BACKSTORY

Πώς η Κεφαλαιαγορά έκανε όλες τις εισηγμένες να τρέχουν… - Πρόβλημα στη «λεφτιά»

10-11-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είμαστε υπέρμαχοι της άποψης της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα. Η άποψη αυτή βασίζεται σε δύο πυλώνες: Εκτιμώμενη απόδοση καθώς τα ομόλογα αυτά έχουν υπο-αποδώσει και η εδραιωμένη άποψη πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ρίξει τη χώρα στα βράχια με τις αποφάσεις της. Εντωμεταξύ θα 'ρθει και η επενδυτική βαθμίδα αν η χώρα μπορέσει και δώσει μια προοπτική σε σχέση με το χρέος.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών δείχνει διατεθειμένο να περιορίσει την επονομαζόμενη «λεφτιά». Για το λόγο αυτόν και δεν ενδίδει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για παράταση σε ό, τι αφορά την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Έτσι προτιμάει την εφάπαξ επιδοματική πολιτική και όχι κάτι που θα επηρέαζε τα προϋπολογισμένα έσοδα.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, φωτιά στα μπατζάκια πολλών εισηγμένων βάζει με χθεσινή επιστολή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας την δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων για το γ’ τρίμηνο του έτους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Θα πρέπει να γνωστοποιηθούν:

α) τα έσοδα από πωλήσεις, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το γ' τρίμηνο της χρήσης 2021 και σε σωρευτική βάση, καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά μεγέθη της περσινής περιόδου,

β) σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση ή/και κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς και λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το γ' τρίμηνο της χρήσης 2021.

Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται και κάθε γνωστή έως σήμερα σημαντική πληροφορία, ιδίως σχετική με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της εξάπλωσης του COVID-19, στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, στις προοπτικές ή/και στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Με άλλα λόγια... τρεχάτε ποδαράκια μου, την ώρα που είχαν επαναπαυθεί και ενημέρωναν μόνο για εξάμηνο και έτος... Και να πρέπει να υπολογίσουν και επιστρεπτέες, τυχόν προβλέψεις και άλλα τινά εν μέσω ενεργειακής κρίσης... Τόμπολα..!

Διαβάσαμε και αυτήν την έρευνα της Εθνικής στην Κρήτη. Η αλήθεια είναι πως η οικονομία της Κρήτης έχει όψιμα ιντριγκάρει πολλούς. Μέχρι και την Εθνική.
Και μάλιστα όψιμα ανακάλυψαν οι της χερσαίας Ελλάδας την έρευνα και την καινοτομία στο Νησί. Κάποιοι πήγαιναν και άλλοι έρχονταν. Έτσι είναι αυτά...

Εγώ πάντως ένα έχω να πως και άλλο δεν θα πω: Aυτή η έριδα στον Άκτωρα κακό κάνει μόνον στην εταιρεία και πουθενά αλλού. Αν μάλιστα πουληθεί ο Άνεμος από τα πιο κερδοφόρα στοιχεία, τότε ναι μεν θα υπάρχει μια ρευστότητα αλλά από που θα προέλθουν τα κέρδη αν έργα δεν υπάρξουν.

Τώρα για την Attica Bank τι να σας πω... Έχω καταμπερδευτεί. Δεν ήταν νησί! Ήταν θεριό που κείτονταν στη θάλασσα.

Η θέση Λαζαρίδη, του Σωκράτη ασφαλώς, πραγματικά αποτελεί περιζήτητο απόκτημα. Μην έχετε όμως καμιά αμφιβολία πως αν και πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία έχει χαρακτηριστικά κρατικής χημείας. Ειδικά μάλιστα αν αποφασιστεί να πωληθεί το Χρηματιστήριο σε κάποια άλλη μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης.

Δεν ξέρω ποιος στα σοβαρά ασχολείται με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας θα απασχολήσει τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική ζωή του τόπου τούτου για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την απλή αναλογική και τις επιλογές των συνεργασιών αλλά ακόμη και το είδος της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία

23:41

Βρετανία: Τρεις συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

23:28

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Αμερικανικό βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα

23:15

Ρεκόρ επί 4 στη Wall Street μέσω Fed και τεχνολογίας - Ράλι 38ετίας για Intel

23:03

Αναγκαστική προσγείωση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

22:54

Νέα «βέλη» του υπ. Παιδείας κατά ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

22:45

«Πάγωμα» στην ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα μέσω Ιορδανίας προτείνει το Τελ Αβίβ

22:36

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Ρωσία - Προειδοποιήσεις για τσουνάμι

22:27

Τραμπ: Ίσως πρέπει να ανακαλέσουμε τις άδειες που έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια

22:18

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

22:09

Συναντήσεις κορυφής Κικίλια στην Ουάσιγκτον - Στο επίκεντρο το LNG

22:00

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο στον απόηχο της Fed

21:49

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία

21:37

«Ανάσα» από τα ρεκόρ για τον χρυσό

21:23

Μεγάλη φωτιά στο Ακρωτήρι Χανίων

21:09

Ιταλία: Εργαζόμενοι στο λιμάνι της Ραβένα μπλόκαραν τη φόρτωση πυρομαχικών προς το Ισραήλ

21:09

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η απόσταση της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ

20:56

Συνάντηση Παπασταύρου με Γιόργκενσεν – Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

20:43

Δυτική Όχθη: Δύο νεκροί σε επίθεση σε φυλάκιο στα σύνορα με την Ιορδανία

20:29

Γαλλία: Ικανοποίηση στα συνδικάτα για τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις

20:19

Πούτιν: Πάνω από 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία

20:06

Λιγότερα και γερασμένα τα ελληνικά πλοία στη Μεσόγειο - Πιο ακριβές θα γίνουν οι μεταφορές στα νησιά

19:53

Δημοσκόπηση MRB: Ευρύ προβάδισμα για ΝΔ - «Θρίλερ» στη 2η θέση

19:36

Viohalco: Οι ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους κλάδους αύξησαν την κερδοφορία α' εξαμήνου

19:28

Άνοδος στις ευρωαγορές με καταλύτες τις κεντρικές τράπεζες

19:25

Τραμπ: Ο Τζίμι Κίμελ απολύθηκε λόγω έλλειψης ταλέντου

19:14

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των δασικών πυρκαγιών

19:11

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη

19:10

H Ρωσία απορρίπτει ως «ψευδή προπαγάνδα» έκθεση του Γέιλ για τα απαχθέντα παιδιά από την Ουκρανία

18:54

Ισραήλ: Νέες εντολές εκκένωσης χωριών στο Λίβανο - Επίκειται επίθεση στην Χεζμπολάχ