BACKSTORY

Ισολογισμοί που βγάζουν μάτια και σορτάκηδες

05-05-2021 | 07:33
Μοιράσου το

Aκάλυπτοι θα μείνουν όσοι θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς με δεδομένο πως η διοικούσα επιτροπή του  Χρηματιστηρίου δεν πρόκειται να εγκρίνει την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς Holdings πριν από την Πέμπτη.
Έτσι οι αρχές καλού κακού μια προειδοποίηση την απευθύνουν. Η Επιτροπή του ΧΑ θα ανακοινώσει και την ημέρα εισαγωγής των μετοχών και, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει  η Κεφαλαιαγορά, δεν μπορεί να υπάρξει διασφάλιση του επενδυτή ότι οι μετοχές που θα προέλθουν από οριστική κατανομή των δικαιωμάτων εγγραφής θα είναι διαθέσιμες  για τυχόν διακανονισμό ανοιχτής πώλησης ο οποίος  έγινε πριν την Πέμπτη. Επομένως προσοχή, προσοχή.

Μέσα στις αλλαγές που συντελέστηκαν στο δ.σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής- έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά γιατί μετά δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο- την εξής μια συγκρατήστε: Αυτήν του Γιάννη Πετσαλάκη του εκπροσώπου των εργαζομένων. Και γιατί έχει τόση σημασία; Μα γιατί ο Γιάννης Πετσαλάκης δεν έφυγε ασφαλώς εκουσίως. Aκούμε μάλιστα  πως έφυγε παρά τις περί του αντιθέτου προηγούμενες διαβεβαιώσεις του  CEO της ασφαλιστικής- ο οποίος θα μείνει και με τη νέα κατάσταση- μιας και ο καινούριος μέτοχος έψαγε έψαξε, και άλλον Σταύρο δε βρήκε. Εμ πως να βρει; Εσπασε μετά το καλούπι! 

Όμως ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έμαθα πως δεν το καλοπήρε το διαζύγιο μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια μια άτυπη "συνδιοίκηση" πες το κι έτσι, το μαγαζί την είχε.......Και επειδή ο κ. εκπρόσωπος μόνον τυχαίος δεν είναι και τις δικαιολογίες του CEO πως ο τελευταίος αιφνιδιάστηκε δεν τις "αγόρασε" όλο και κάτι θάματα μπορεί να δούν το φως της δημοσιότητας! Γιατί όπως έχει αποδείξει η θρησκευτική ιστορία, θάματα γίνονται.... Τώρα σε ότι αφορά τα θέματα και τα θάματα του active προέδρου της εταιρίας να τα πιάσουμε μιαν άλλη φορά, μη σας κουράσουμε σήμερα πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ισολογισμός της ΙΝΤΕΡΤΕΚ όπου βλέπει κάποιος το κουβάρι των συναλλαγών της τα προηγούμενα έτη  με τις εταιρίες του βασικού της μετόχου κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Πέρα από τα μαλλιά κουβάρια πάντως  το συμπέρασμα είναι ότι χάθηκαν χρήματα για την εισηγμένη που έχει ας  μην ξεχνάμε και μετόχους μειοψηφίας οι οποίοι μπήκαν στο καναβάτζο από αυτά τα πάρε δώσε. Διαβάζουμε λοιπόν στον ισολογισμό για ένα δανειακό υπόλοιπο που έχει στα βιβλία της η ΙΝΤΕΡΤΕΚ με την ΚΒ. ΙMPULS HELLAS A.E. (παλιά θυγατρική της εισηγμένης)  που αφορά αφορά ποσό δανείου το οποίο είχε δοθεί από την ΙΝΤΕΡΤΕΚ  στην τέως θυγατρική, βάσει σύμβασης (!!! Τα θαυμαστικά είναι δικά μας) ύψους € 569 χιλ. 

«Επί του παραπάνω ποσού έχει σχηματιστεί ισόποση πρόβλεψη απομείωσης από την χρήση του 2019», αυτά όχι απλώς γίνονταν αλλά καταγράφονταν και στις οικονομικές καταστάσεις. Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα δεν υπήρξε κανείς που να καλέσει τον ορκωτό και αν όχι να του τραβήξει τ' αφτί αλλά βρε αδελφέ να τον ρωτήσει τι ακριβώς γίνεται με τον ισολογισμό της εταιρίας. Τότε ωστόσο οι αρχές συμπεριλαμβανομένης και της Κεφαλαιαγοράς πατούσαν stop όταν ανακαλύπτονταν θέματα τέτοια που να αφορούν άνδρες - επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Χειρότερα φαντάζουν τα πράγματα με την Master Link. Διαβάζουμε στον ισολογισμό ότι «Στο λογαριασμό «χρεώστες διάφοροι» περιλαμβάνεται απαίτηση της ΙΝΤΕΡΤΕΚ από την εταιρία  Masterlink, συνολικού ύψους € 192 χιλ., η οποία αφορά αποζημίωση απωλεσθέντων εμπορευμάτων βάσει αγωγής  η οποία εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 και εν συνεχεία αυταπαγγέλτως επαναπροσδιορίστηκε να συζητηθεί για δικάσιμο τον Δεκέμβριο του 2019. Επί αυτής εκδόθηκε η υπ’ αρ. 12068/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικίου Αθηνών η οποία έκανε δεκτή την αγωγή της Εταιρείας ΙΝΤΕΡΤΕΚ». Και μετά stop. Η μικρή λεπτομέρεια είναι ότι η Master Link τελεί υπό εκκαθάριση και έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από τότε που ξεκίνησε να υπάρχει το ΓΕΜΗ. Τι να πει κανείς εν προκειμένω για τον έλεγχο της Grant Thornton. Chapeau στον πρόεδρο Νίκο Καραμούζη που αρθρογραφεί αδιαλείπτως υπέρ της διαφάνειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.