ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Και επισήμως 3 οι υποψήφιοι πρόεδροι του Eurogroup: Φαβορί αλλά όχι ακλόνητο ο Ντόναχιου - Κλειδί η στάση της Γερμανίας

Γιάννης Παπαγεωργίου
27-06-2025 | 17:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και επισήμως 3 οι υποψήφιοι πρόεδροι του Eurogroup: Φαβορί αλλά όχι ακλόνητο ο Ντόναχιου - Κλειδί η στάση της Γερμανίας
Eurogroup / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images - Ideal Image
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τρεις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Όπως εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχει επισημάνει το insider, την υποψηφιότητα του νυν προέδρου Ιρλανδού Υπουργού Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου ακολουθούν αυτές του Ισπανού Υπουργού Κάρλος Κουέρπο αλλά και του Λιθουανού ομολόγου του Ριμάντας Σάντζιους, ο οποίος επισημοποίησε την υποψηφιότητά του και ενδέχεται να «ανακατέψει την τράπουλα».

Για την εκλογή του προέδρου απαιτούνται -σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες αν χρειαστεί-11 ψήφοι εκ των 20 μελών της ευρωομάδας. Τα συνήθη κριτήρια είναι και γεωγραφικά και (ευρω)κομματικά αναλόγως της πολιτικής ομάδας που υποστηρίζει τους υποψηφίους. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός φέρεται να είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον 8 υποστηρικτές ενώ ορισμένοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ήδη διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός παραμένει δημοφιλής έως και αγαπητός εντός του eurogroup (προέρχεται από τους σοσιαλιστές) την ώρα ο επίσης σοσιαλιστής Λιθουανός υπουργός έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει ψήφους από τις βαλτικές ή τις γειτονικές τους χώρες.

Η θέσεις των «πέντε» και η στάση-κλειδί της Γερμανίας

Πρόσφατα πέντε εξαιρετικά ισχυρές χώρες εντός του Συμβουλίου (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία) εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Εurogroup, το οποία θα εστιάζει στις νέες γεωπολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης (και κατ’ επέκταση της αντίστοιχης πολιτικής που καλείται να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα) και παράλληλα θα αποφεύγει τις αλληλοεπικαλύψεις με το Ecofin.

Θεωρητικά, το περιεχόμενο των θέσεων των «5» δεν αποκλείει επί της αρχής την υποστήριξη σε κάποια υποψηφιότητα, αφήνει ωστόσο ανοικτό παράθυρο διαφοροποιήσεων στην ψηφοφορία από ό,τι θα προέβλεπε κανείς με βάση την πολιτική προέλευση των υποψηφίων. Είναι επίσης δεδομένο ότι αν η Γερμανία του Φρίντριχ Μερτς -το κόμμα του ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)- στηρίξει την υποψηφιότητα Ντόναχιου, η εξίσωση γίνεται δραστικά πιο εύκολη για τον Ιρλανδό υπουργό. Ωστόσο, εντός του Συμβουλίου, η Γερμανία εκπροσωπείται από σοσιαλιστή υπουργό, με βάση τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.

Τέλος, θεωρείται πιθανό η υποψηφιότητα Σάντζιους να αποσπάσει ορισμένες από τις ψήφους που σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν προς τον Ιρλανδό ομόλογό του. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη της 7ης Ιουλίου έχει και φαβορί και αουτσάιντερ. Ο Πασκάλ Ντόναχιου μάλιστα έχει ζήσει και τα δύο σενάρια. Στην πρώτη του εκλογή επικράτησε απέναντι στην ισχυρή υποψηφιότητα της Ισπανίδας υπουργού (σήμερα προέδρου της ΕΤΕπ) Νάντια Καλβίνο ενώ στη δεύτερη η αδυναμία εύρεσης εναλλακτικής λύσης που να διαμόρφωνε πλειοψηφικό ρεύμα πρακτικά οδήγησε στην άνετη επανεκλογή του. Απομένουν λίγες ημέρες ζυμώσεων για να διαμορφωθεί το σενάριο που θα επικρατήσεις αυτή τη φορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: «Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στο Pride - Έρευνες για εντοπισμό του δράστη

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

15:31

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν μας βομβαρδίζουν, οπότε σταματάμε τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου»

15:20

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι την Έναστρη Νύχτα: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα διασημότερα έργα τέχνης

15:07

UniCredit - Commerzbank: Ο Ορσέλ βλέπει περιθώριο συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση

14:49

Το δύσκολο καλοκαίρι του Ζελένσκι

14:23

Κικίλιας από Ζάκυνθο: «Υλοποιούνται λιμενικά έργα στο νησί για πρώτη φορά μετά το 1999»

14:13

ΟΣΔΕ 2026: Ψηφίστηκαν οι ευθύνες - Aναμένονται οι κανόνες

13:52

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φθιώτιδα - Επιχειρούν εναέρια μέσα

13:40

Πόροι 3,4 δισ. ευρώ για 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πάνω από 170 δήμους

13:24

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στα μισά της θητείας μας και το 58,8% του σχεδίου μας ήδη υλοποιείται»

13:03

Το αναπτυξιακό στοίχημα της ΔΕΘ - Το σχέδιο για τις επενδύσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

12:49

Η Εθνική Ομάδα πόλο κατέκτησε το World Cup - Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη, Τασούλα

12:38

Ρουμανία: F-16 κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

12:22

Η τιμή του κακάο υποχωρεί, αλλά η σοκολάτα παραμένει ακριβή

11:58

Μητσοτάκης για Όλυμπο: «Εθνική επιτυχία πρώτου μεγέθους η ένταξη στην Unesco»

11:43

NYT: Ο Τραμπ αναστέλλει προσωρινά μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν

11:30

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.354 θάνατοι επί συνόλου 3.075 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

11:10

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

10:51

Σε διαδικασία αναζωογόνησης οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

10:34

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο σε 23 πολιτείες

10:25

Δεν «αρέσει» πια η ελληνική επαρχία

10:12

Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση 10 λεπτά στο diesel τον Αύγουστο - Στα 15 λεπτά η συνολική έκπτωση

10:06

Προσωρινά στον «πάγο» ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της DeepSeek