσα ανόδου περιόρισε τα κέρδη της στο 1%.

Let's make the world plastic free. Oι επιτυχίες για την Matrix Pack συνεχίζονται μιας και η εταιρία μεταξύ άλλων εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15εκ ευρώ το οποίο και καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha.

Αν πάντως δούμε με ψυχραιμία όλα τα στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πτώση τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ειδικά σε υλικά κατασκευής. Και αυτό δείχνει πρώτον ότι οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση αν όχι ύφεση διεθνώς και δεύτερον ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Το πόσο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από ένα και μόνο παράγοντα. Τις τιμές στην ενέργεια.

Για να έχετε μια εικόνα απλά αναφέρω τις εξής μεταβολές από την αρχή του χρόνου: Ξυλεία -56%, Χαλκός -19%, Ασήμι -22%, Αλουμίνιο -15%, Ζάχαρη -4%. Από την άλλη πλευρά ρεκόρ έχουμε στις τιμές του φυσικού αερίου (+140%) αλλά και του πετρελαίου με το δεύτερο να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται θα συνεχιστεί. Τα αγροτικά προϊόντα που έχουν άνοδο από την αρχή του χρόνου είναι ο χυμός πορτοκαλιού (+18%), τα χοιρινά και τα βοδινά κρέατα (15% και 10% αντίστοιχα) τα οποία επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος αλλά και το αναποφλοίωτο ρύζι (λόγω πολύ ισχυρής ζήτησης από χώρες της Ασίας) και το σογιέλαιο.

Είδα χθες το οικονομικό Ημερολόγιο της Μπλε Κέδρος και θυμήθηκα ότι το ενημερωτικό έγραφε ότι θα λάβουν μέρισμα μόνο οι μέτοχοι που είχαν μετοχές προ εισαγωγής στο ΧΑ αλλά τελικά θα πάρουν όλοι γιατί η νομοθεσία είναι σαφής. Ακρίβεια και πληρότητα στο Ενημερωτικό σε όλο της το μεγαλείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

23:36

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει συνειδητώς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

23:15

Κομοτηνή: Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα

22:47

Στην κυκλοφορία το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ

22:18

Πολωνία: Επιβεβαίωσε πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε από τη Λευκορωσία

21:48

Γερμανία: Προς ιστορική νίκη βαδίζει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ - Καταποντίζεται το CDU

21:46

Ιράν: Θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις

21:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 Περιφέρειες τη Δευτέρα

21:00

Ζελένσκι: Φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα

20:54

Καλαφάτης: Δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και για τις ΜμΕ

20:45

Γουίτκοφ: Κάλεσε Μόσχα – Κίεβο να κάνουν συμβιβασμούς για διέξοδο απ’ τον πόλεμο

20:32

Πέντε συλλήψεις για πυρκαγιές σε Νέα Μάκρη, Πρέβεζα, Εύβοια, Χίο και Άγιο Όρος

20:24

Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

20:15

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότο

20:02

Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε έξω από την Κοζάνη

19:56

Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

19:42

Γερμανία: Ξεκάθαρη νίκη της AfD δίνουν τα πρώτα exit polls στη Σαξονία-Άνχαλτ

18:56

Γουίτκοφ: Πολύ σημαντικές οι πρώτες συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

18:39

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

18:25

ΕΛ.Α.Σ.: Με αλαζονεία, ένδεια επιχειρημάτων, και εκνευρισμό ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

17:59

Τζιτζικώστας στο Insider: Η ΕΕ θα λάβει μέτρα στήριξης αν επιμείνει η ενεργειακή κρίση - Έρχεται η πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική για τον Tουρισμό

17:56

Σύλληψη 53χρονου για πυρκαγιά από καύση απορριμμάτων στο Άγιο Όρος

17:36

Υπέκυψε ο 27χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε καυγά στα Γιαννιτσά

17:28

Ζαχαράκη: Έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο

17:19

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Nέα εποχή για τη ΓΑΙΑΟΣΕ – Μετονομάζεται σε Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα

17:04

Όλες οι παρεμβάσεις σε 17 άξονες για το 2027 – Επιπλέον μέτρα για ταξί και Airbnb στο πακέτο ΔΕΘ

16:43

OPEC+: Διατήρησε αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο

16:30

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Χαλκιδικής λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

16:24

ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση, το τρίπτυχο Μητσοτάκη

16:03

Τη Δευτέρα στο ΥΠΕΘΟΟ η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη ΔΕΘ