BACKSTORY

Καταχρηστικοί φόροι τέλος Αλέξη... Και Γιάννα consulting

02-06-2021 | 07:41
Μοιράσου το

Tέρμα οι καταχρηστικές φορολογικές πολιτικές καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει την έναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορολογικού παρατηρητηρίου: ενός νέου ερευνητικού εργαστηρίου που θα συνδράμει την ΕΕ στην καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δηλαδή οι καταχρηστικές φορολογικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν για παράδειγμα  στη χώρα μας με την επικρότηση των ευρωπαϊκών θεσμών αποτελούν παρελθόν. Αν ρωτήσεις δε τους θεσμούς θα σου πουν πως όλα αυτά αποτέλεσαν επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης - της εκάστοτε, τόσες εξέθρεψαν τα μνημόνια- από μια ευρεία εργαλειοθήκη.

Ας είναι... Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έτσι δεν θα κινδυνεύουν οι πολίτες από κάποιες προτάσεις που είχαμε ακούσει λίγα χρόνια πριν για 80% φορολόγηση στο μεγάλο πλούτο όπου τέτοιος ήταν τα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Ακούς Αλέξη;  Mε αυτά και με κείνα πάλι σωθήκαμε. Να δείτε που θα βοηθήσει και το παρατηρήριο ρευστότητας και οι τράπεζες θα γίνουν πιο γαλαντόμες.

Αλλάζει όλο το ΔΣ της ΕΧΑΕ. Τα πρόσωπα που το απαρτίζουν δηλαδή. Και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους οι προηγούμενοι; Δεν ήταν αξιόπιστοι;  Μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει; Γιατί έχω κάποιους προβοκάτορες που λένε  ότι οι αλλαγές γίνονται γιατί έχουν υπάρξει σημαντικές πιέσεις για τα ασυμβίβαστα που είχαν πολλά μέλη του ΔΣ. Τώρα θα μου πείτε τι πραγματικά αλλάζει με τις  μεταβολές  προσώπων; Η απάντηση είναι τίποτα. Ωστόσο η ΕΧΑΕ είναι ένας οργανισμός που καταντάει κληρονομικό δικαίωμα η πρόσληψη εκεί μέσα.

 Όπως και να το κάνεις η επιστράτευση συγγενών και φίλων δυσκολεύει την εκπλήρωση τυπικών κριτηρίων. Περισσότερα και αναλυτικότερα επί της εταιρικής διακυβέρνησης στην ΕΧΑΕ προσεχώς. Προς ώρας επισημαίνουμε ότι τα μαθήματα του βαθέως ΠΑΣΟΚ όσο να πεις έχουν πιάσει τόπο. Κατά τα λοιπά μαθαίνω ότι το σχέδιο του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank έχει ήδη αφιχθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.  

Και μιας και το 'φερε η κουβέντα, κάποιοι ένα θέμα με το πως αποτύπωσαν μεγέθη στον ισολογισμό τους το 'χουν. Όχι απαραιτήτως συστημικοί... Και επειδή ο κλάδος βρίσκεται σε επενδυτικό στόχαστρο, η προσοχή είναι απαραίτητη.

Μιας και ο λόγος για … "μεγέθη" ή αλλιώς αριθμούς και νούμερα,  τι να γίνεται με εκείνον τον επιχειρηματία που πήγε προ ολίγων μηνών στις τράπεζες και έδωσε υποσχέσεις ότι θα βρει λεφτά για αύξηση κεφαλαίου και μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανίσει ούτε ευρώπουλο;  Η απάντηση είναι τίποτα γιατί ο επιχειρηματίας φαίνεται να έχει τον τρόπο του. Την υγειά μας να έχουμε παιδιά και όλα θα γίνουν.

Και από το ένα θέμα στο άλλο και μια και ο λόγος περί υγείας, η γυάλινη σφαίρα μου λέει ότι η Εθνική Ασφαλιστική ίσως να μην περάσει και τόσο εύκολα στα χέρια του CVC. Όσο και αν έχουν πέσει μεγάλες δυνάμεις από τη μια πλευρά, υπάρχει και η άλλη πλευρά των … πρεσβειών που οι χώρες τους έχουν εταιρίες στην Ελλάδα και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την DG Comp... Λέτε;

Είναι αλήθεια ότι η παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου στα μέρη που επισκέπτεται ανά την Ελλάδα ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», δείχνει γιατί οι πολιτικοί πάντα... την... φοβούνταν. Έχει αέρα, πώς να το κάνουμε.  Η Γιάννα λοιπόν επισκέφθηκε το Σούλι για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 218 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου και στη συνέχεια συναντήθηκε με δημάρχους και τοπικούς επιχειρηματίες της περιοχής σε μια καφετέρια στο λιμάνι των Συβότων. Η συζήτηση, μου είπε θαμώνας,  αφορούσε την πρόταση του δήμου Ηγουμενίτσας για τη χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός και τουριστικός πλούτος της περιοχής και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. 

Ο δήμαρχος Γιάννης Λώλος λοιπόν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ανέλυαν το σχέδιο για τον «έξυπνο τουρισμό» αλλά οι επαγγελματίες της περιοχής επέμεναν στην έλλειψη υποδομών. Η Γιάννα τότε διέκοψε τη συζήτηση: «Κανένας δεν μπορεί να πουλήσει ένα κακό προϊόν, εσείς όμως έχετε ένα πολύ καλό προϊόν εδώ. Πρέπει να αναδείξετε τα πλεονεκτήματά σας, να εξειδικεύσετε τις υπηρεσίες σας, να ενώσετε τις δυνάμεις σας. Αν δεν συνεργαστείτε για να κάνετε πιο «έξυπνο» το προϊόν σας, οι τουρίστες θα πάνε αλλού και εσείς θα μείνετε μονάδες. Σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν γίνεται εύκολα και αυτόματα, αλλά από την άλλη οι Έλληνες βρίσκουμε λύσεις σε όλα, είμαστε τέτοιος λαός», τους συμβούλεψε. Όταν τελείωσε η συζήτηση, ένας από τους ξενοδόχους την πλησίασε και της είπε: «Είχατε δίκιο σε αυτά που είπατε. Σε εμάς εδώ κολυμπάνε τα λεφτά στη θάλασσα και δεν μπορούμε να τα πιάσουμε»....   

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.