BACKSTORY

Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν

31-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reggeborgh: Η εμπιστοσύνη σε Alpha και οικονομία - Commodities: Ποια βυθίζονται, ποια καλπάζουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί ασφαλώς η περαιτέρω ενίσχυση στο 5,2%, του ποσοστού της Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Henry Holterman, στην Alpha Bank. Η τράπεζα ενισχύει τη συμμαχία της με έναν πανίσχυρο διεθνή πολυσχιδή επενδυτή και επιχειρηματία με δραστηριότητα σε καίριους τομείς όπως οι Υποδομές, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank. Θυμίζουμε ότι η Reggeborgh είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha αποκτώντας το 2% και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της.

Από την πλευρά του ο κ. Holterman σύμφωνα με κύκλους της Ελλάκτωρ αποδεικνύει έμπρακτα εκείνο που από την πρώτη στιγμή είχε τονισθεί. Ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και έχει την πρόθεση να διευρύνει σημαντικά την επενδυτική και επιχειρηματική του δραστηριότητα στη χώρα. Η συμμετοχή στον χρηματοοικονομικό τομέα μέσω της Alpha bank σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται. Όπως και άλλες επενδύσεις και έργα που ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει, στον ξενοδοχειακό τομέα, το real estate κλπ.

Είναι από αυτά που διαβάζεις και κάνεις προσεπίκληση στα Θεία. O πληθωρισμός λέει στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο βυθίζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνει τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι προβληματισμένη είναι για τα τεχνικά έργα του Δημοσίου! Να θυμηθούμε πως τρία χρόνια μετά αναμένουμε το πόρισμα για τις τράπεζες και τις προμήθειες αυτών.

Ούτε η σύνθεση του Ε.Σ.Κ.Α. (Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς) που ενέπνευσε καμία εμπιστοσύνη ως προς την παραγωγή έργου. Οι ίδιοι και δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιοι καταλήγουν να παράξουν μια από τα ίδια.

Οι χθεσινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο μάλλον αισθάνονται λίγο καμένοι αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότερες μετοχές γύρισαν στο κόκκινα. Και ακόμα και η η Coca Cola που έδειχνε πως θα διεξάγει μια κούρσα ανόδου περιόρισε τα κέρδη της στο 1%.

Let's make the world plastic free. Oι επιτυχίες για την Matrix Pack συνεχίζονται μιας και η εταιρία μεταξύ άλλων εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακού δανείου ύψους 15εκ ευρώ το οποίο και καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha.

Αν πάντως δούμε με ψυχραιμία όλα τα στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πτώση τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ειδικά σε υλικά κατασκευής. Και αυτό δείχνει πρώτον ότι οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση αν όχι ύφεση διεθνώς και δεύτερον ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Το πόσο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από ένα και μόνο παράγοντα. Τις τιμές στην ενέργεια.

Για να έχετε μια εικόνα απλά αναφέρω τις εξής μεταβολές από την αρχή του χρόνου: Ξυλεία -56%, Χαλκός -19%, Ασήμι -22%, Αλουμίνιο -15%, Ζάχαρη -4%. Από την άλλη πλευρά ρεκόρ έχουμε στις τιμές του φυσικού αερίου (+140%) αλλά και του πετρελαίου με το δεύτερο να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται θα συνεχιστεί. Τα αγροτικά προϊόντα που έχουν άνοδο από την αρχή του χρόνου είναι ο χυμός πορτοκαλιού (+18%), τα χοιρινά και τα βοδινά κρέατα (15% και 10% αντίστοιχα) τα οποία επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος αλλά και το αναποφλοίωτο ρύζι (λόγω πολύ ισχυρής ζήτησης από χώρες της Ασίας) και το σογιέλαιο.

Είδα χθες το οικονομικό Ημερολόγιο της Μπλε Κέδρος και θυμήθηκα ότι το ενημερωτικό έγραφε ότι θα λάβουν μέρισμα μόνο οι μέτοχοι που είχαν μετοχές προ εισαγωγής στο ΧΑ αλλά τελικά θα πάρουν όλοι γιατί η νομοθεσία είναι σαφής. Ακρίβεια και πληρότητα στο Ενημερωτικό σε όλο της το μεγαλείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Συνελήφθησαν τρεις κηδεμόνες στα Χανιά - Δεν προστάτευσαν τρεις ανήλικους από κατανάλωση αλκοόλ

21:00

Βρετανία: Αίτηση στον πρωθυπουργό Μπέρναμ για έρευνα σχετικά με τον θάνατο του ακαδημαϊκού Τζέισον Άρντεϊ

20:48

Σεισμός στην Κολομβία: Γυναίκα έσωσε τον σκύλο της θυσιάζοντας τη ζωή της

20:21

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν την άρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

20:06

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Διάσπαρτες εστίες χωρίς ενεργό μέτωπο αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

19:53

Γεωργιάδης: 10 περιστατικά με εγκαύματα στη φωτιά της Σαλαμίνας

19:44

Ιταλία: Τέσσερα έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας

19:23

Κικίλιας: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη Σαλαμίνα με επτά σκάφη του Λιμενικού.

19:19

Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στον Ασπρόπυργο

19:12

Δεκαέξι νεκροί σε μαζικές επιδρομές σε Ρωσία και Ουκρανία

19:09

Mε χαμηλές ταχύτητες η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπεντάγουστου

19:00

Επιστροφή στην εποχή του λιγνίτη για την Ευρώπη - Λειψυδρία και καύσωνες βάζουν λουκέτο σε πυρηνικά εργοστάσια

18:50

Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στις περιοχές του Δ.Κασσάνδρας που επλήγησαν από την πυρκαγιά

18:38

Χαρακόπουλος: Οι προκλήσεις των καιρών δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και ανέξοδα λόγια που ακούγονται ευχάριστα

18:29

Θεσσαλονίκη: Διασώστες του ΕΚΑΒ έσωσαν 18χρονο και 60χρονη στην παραλία Αγίας Τριάδας

18:23

Ιράν: Ο στρατός προσφέρει αμοιβή 30.000 δολαρίων σε όποιον σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει Αμερικανό στρατιώτη

18:07

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

16:55

ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον

16:45

Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό

15:41

Nvidia: Στο επίκεντρο των αγορών ιδιωτικού κεφαλαίου για ανάπτυξη υποδομών ΑΙ

15:20

Σαλαμίνα: Μεγάλη πυρκαγια σε Περιστέρια και Σελήνια - Δύο νεκροί, σπίτια στις φλόγες (upd)

15:10

CNBC: Καταρρίπτοντας τους «μύθους» για τις ευρωπαϊκές μετοχές που δεν αγαπούν οι επενδυτές

14:57

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στη Σκύρο

14:19

Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

14:00

Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ

13:51

Τουρκία: 25 χρόνια ΑΚP - Ο «ιστορικός μετασχηματισμός» του Ερντογάν

13:44

Ισραήλ: Η οικονομία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν

13:36

Ιράν: Κατηγορεί το Κατάρ ότι καθυστερεί την έρευνα για την τύχη Ιρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών

13:32

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 35χρονης επειδή προμήθευε αλκοόλ σε ανηλίκους

13:25

Σκέρτσος: Η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή στη Χαλκιδική ακυρώνει το έργο των πυροσβεστών