BACKSTORY

Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν

31-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί ασφαλώς η περαιτέρω ενίσχυση στο 5,2%, του ποσοστού της Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Henry Holterman, στην Alpha Bank. Η τράπεζα ενισχύει τη συμμαχία της με έναν πανίσχυρο διεθνή πολυσχιδή επενδυτή και επιχειρηματία με δραστηριότητα σε καίριους τομείς όπως οι Υποδομές, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank. Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha αποκτώντας το 2% και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της.

Από την πλευρά του ο κ. Holterman σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ αποδεικνύει έμπρακτα εκείνο που από την πρώτη στιγμή είχε τονισθεί. Ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και έχει την πρόθεση να διευρύνει σημαντικά την επενδυτική και επιχειρηματική του δραστηριότητα στη χώρα. Η συμμετοχή στον χρηματοοικονομικό τομέα μέσω της Alpha bank σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται. Όπως και άλλες επενδύσεις και έργα που ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει, στον ξενοδοχειακό τομέα, το real estate κλπ.

Είναι από αυτά που διαβάζεις και κάνεις προσεπίκληση στα Θεία. O πληθωρισμός λέει στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο βυθίζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνει τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι προβληματισμένη είναι για τα τεχνικά έργα του Δημοσίου! Να θυμηθούμε πως τρία χρόνια μετά αναμένουμε το πόρισμα για τις τράπεζες και τις προμήθειες αυτών.

Ούτε η σύνθεση του Ε.Σ.Κ.Α. (Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς) που ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη ως προς την παραγωγή έργου. Οι ίδιοι και δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιοι καταλήγουν να παράξουν μια από τα ίδια.

Οι χθεσινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο μάλλον αισθάνονται λίγο καμένοι αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότερες μετοχές γύρισαν στο κόκκινα. Και ακόμα και η η Coca Cola που έδειχνε πως θα διεξάγει μια κούρσα ανόδου περιόρισε τα κέρδη της στο 1%.

Let's make the world plastic free. Oι επιτυχίες για την Matrix Pack συνεχίζονται μιας και η εταιρία μεταξύ άλλων εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15εκ ευρώ το οποίο και καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha.

Αν πάντως δούμε με ψυχραιμία όλα τα στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πτώση τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ειδικά σε υλικά κατασκευής. Και αυτό δείχνει πρώτον ότι οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση αν όχι ύφεση διεθνώς και δεύτερον ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Το πόσο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από ένα και μόνο παράγοντα. Τις τιμές στην ενέργεια.

Για να έχετε μια εικόνα απλά αναφέρω τις εξής μεταβολές από την αρχή του χρόνου: Ξυλεία -56%, Χαλκός -19%, Ασήμι -22%, Αλουμίνιο -15%, Ζάχαρη -4%. Από την άλλη πλευρά ρεκόρ έχουμε στις τιμές του φυσικού αερίου (+140%) αλλά και του πετρελαίου με το δεύτερο να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται θα συνεχιστεί. Τα αγροτικά προϊόντα που έχουν άνοδο από την αρχή του χρόνου είναι ο χυμός πορτοκαλιού (+18%), τα χοιρινά και τα βοδινά κρέατα (15% και 10% αντίστοιχα) τα οποία επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος αλλά και το αναποφλοίωτο ρύζι (λόγω πολύ ισχυρής ζήτησης από χώρες της Ασίας) και το σογιέλαιο.

Είδα χθες το οικονομικό Ημερολόγιο της Μπλε Κέδρος και θυμήθηκα ότι το ενημερωτικό έγραφε ότι θα λάβουν μέρισμα μόνο οι μέτοχοι που είχαν μετοχές προ εισαγωγής στο ΧΑ αλλά τελικά θα πάρουν όλοι γιατί η νομοθεσία είναι σαφής. Ακρίβεια και πληρότητα στο Ενημερωτικό σε όλο της το μεγαλείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

21:03

Γαλλία-καύσωνας: 74 θάνατοι από πνιγμό από τις 18 Ιουνίου στη χώρα

20:58

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας

20:45

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

20:41

Σέρρες: Εγκλεισμό μέχρι 10 έτη σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον 16χρονο για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου

20:36

Ελβετία: Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη συνεχή ημέρα, με 39°C

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία