ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σημασία έχει να απαντάς στο σωστό ερώτημα

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-12-2025 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σημασία έχει να απαντάς στο σωστό ερώτημα

Αρκετοί έσπευσαν να διαπιστώσουν ήττα της ΕΕ, με αφορμή την αδυναμία συμφωνίας των κρατών-μελών για την εκμετάλλευση των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων. Εξαρτάται τι ρωτά κανείς. Και εν τέλει αν κάνει τις σωστές ερωτήσεις κάτω από τις δεδομένες συνθήκες.

Η πραγματική απάντηση που έδωσε η ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αφορούσε στο βασικό ερώτημα αν η χρηματοδότηση της Ουκρανίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ή όχι. Και η απάντηση ήταν σαφής. Αποτελεί. Έστω κι αν αποτελεί για τους 24 από τους 27. Δε θα ήταν το ίδιο αν στους τρεις διαφωνούντες ήταν η Γαλλία ή η Γερμανία. Ή αν ήταν -δευτερευόντως- η Ισπανία, η Ιταλία, οι «Μπενελούξ» ακόμα και η (σημερινή) Ελλάδα.

Η απάντηση που ήρθε είναι μάλιστα εκ νέου αποκαλυπτική. Ο κοινός δανεισμός δεν είναι ταμπού μπροστά σε κρίσιμες (υπαρξιακές) γεωπολιτικές συνθήκες. Τις οποίες οι «φειδωλοί» πράγματι αντιλαμβάνονται επαρκώς. Έστω κι αν το πράττουν την τελευταία στιγμή, με δεδομένο ότι και πάλι αυτοί αποτελούν ουσιαστικά τους εγγυητές των 90 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν προς την Ουκρανία.

Υπάρχει επίσης μία νέα πραγματικότητα που κατ’ επανάληψη έχουμε περιγράψει από τη στήλη μας. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, βασικές επιλογές αναμένεται να προχωρούν μέσα από συμφωνίες κύκλων εντός και γύρω από την ΕΕ.

Και είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά και με κάθε κόστος (κυρίως πολιτικό) σε όλους αυτούς τους «κύκλους». Ειδικά αν σε αυτούς συμμετέχουν οι χώρες του άξονα της ΕΕ. Χωρίς αυτές άλλωστε δύσκολα θα δημιουργηθεί ένας βιώσιμος κύκλος εντός και γύρω από την Ένωση.

Και κάτι τελευταίο: Αν κάποιος είχε να διαπιστώσει μία πραγματική ήττα της Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή ήταν η αδυναμία να ολοκληρώσει της συμφωνία της με τις χώρες της Mercosur. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχει κατορθώσει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίας, συνεπώς ο «ένας μήνας παράτασης» μοιάζει μικρή υποχώρηση. Δείχνει όμως τη σημασία των συναινέσεων προς επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων έναντι των υπαρκτών βραχυπρόθεσμων πιέσεων.

Και επίσης τη σταθερή ανάγκη συνεννόησης του γαλλογερμανικού άξονα για να κινηθεί το «ευρωπαϊκό καράβι». Έστω κι αν αυτό στρίβει αργά. Σε αντίθεση όμως με κάθε άλλο εμπλεκόμενο, η πορεία του -εκ κατασκευής- ορίζεται από 27 ή και περισσότερους καπετάνιους. Σε αντίθεση με κάθε άλλο καράβι του πλανήτη, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που έχει έναν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:36

ΕΕ: Το «28ο Καθεστώς» κλειδί για τις επιχειρήσεις

12:25

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, μπορεί να συζητά με την Τουρκία και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

12:14

Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: Ίσως ήρθε τελικά η ώρα της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου

12:09

Αυστραλία: Σε συναγερμό από την έλευση του κυκλώνα Μίτσελ

12:00

Κίνα: Τουλάχιστον επτά νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο στην επαρχία Σανσί

11:58

Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας της Συρίας

11:50

Κίνα: Το Πεκίνο καταδικάζει την επίθεση σε τέμενος στο Ισλαμαμπάντ

11:48

Η αναγκαιότητα των δέντρων της Αθήνας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

11:43

Χαμάς: Ηγετικό στέλεχος δηλώνει ότι η οργάνωση δεν θα παραδώσει τα όπλα της

11:38

Αραγτσί: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση «πολέμου»

11:31

Ξένοι επενδυτές: Ρεκόρ συμμετοχής 69% στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:21

Θεοδωρικάκος: Νέο αναπτυξιακό καθεστώς με 150 εκατ. ευρω για ΑΙ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

11:12

UBS: Η τράπεζα της Γκισλέιν Μάξγουελ ύστερα από την καταδίκη του Τζέφρι Έπστιν

10:47

Μητσοτάκης: Εντός Μαρτίου η τελική εισήγηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

10:40

Ακίνητα: Γιατί οι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων και το μέλλον των πόλεων

10:21

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος είναι συνεχής, δεν θα λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος

10:10

Φρένο χρέους: Πώς κατοχυρώθηκε συνταγματικά σε Γερμανία - Ελβετία αυξάνοντας την δημοσιονομική αξιοπιστία

09:56

Γερμανία: Ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία

09:50

Δωδεκάμηνος τουρισμός: Ποιοι προορισμοί παίρνουν προβάδισμα στην Ελλάδα

09:35

Τι αλλάζει στους καθαρισμούς των οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

09:15

Δήμας: Δύο κομβικές παρεμβάσεις στις οδικές υποδομές της Αττικής

09:00

Ορεινή Αρκαδία: Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στο Μαίναλο

08:56

Washington Post: Παραιτήθηκε ο CEO Γουίλ Λιούις μετά τις μαζικές απολύσεις στην εφημερίδα

08:42

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο

08:27

Γιατί τα smart buildings κερδίζουν έδαφος στα εταιρικά γραφεία της Ελλάδας

08:21

Πρόσληψη 1.490 διοικητικών υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μισθό από 5.010 ευρώ

08:14

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Μιλάνου: Αναζητώντας τη χαμένη μαγεία - Κοντά στα 6 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος

08:09

Αγρο-φωτοβολταϊκά: Από Μάρτιο οι αιτήσεις – «Ζεστοί» οι παραγωγοί

08:00

Από το «no hire - no fire» στο κύμα απολύσεων στην Ελλάδα το β' εξάμηνο 2025

23:58

Σαουδική Αραβία: Ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στη Συρία