BACKSTORY

Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν

31-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί ασφαλώς η περαιτέρω ενίσχυση στο 5,2%, του ποσοστού της Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Henry Holterman, στην Alpha Bank. Η τράπεζα ενισχύει τη συμμαχία της με έναν πανίσχυρο διεθνή πολυσχιδή επενδυτή και επιχειρηματία με δραστηριότητα σε καίριους τομείς όπως οι Υποδομές, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank. Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha αποκτώντας το 2% και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της.

Από την πλευρά του ο κ. Holterman σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ αποδεικνύει έμπρακτα εκείνο που από την πρώτη στιγμή είχε τονισθεί. Ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και έχει την πρόθεση να διευρύνει σημαντικά την επενδυτική και επιχειρηματική του δραστηριότητα στη χώρα. Η συμμετοχή στον χρηματοοικονομικό τομέα μέσω της Alpha bank σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται. Όπως και άλλες επενδύσεις και έργα που ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει, στον ξενοδοχειακό τομέα, το real estate κλπ.

Είναι από αυτά που διαβάζεις και κάνεις προσεπίκληση στα Θεία. O πληθωρισμός λέει στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο βυθίζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνει τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι προβληματισμένη είναι για τα τεχνικά έργα του Δημοσίου! Να θυμηθούμε πως τρία χρόνια μετά αναμένουμε το πόρισμα για τις τράπεζες και τις προμήθειες αυτών.

Ούτε η σύνθεση του Ε.Σ.Κ.Α. (Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς) που ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη ως προς την παραγωγή έργου. Οι ίδιοι και δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιοι καταλήγουν να παράξουν μια από τα ίδια.

Οι χθεσινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο μάλλον αισθάνονται λίγο καμένοι αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότερες μετοχές γύρισαν στο κόκκινα. Και ακόμα και η η Coca Cola που έδειχνε πως θα διεξάγει μια κούρσα ανόδου περιόρισε τα κέρδη της στο 1%.

Let's make the world plastic free. Oι επιτυχίες για την Matrix Pack συνεχίζονται μιας και η εταιρία μεταξύ άλλων εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15εκ ευρώ το οποίο και καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha.

Αν πάντως δούμε με ψυχραιμία όλα τα στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πτώση τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ειδικά σε υλικά κατασκευής. Και αυτό δείχνει πρώτον ότι οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση αν όχι ύφεση διεθνώς και δεύτερον ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Το πόσο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από ένα και μόνο παράγοντα. Τις τιμές στην ενέργεια.

Για να έχετε μια εικόνα απλά αναφέρω τις εξής μεταβολές από την αρχή του χρόνου: Ξυλεία -56%, Χαλκός -19%, Ασήμι -22%, Αλουμίνιο -15%, Ζάχαρη -4%. Από την άλλη πλευρά ρεκόρ έχουμε στις τιμές του φυσικού αερίου (+140%) αλλά και του πετρελαίου με το δεύτερο να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται θα συνεχιστεί. Τα αγροτικά προϊόντα που έχουν άνοδο από την αρχή του χρόνου είναι ο χυμός πορτοκαλιού (+18%), τα χοιρινά και τα βοδινά κρέατα (15% και 10% αντίστοιχα) τα οποία επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος αλλά και το αναποφλοίωτο ρύζι (λόγω πολύ ισχυρής ζήτησης από χώρες της Ασίας) και το σογιέλαιο.

Είδα χθες το οικονομικό Ημερολόγιο της Μπλε Κέδρος και θυμήθηκα ότι το ενημερωτικό έγραφε ότι θα λάβουν μέρισμα μόνο οι μέτοχοι που είχαν μετοχές προ εισαγωγής στο ΧΑ αλλά τελικά θα πάρουν όλοι γιατί η νομοθεσία είναι σαφής. Ακρίβεια και πληρότητα στο Ενημερωτικό σε όλο της το μεγαλείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Παρουσία Θεοχάρη η κοινή διακήρυξη οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας

23:45

Δούκας: «Είμαστε χειρότερα από πέρυσι, η κατάσταση των δήμων δεν βελτιώθηκε»

23:45

Hellenic Train: «Τεχνικό πρόβλημα στα κλειδιά και οπισθοπορεία - Το προσωπικό ενήργησε όπως προβλέπεται»

23:29

Βέλγιο: Ανεστάλη η λειτουργία του αεροδρομίου των Βρυξελλών λόγω drone

23:27

Περισσότερους από 4,8 εκατ. τόνους συντριμμιών άφησε ο τυφώνας Μελίσα στη δυτική Τζαμάικα

23:19

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπερψήφισε την άρση των κυρώσεων σε βάρος του μεταβατικού προέδρου της Συρίας

23:14

United Airlines: Προχωρά στην περικοπή του 4% των πτήσεών της λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

23:08

Απώλειες στη Wall Street - Υπό «πίεση» οι τεχνολογικές μετοχές, φόβοι για «φούσκα» AI

23:00

Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση - Έρχονται νέα μέτρα για το Στεγαστικό

22:56

Τραμπ: Η Πελόζι είναι «κακιά γυναίκα» που δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της

22:45

Κώτσηρας: Επιστρέφεται πίσω στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που έχουμε πετύχει

22:32

ΟΗΕ: Το 2025 αναμένεται να είναι η 2η ή η 3η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

22:20

Λευκός Οίκος: Το Καζακστάν θα ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ

22:12

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 2,3 εκατ. ευρώ

21:50

Υπουργική Σύνοδος Ενέργειας 3+1: Κοινός σχεδιασμός ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ενεργειακή ασφάλεια

21:40

Σουηδία: Διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ αφότου εντοπίστηκαν drones

21:30

Διευρύνονται οι απώλειες για το πετρέλαιο

21:20

Διευθυντής φαρμακευτικής κατέρρευσε στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στον Τραμπ

21:10

Νέα άνοδος για τον χρυσό

20:56

Δένδιας στον ΣΕΒ: Mοχλός ανάπτυξης και τεχνολογικής υπεροχής η εγχώρια αμυντική βιομηχανία

20:42

Ιράν: Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί την κυβέρνησή του για την αύξηση του πληθωρισμού

20:30

Άλμα 12,6% για τα EBITDA της Euronext στο γ' τρίμηνο - Η αναφορά Μπουζνά στην ΕΧΑΕ

20:17

Lamda: Στις 12/11 ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 7 ετές ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ

20:07

ElvalHalcor: Όγδοη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

19:58

Deal Τραμπ με Eli Lilly και Novo Nordisk για μείωση τιμών στα φάρμακα

19:49

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Στο ταμπλό του ΧΑ από 7/11 οι 29.809 νέες μετοχές από την ΑΜΚ

19:40

Μία εβδομάδα και… ένας μήνας που θα κρίνουν την τύχη του αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης

19:36

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 14% για Air France-KLM

19:24

Συνάντηση Δήμα με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ