BACKSTORY

Novartis: Για το σκάνδαλο, 345 εκατ. σε ΗΠΑ, εδώ ούτε σεντ - Πατούλης: Λεφτά υπάρχουν... για δημόσιες σχέσεις

09-06-2022 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Novartis: Για το σκάνδαλο, 345 εκατ. στις ΗΠΑ, εδώ ούτε σεντ! - Πατούλης: Λεφτά υπάρχουν... για δημόσιες σχέσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι η υπόθεση Novartis επανήλθε στο προσκήνιο και με αρκετά άκομψο τρόπο. Εμένα πάντως θα μου επιτρέψετε να επικεντρωθώ κάπου αλλού. Πέρα από ευθύνες ή μη, σκευωρίες ή μη κλπ κλπ, ο Έλληνας πολίτης για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis τι έχει αποκομίσει; Μέχρι τώρα μηδέν εις το πηλίκον... Ξεκινά τώρα να συσταθεί μία επιτροπή διαπραγμάτευσης για την αγωγή κλπ. Στην ουσία μέχρι τώρα ουδέν.

Η Novartis λοιπόν που έχει παραδεχτεί στις ΗΠΑ τις... μπαμπεσιές στην Ελλάδα κυρίως αλλά και σε Νότια Κορέα και Βιετνάμ έχει πληρώσει αποζημίωση στους Αμερικανούς 345 εκατ. δολάρια και εδώ στην Ελλάδα ούτε σεντ! Ακόμα έστω... Εδώ κάνουν το παγώνι αφού ο χρόνος κυλά υπέρ τους... Και επιτρέπεται σε αυτή την εταιρεία μα κάνει δουλειές στην Ελλάδα!!! Ήμαρτον! Αυτά για αρχή γιατί η υπόθεση της αποζημίωσης τώρα που ανοίγει δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, ούτε να αφορά ψιλά...

H αλήθεια είναι ότι ο κ. Ράπανος είπε όσα έπρεπε να πει ως τραπεζίτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε σχέση με το νόμο του ΤΧΣ χθες στη Βουλή.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ή Έλληνες επενδυτές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όσο διατηρούμε σημαντικούς περιορισμούς απαγορεύοντας τη διανομή μερισμάτων.

Δεν είναι ψέμα αυτό. Πράγματι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκίνησαν να διανέμουν μερίσματα. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως τα κεφάλαια των τραπεζών περιέχουν πλέον του 60% αναβαλλόμενη φορολογία.

Το δεύτερο που είπε ο κ. Ράπανος στη Βουλή είναι πως με το τρέχον καθεστώς δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αξιόλογα στελέχη και μέλη διοικήσεων ικανά να οδηγήσουν την επόμενη μέρα το τραπεζικό σύστημα. Προσωπικώς συμφωνώ αλλά αν οι μισθοί είναι καλοί θα βρεθούν ικανά στελέχη και τα bonus μπορούν να ακολουθήσουν μετά την κρίση.

Και η κρίση είναι βαθιά πολύ. Η Ευρώπη κινδυνεύει με δελτίο ενέργειας αυτό τον χειμώνα, ιδιαίτερα εάν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα. Καμιά φορά δε οι ειδήσεις από όλο τον κόσμο δείχνουν ανάγλυφη την κρίση.

Εάν η Ιταλία απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το ιταλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μπορούσε να υποστεί σοκ -2% κατά μέσο όρο την περίοδο 2022-2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Σάββατο η Confindustria, η ένωση που εκπροσωπεί τις ιταλικές βιομηχανίες. Νομίζω πως είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση μιας και το ΑΕΠ μας κινείται κατά βάση λόγω τουρισμού.

Από την άλλη το καλοκαίρι δείχνει καυτό μιας και ο πρωθυπουργός έδωσε άρωμα γυναίκας στις επερχόμενες εκλογές που τι να λέμε αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το Φθινόπωρο δεν βλέπω να τις γλυτώνουμε.

Επειδή βλέπω ότι γίνεται μεγάλη κουβέντα για την περιουσία Τράγκα και τις δεσμεύσεις θέλω να ρωτήσω αυτούς που ανακάλυψαν την πυρίτιδα το εξής απλό. Υπάρχει περίπτωση αρωγής από τις ΗΠΑ δεδομένου ότι δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη σε κακουργηματικό βαθμό σε βάρος του μακαρίτη; Τι θα πει η Αρχή Ξεπλύματος στους Αμερικανούς; Ψάχνουμε το μακαρίτη να τον τιμωρήσουμε; Να μου το θυμηθείτε ότι ο Γιώργος Τράγκας θα πετύχει να εξευτελίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους και πεθαμένος.

Προχθές το βράδυ έγινε ρουλεμάν στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι είχε καλυφθεί ήδη η αύξηση της Μπλε Κέδρος. Χθες ανακοινώθηκε η τιμή διάθεσης χωρίς όμως την κάλυψη. Η τιμή είναι 2,25 ευρώ και το εύρος τιμών στη δημόσια εγγραφή ήταν από 2,18 έως 2,45 ευρώ. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε και κάνουμε το σταυρό μας να πάνε όλα καλά το επόμενο διάστημα αν και το κλίμα δεν μας προδιαθέτει θετικά.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση για την αύξηση των δαπανών δημοσίων σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής κατά 147% την περσινή χρονιά. Περίμενε τίποτα λιγότερο από έναν Πατούλη;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή