BACKSTORY

Πώς η Κεφαλαιαγορά έκανε όλες τις εισηγμένες να τρέχουν… - Πρόβλημα στη «λεφτιά»

10-11-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είμαστε υπέρμαχοι της άποψης της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα. Η άποψη αυτή βασίζεται σε δύο πυλώνες: Εκτιμώμενη απόδοση καθώς τα ομόλογα αυτά έχουν υπο-αποδώσει και η εδραιωμένη άποψη πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ρίξει τη χώρα στα βράχια με τις αποφάσεις της. Εντωμεταξύ θα 'ρθει και η επενδυτική βαθμίδα αν η χώρα μπορέσει και δώσει μια προοπτική σε σχέση με το χρέος.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών δείχνει διατεθειμένο να περιορίσει την επονομαζόμενη «λεφτιά». Για το λόγο αυτόν και δεν ενδίδει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για παράταση σε ό, τι αφορά την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Έτσι προτιμάει την εφάπαξ επιδοματική πολιτική και όχι κάτι που θα επηρέαζε τα προϋπολογισμένα έσοδα.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, φωτιά στα μπατζάκια πολλών εισηγμένων βάζει με χθεσινή επιστολή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας την δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων για το γ’ τρίμηνο του έτους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Θα πρέπει να γνωστοποιηθούν:

α) τα έσοδα από πωλήσεις, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το γ' τρίμηνο της χρήσης 2021 και σε σωρευτική βάση, καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά μεγέθη της περσινής περιόδου,

β) σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση ή/και κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς και λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το γ' τρίμηνο της χρήσης 2021.

Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται και κάθε γνωστή έως σήμερα σημαντική πληροφορία, ιδίως σχετική με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της εξάπλωσης του COVID-19, στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, στις προοπτικές ή/και στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Με άλλα λόγια... τρεχάτε ποδαράκια μου, την ώρα που είχαν επαναπαυθεί και ενημέρωναν μόνο για εξάμηνο και έτος... Και να πρέπει να υπολογίσουν και επιστρεπτέες, τυχόν προβλέψεις και άλλα τινά εν μέσω ενεργειακής κρίσης... Τόμπολα..!

Διαβάσαμε και αυτήν την έρευνα της Εθνικής στην Κρήτη. Η αλήθεια είναι πως η οικονομία της Κρήτης έχει όψιμα ιντριγκάρει πολλούς. Μέχρι και την Εθνική.
Και μάλιστα όψιμα ανακάλυψαν οι της χερσαίας Ελλάδας την έρευνα και την καινοτομία στο Νησί. Κάποιοι πήγαιναν και άλλοι έρχονταν. Έτσι είναι αυτά...

Εγώ πάντως ένα έχω να πως και άλλο δεν θα πω: Aυτή η έριδα στον Άκτωρα κακό κάνει μόνον στην εταιρεία και πουθενά αλλού. Αν μάλιστα πουληθεί ο Άνεμος από τα πιο κερδοφόρα στοιχεία, τότε ναι μεν θα υπάρχει μια ρευστότητα αλλά από που θα προέλθουν τα κέρδη αν έργα δεν υπάρξουν.

Τώρα για την Attica Bank τι να σας πω... Έχω καταμπερδευτεί. Δεν ήταν νησί! Ήταν θεριό που κείτονταν στη θάλασσα.

Η θέση Λαζαρίδη, του Σωκράτη ασφαλώς, πραγματικά αποτελεί περιζήτητο απόκτημα. Μην έχετε όμως καμιά αμφιβολία πως αν και πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία έχει χαρακτηριστικά κρατικής χημείας. Ειδικά μάλιστα αν αποφασιστεί να πωληθεί το Χρηματιστήριο σε κάποια άλλη μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης.

Δεν ξέρω ποιος στα σοβαρά ασχολείται με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας θα απασχολήσει τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική ζωή του τόπου τούτου για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την απλή αναλογική και τις επιλογές των συνεργασιών αλλά ακόμη και το είδος της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:39

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα

23:30

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κρύβονται πίσω από εκρήξεις δεμάτων στην Ευρώπη το 2024

23:23

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη