ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-07-2025 | 10:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό (2028-2034) ήρθε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και εμφανίζεται ισορροπημένη με βάση τα νέα δεδομένα. Μιλώντας μας για λογαριασμό του αγγλόφωνου newsletter Athens Digest -που απευθύνεται κυρίως σε κοινό Βρυξελλών κι αυτό έχει τη σημασία του- ξεκαθάρισε κυρίως τρία δεδομένα.

Πρώτον: Η πολιτική Συνοχής και η ΚΑΠ συνεχίζουν να αποτελούν βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, θα πει εύλογα κάποιος. Στην Ελλάδα συναντά κανείς περιφέρειες (σχεδόν όλες) με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του κοινοτικού μέσου όρου. Και η γεωργική παραγωγή στην Ελλάδα συνεισφέρει περίπου το 3% του ΑΕΠ (επικαλούμαστε την πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που αφορά την επικείμενη αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία του Ευρωπαϊκού Νότου). Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ενώ στηρίζουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ως κοινό ευρωπαϊκό στόχο, ανησυχούμε για τις ανισότητες που μπορεί να προκαλέσει η κατανομή των κονδυλίων του νέου Ταμείου Ανταγωνιστικότητας.

Δεύτερον: Γνωρίζουμε σχετικά καλά τη μέθοδο «εκταμιεύσεων έναντι μεταρρυθμίσεων» έχοντας την εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης, άρα η διασύνδεση αυτή τουλάχιστον δε μας φοβίζει ως προς τη διαπραγμάτευση των επόμενων χρόνων. Παράλληλα, η ενίσχυση των κονδυλίων για την Άμυνα, το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μας βρίσκει σύμφωνους.

Τρίτον: Η λογική των net contributors έναντι των υπολοίπων δε είναι ούτε αποτελεσματική ούτε προτιμητέα υπό τις παρούσες κρίσιμες συνθήκες και τους νέους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Κανείς δε διαφωνεί, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης αυτή η μάχη και θα δοθεί και θα αποδειχθεί η πιο δύσκολη και η πιο κρίσιμη από όλες.

Σε θέσεις μάχης

Το επόμενο ερώτημα προκύπτει εύλογα: Μπορούμε να δώσουμε αυτή τη μάχη αποτελεσματικά και πώς; Με την όποια γνώση διαθέτουμε αλλά με πάσα ειλικρίνεια, απαντάμε επί του παρόντος και μόνο -και αφήνοντας για αργότερα εξίσου σημαντικές παρατηρήσεις- τα εξής:

-Η Ελλάδα προφανώς και θα είναι ενεργή στη διαπραγμάτευση, ωστόσο θα πρέπει να διαλέξει ποιες μάχες θα δώσει, ποιες θα αφήσει άλλους εταίρους να τις δώσουν -καθώς είναι το ίδιο ή περισσότερο κρίσιμες για εκείνους- και ποιες θα αφήσει σε δεύτερη μοίρα ή δε θα δώσει καθόλου.

-Υπάρχουν άνθρωποι ειδικά εκτός αλλά και εντός των τειχών που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν δράση στις μάχες αυτές. Για την ώρα, δε θα αναφερθούμε ονομαστικά σε αυτούς, αν και προφανώς και αυτό έχει τη μεγάλη σημασία. Δυστυχώς, παραδοσιακά υστερούμε σε ομαδικότητα και συνεργασία (ειδικά εσωτερική) καθώς και σε συνέπεια και έγκαιρο προγραμματισμό. Συχνά , μάλιστα, «η πρώτη γραμμή» έχει ελάχιστη υποστήριξη - ορισμένες φορές έως και υπονόμευση. Εσκεμμένα ή μη, προσωπικές ατζέντες συνήθως μικρονόων ενίοτε προκαλούν αντιξοότητες.

-Τέλος, στην παρούσα φάση, το κλίμα -λόγω σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ- δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφορο για τη διαπραγματευτική ενεργοποίηση της Ελλάδας στον τομέα της ΚΑΠ αλλά και ευρύτερα. Αυτό ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι αντιμετωπίσιμο. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί πιθανότατα επί ελληνικής προεδρίας, σε περίπου 2,5 χρόνια. Και η ΚΑΠ αποτελεί ένα ζήτημα στο οποίο ενδεχομένως να συμπίπτουν οι θέσεις μας με ισχυρότερα κράτη-μέλη που μετά βεβαιότητας θα ενεργοποιηθούν στη διαπραγμάτευση αυτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Στην Πολωνία το νέο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Kumho

23:45

Θεσσαλονίκη: Στήνεται αύριο στην Νικήτη το πρώτο μελισσοκομικό/αγροτικό μπλόκο στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23:35

Γαλλία: Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ μετονομάζει τους τερματικούς του σταθμούς

23:28

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων του e-ΕΦΚΑ

23:14

Νευρικότητα στη Wall Street μια «ανάσα» πριν από τη Fed

22:58

Απάντηση ΕΕ σε Μασκ: Εκτιμούμε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους

22:43

Μπρούνερ: Νέοι κανόνες ΕΕ για αλληλεγγύη και επιστροφή μεταναστών

22:31

Πτώση για το πετρέλαιο εν μέσω των συνομιλιών για το Ουκρανικό

22:15

«Παραγωγικές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ζελένσκι τις συνομιλίες στο Λονδίνο

22:00

ΗΠΑ: Ο Μαμντάνι θα μετακομίσει στην επίσημη κατοικία του δημάρχου της Νέας Υόρκης

21:45

Οριακές απώλειες για τον χρυσό ενόψει της συνεδρίασης της Fed

21:32

ΔΣΑ: Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Α. Κουτσόλαμπρος

21:28

Ο Τραμπ επιτέθηκε στη νέα διοίκηση του CBS για συνέντευξη της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

21:14

Lamda: Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών»

21:10

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

21:00

Λάιεν: Ενισχυμένη υποστήριξη στην Ουκρανία και αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας

20:48

Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής

20:34

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ρήξης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

20:30

Καταιγίδα στο bitcoin: Κατάρρευση τιμών, ιστορικές ρευστοποιήσεις και φόβοι για νέο «χειμώνα»

20:18

Δήμος Αθηναίων: Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2026, μηδενικά για όσους αποκτήσουν παιδί

20:07

Βρετανία: Οι καταναλωτές μειώνουν τα έξοδα για τα Χριστούγεννα - Στο σπίτι το εορταστικό γεύμα

19:58

Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται για να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον

19:45

Κρήτη: Σε λειτουργία τα αεροδρόμια σε Ηράκλειο και Χανιά, πότε θα ξανακλείσουν

19:34

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

19:32

Σ. Αραβία: Συμφωνία με το Κατάρ για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής

19:21

Λάρισα: Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας απέκλεισαν και τους παραδρόμους της εθνικής οδού

19:19

Prodea: Πώληση 100 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι 510,7 εκατ. ευρώ

19:10

Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

18:56

Συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος

18:46

TREK Development: Ανάληψη δύο νέων εκτελεστικών συμβάσεων από το Υπουργείο Υποδομών