BACKSTORY

Novartis: Για το σκάνδαλο, 345 εκατ. σε ΗΠΑ, εδώ ούτε σεντ - Πατούλης: Λεφτά υπάρχουν... για δημόσιες σχέσεις

09-06-2022 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Novartis: Για το σκάνδαλο, 345 εκατ. στις ΗΠΑ, εδώ ούτε σεντ! - Πατούλης: Λεφτά υπάρχουν... για δημόσιες σχέσεις

Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι η υπόθεση Novartis επανήλθε στο προσκήνιο και με αρκετά άκομψο τρόπο. Εμένα πάντως θα μου επιτρέψετε να επικεντρωθώ κάπου αλλού. Πέρα από ευθύνες ή μη, σκευωρίες ή μη κλπ κλπ, ο Έλληνας πολίτης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis τι έχει αποκομίσει; Μέχρι τώρα μηδέν εις το πηλίκον... Ξεκινά τώρα να συσταθεί μία επιτροπή διαπραγμάτευσης για την αγωγή κλπ. Στην ουσία μέχρι τώρα ουδέν.

Η Novartis λοιπόν που έχει παραδεχτεί στις ΗΠΑ τις... μπαμπεσιές στην Ελλάδα κυρίως αλλά και σε Νότια Κορέα και Βιετνάμ έχει πληρώσει αποζημίωση στους Αμερικανούς 345 εκατ. δολάρια και εδώ στην Ελλάδα ούτε σεντ! Ακόμα έστω... Εδώ κάνουν το παγώνι αφού ο χρόνος κυλά υπέρ τους... Και επιτρέπεται σε αυτή την εταιρεία μα κάνει δουλειές στην Ελλάδα!!! Ήμαρτον! Αυτά για αρχή γιατί η υπόθεση της αποζημίωσης τώρα που ανοίγει δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, ούτε να αφορά ψιλά...

H αλήθεια είναι ότι ο κ. Ράπανος είπε όσα έπρεπε να πει ως τραπεζίτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε σχέση με το νόμο του ΤΧΣ χθες στη Βουλή.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ή Έλληνες επενδυτές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όσο διατηρούμε σημαντικούς περιορισμούς απαγορεύοντας τη διανομή μερισμάτων.

Δεν είναι ψέμα αυτό. Πράγματι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκίνησαν να διανέμουν μερίσματα. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως τα κεφάλαια των τραπεζών περιέχουν πλέον του 60% αναβαλλόμενη φορολογία.

Το δεύτερο που είπε ο κ. Ράπανος στη Βουλή είναι πως με το τρέχον καθεστώς δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αξιόλογα στελέχη και μέλη διοικήσεων ικανά να οδηγήσουν την επόμενη μέρα το τραπεζικό σύστημα. Προσωπικώς συμφωνώ αλλά αν οι μισθοί είναι καλοί θα βρεθούν ικανά στελέχη και τα bonus μπορούν να ακολουθήσουν μετά την κρίση.

Και η κρίση είναι βαθιά πολύ. Η Ευρώπη κινδυνεύει με δελτίο ενέργειας αυτό τον χειμώνα, ιδιαίτερα εάν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα. Καμιά φορά δε οι ειδήσεις από όλο τον κόσμο δείχνουν ανάγλυφη την κρίση.

Εάν η Ιταλία απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το ιταλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μπορούσε να υποστεί σοκ -2% κατά μέσο όρο την περίοδο 2022-2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Σάββατο η Confindustria, η ένωση που εκπροσωπεί τις ιταλικές βιομηχανίες. Νομίζω πως είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση μιας και το ΑΕΠ μας κινείται κατά βάση λόγω τουρισμού.

Από την άλλη το καλοκαίρι δείχνει καυτό μιας και ο πρωθυπουργός έδωσε άρωμα γυναίκας στις επερχόμενες εκλογές που τι να λέμε αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το Φθινόπωρο δεν βλέπω να τις γλυτώνουμε.

Επειδή βλέπω ότι γίνεται μεγάλη κουβέντα για την περιουσία Τράγκα και τις δεσμεύσεις θέλω να ρωτήσω αυτούς που ανακάλυψαν την πυρίτιδα το εξής απλό. Υπάρχει περίπτωση αρωγής από τις ΗΠΑ δεδομένου ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη σε κακουργηματικό βαθμό σε βάρος του μακαρίτη; Τι θα πει η Αρχή Ξεπλύματος στους Αμερικανούς; Ψάχνουμε το μακαρίτη να τον τιμωρήσουμε; Να μου το θυμηθείτε ότι ο Γιώργος Τράγκας θα πετύχει να εξευτελίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους και πεθαμένος.

Προχθές το βράδυ έγινε ρουλεμάν στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι είχε καλυφθεί ήδη η αύξηση της Μπλε Κέδρος. Χθες ανακοινώθηκε η τιμή διάθεσης χωρίς όμως την κάλυψη. Η τιμή είναι 2,25 ευρώ και το εύρος τιμών στη δημόσια εγγραφή ήταν από 2,18 έως 2,45 ευρώ. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε και κάνουμε το σταυρό μας να πάνε όλα καλά το επόμενο διάστημα αν και το κλίμα δεν μας προδιαθέτει θετικά.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση για την αύξηση των δαπανών δημοσίων σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής κατά 147% την περσινή χρονιά. Περίμενε τίποτα λιγότερο από έναν Πατούλη;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:28

Ανοίγει η αγορά του Βιετνάμ για το ελληνικό ακτινίδιο

16:24

Xατζηδάκης για την απώλεια της 'Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη: Μια άξια και δυναμική Ελληνίδα

16:19

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός 10 ημερών

16:14

Μητσοτάκης: Η Άννα περνά, τώρα, στην ιστορία έχοντας αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της στην επιστήμη και στη δημόσια ζωή

16:03

Μήνυμα του 112 σε Χίο και Σέριφο

15:57

Τασούλας για την εκδημία της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη: Κατόρθωσε να υπερβεί τα συνήθη μέτρα

15:51

Λαγκάρντ: Το γενικότερο κλίμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό για την Ευρώπη καθώς «τα χρήματα εισρέουν»

15:29

Πιερρακάκης για εκδημία Άννας Ψαρούδα Μπενάκη: Την αποχαιρετώ με συγκίνηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην Ελλάδα

15:16

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυτόνομο την εκλογική μάχη

15:07

Ουκρανία: Συνελήφθη ο πρώην υπ. Ενέργειας στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει τη χώρα

14:52

Πολωνία: Υπό εξέταση η ανάπτυξη δικών της πυρηνικών όπλων για αποτροπή

14:42

Αλεξανδρούπολη: Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία 84χρονου

14:31

Απεβίωσε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη

14:08

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία - Εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές

13:57

BBC: Η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς για το πυρηνικό πρόγραμμά της

13:53

Χατζηδάκης: Προχωρούμε στη μάχη με το βαθύ κράτος με μικρές και μεγάλες νίκες

13:44

ΕΕ: Όταν ο κοινός δανεισμός γίνεται μονόδρομος

13:34

Κώτσηρας: Με μειώσεις στη φορολογία αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

13:25

Μαν (ΒΟΕ): Οι καταναλωτές στο ΗΒ έχουν τρομάξει απ' τον πληθωρισμό

13:14

Παπασταύρου: Η Ευρώπη να επενδύσει στην ενεργειακή της ασφάλεια

13:00

Lamda Development - Ελληνικό: Τι περιλαμβάνει ο πρόσφατος κύκλος πωλήσεων/deals μεγάλου βεληνεκούς - «Γεμάτα» ταμεία από οικιστικά

12:52

Σε νέα εποχή η ελληνική αμυντική βιομηχανία

12:48

Καινοτομία πριν το πτυχίο: Τρεις ιδέες με εφαρμογή από φοιτητές του ΕΚΠΑ

12:45

Κρήτη: Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία του χωριού Μάρθα μία ημέρα μετά το φονικό μεταξύ αδελφών

12:41

Η ερευνήτρια Έ. Θάνου φέρνει την υγρή βιοψία πιο κοντά στην ευρύτερη κλινική εφαρμογή

12:35

ΗΠΑ: Εν κρυπτώ απέλαση εννιά Καμερουνέζων παρά την προστασία τους από δικαστικές αποφάσεις

12:26

Κοντογεώργης: Να κλείσουμε το αυτιά μας στην τοξικότητα των άκρων

12:23

Σκέρτσος: Κατάποση καμήλου και διύλιση κώνωπα

12:10

ΑΔΜΗΕ: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές και την αγορά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

12:07

Αυστραλία: Επενδύει «προκαταβολή» 2,4 δισ. ευρώ σε νέο ναυπηγείο για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της