BACKSTORY

Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν

31-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί ασφαλώς η περαιτέρω ενίσχυση στο 5,2%, του ποσοστού της Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Henry Holterman, στην Alpha Bank. Η τράπεζα ενισχύει τη συμμαχία της με έναν πανίσχυρο διεθνή πολυσχιδή επενδυτή και επιχειρηματία με δραστηριότητα σε καίριους τομείς όπως οι Υποδομές, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank. Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha αποκτώντας το 2% και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της.

Από την πλευρά του ο κ. Holterman σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ αποδεικνύει έμπρακτα εκείνο που από την πρώτη στιγμή είχε τονισθεί. Ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και έχει την πρόθεση να διευρύνει σημαντικά την επενδυτική και επιχειρηματική του δραστηριότητα στη χώρα. Η συμμετοχή στον χρηματοοικονομικό τομέα μέσω της Alpha bank σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται. Όπως και άλλες επενδύσεις και έργα που ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει, στον ξενοδοχειακό τομέα, το real estate κλπ.

Είναι από αυτά που διαβάζεις και κάνεις προσεπίκληση στα Θεία. O πληθωρισμός λέει στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο βυθίζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνει τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι προβληματισμένη είναι για τα τεχνικά έργα του Δημοσίου! Να θυμηθούμε πως τρία χρόνια μετά αναμένουμε το πόρισμα για τις τράπεζες και τις προμήθειες αυτών.

Ούτε η σύνθεση του Ε.Σ.Κ.Α. (Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς) που ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη ως προς την παραγωγή έργου. Οι ίδιοι και δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιοι καταλήγουν να παράξουν μια από τα ίδια.

Οι χθεσινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο μάλλον αισθάνονται λίγο καμένοι αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότερες μετοχές γύρισαν στο κόκκινα. Και ακόμα και η η Coca Cola που έδειχνε πως θα διεξάγει μια κούρσα ανόδου περιόρισε τα κέρδη της στο 1%.

Let's make the world plastic free. Oι επιτυχίες για την Matrix Pack συνεχίζονται μιας και η εταιρία μεταξύ άλλων εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15εκ ευρώ το οποίο και καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha.

Αν πάντως δούμε με ψυχραιμία όλα τα στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πτώση τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ειδικά σε υλικά κατασκευής. Και αυτό δείχνει πρώτον ότι οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση αν όχι ύφεση διεθνώς και δεύτερον ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Το πόσο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από ένα και μόνο παράγοντα. Τις τιμές στην ενέργεια.

Για να έχετε μια εικόνα απλά αναφέρω τις εξής μεταβολές από την αρχή του χρόνου: Ξυλεία -56%, Χαλκός -19%, Ασήμι -22%, Αλουμίνιο -15%, Ζάχαρη -4%. Από την άλλη πλευρά ρεκόρ έχουμε στις τιμές του φυσικού αερίου (+140%) αλλά και του πετρελαίου με το δεύτερο να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται θα συνεχιστεί. Τα αγροτικά προϊόντα που έχουν άνοδο από την αρχή του χρόνου είναι ο χυμός πορτοκαλιού (+18%), τα χοιρινά και τα βοδινά κρέατα (15% και 10% αντίστοιχα) τα οποία επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος αλλά και το αναποφλοίωτο ρύζι (λόγω πολύ ισχυρής ζήτησης από χώρες της Ασίας) και το σογιέλαιο.

Είδα χθες το οικονομικό Ημερολόγιο της Μπλε Κέδρος και θυμήθηκα ότι το ενημερωτικό έγραφε ότι θα λάβουν μέρισμα μόνο οι μέτοχοι που είχαν μετοχές προ εισαγωγής στο ΧΑ αλλά τελικά θα πάρουν όλοι γιατί η νομοθεσία είναι σαφής. Ακρίβεια και πληρότητα στο Ενημερωτικό σε όλο της το μεγαλείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:16

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια - 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:16

Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές με το «σημάδι» του tech selloff

19:13

Hellenic Train: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές για την πιστοποίηση των νέων συρμών Coradia Stream

19:12

Μεγάλου: Η συνεργασία με την τοπική κοινότητα και η Snappi αναδεικνύουν τις δυνατότητες της Ηπείρου

19:09

Σχοινάς: «Περισσότερη ευελιξία δεν μπορεί να σημαίνει λιγότερη Ευρώπη»

18:52

Η Golden Star Ferries διαψεύδει σενάρια εξαγοράς

18:45

Πετραλιάς: Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη

18:41

Υπ. Παιδείας: Νέες σχολικές μονάδες και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2026-27

18:29

Τι είναι το «Ωμέγα μπλοκ» που ευθύνεται για τον καύσωνα στην Δυτική Ευρώπη

18:17

Η Ελλάδα το 2025, κατέγραψε μείωση 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα

18:08

Κυρίζογλου: «Οι δήμοι δεν μπορούν να στοχοποιούνται για την πυροπροστασία»

18:06

Κομισιόν για Αβραμόπουλο: «Κανένα αίτημα για άρση της ασυλίας του»

17:58

Δένδιας: Προτεραιότητα η στήριξη επενδύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

17:51

Ρωσική επίθεση προκαλεί τον θάνατο τριών ανθρώπων στην ουκρανική πόλη Κριβίχ Ριχ

17:46

Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου πλαστικών στο Αιγάλεω

17:45

Μπακογιάννη: Τραυματική και απολύτως καταστροφική η εμπειρία του δημοψηφίσματος του 2015

17:44

ΕΛΑΣ: Ανακοινώθηκαν οι τομεάρχες του Αλέξη Τσίπρα

17:41

Γαλλία: Το Λούβρο επισπεύδει την ώρα κλεισίματος λόγω καύσωνα - Αλλαγές και στον Πύργο του Άιφελ

17:41

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές - Στο χαμηλό ημέρας ο τραπεζικός δείκτης

17:40

Κύμα συλλήψεων στην Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

17:37

Κικίλιας: «Η ναυτιλία φέρνει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική για την ελληνική οικογένεια»

17:23

Aktor: «Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση»

17:13

Τριήμερη αργία στην Τεχεράνη για την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

17:11

Πιερρακάκης: «Παραγωγικότητα και δημογραφικό τα σημεία-κλειδιά για την ανάπτυξη της χώρας»

17:08

Οι κοινωνικοί παράγοντες εξίσου ή περισσότερο σημαντικοί από τη γενετική στην πρόγνωση ασθενειών

17:06

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην σύνοδο κορυφής της Αλάσκα»

17:03

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές των Οικολογικών Σχημάτων - Μέχρι τέλος Ιουνίου οι πληρωμές

16:56

Μερτς: «Ύψιστης σημασίας οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό»

16:50

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street - Πτώση άνω του 10% για Micron

16:50

Το σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ - Οι επενδύσεις και οι προσλήψεις με επίκεντρο νησιά και περιφέρεια