ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η μάχη για την προεδρία του Eurogroup ξεκίνησε

Γιάννης Παπαγεωργίου
18-04-2025 | 17:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μάχη για την προεδρία του Eurogroup ξεκίνησε

Στη δεκαετία του 2010 αποτέλεσε το καθοριστικότερο ευρωπαϊκό όργανο για την Ελλάδα. Εν μέσω κρίσης κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και ταυτόχρονα τις πολιτικές ισορροπίες εντός της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ρόλος της ομάδας εργασίας του (euroworking group) αποδεικνυόταν ολοένα και καθοριστικότερος όσο τα πράγματα «ζόριζαν». Και για όσους αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ως έχει, μακριά από τις πολιτικές επιδιώξεις τους και την -παροιμιώδη κάποιες περιόδους- τεχνοκρατική τους ανεπάρκεια, γνωρίζουν για παράδειγμα ότι ο τότε πρόεδρος της ομάδας εργασίας Τόμας Βίζερ ήταν αυτός που σταθερά έβαζε πλάτη όταν ο Σόιμπλε π.χ. εξαντλούσε την αυστηρότητα και συχνά και τις εμμονές του. Και έχει σημασία ότι το έκανε την ώρα που οι αυτοαποκλούμενοι εγχώριοι σωτήρες μας σταθερά τον συκοφαντούσαν.

Ο Πάνος Τσακλόγλου ή ο Γιώργος Χουλιαράκης -εκπρόσωποί μας στην ομάδα εργασίας σε κρίσιμες περιόδους- προφανώς γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τα παραπάνω. Εικάζω ότι το ίδιο ισχύει και για τον Μιχάλη Αργυρού αν και ο ίδιος συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με τους διαδόχους του Βίζερ. Αρχικά τον Ολλανδό Χανς Φάιλμπριφ και από το 2020 με τον Φινλανδό Τουόμας Σααρενχέιμο. Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος πώς μας ήρθε στη σκέψη αυτή η αναδρομή… Αναφερθήκαμε κατ’ αρχάς σε ανθρώπους που φροντίζουν να δημιουργούν συναινέσεις για λογαριασμό της προεδρίας του Eurogroup. Η θητεία του προέδρου Πασκάλ Ντόναχιου ολοκληρώνεται τον Ιούλιο (διαρκεί 2,5 χρόνια) και ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να την ανανεώσει όπως το είχε κάνει και το 2023.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Στην εκλογή για την πρώτη του θητεία ο Ντόναχιου είχε επικρατήσει του -ισχυρού φαβορί τότε- της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο, η οποία είχε την υποστήριξη των «μεγάλων» (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας). Η επικράτησή του είχε βασιστεί στην ψήφο μικρότερων κρατών – μελών όπως οι χώρες της Βαλτικής. Στη δεύτερη θητεία του, η ανανέωση ήρθε γι αυτόν ευκολότερα καθώς ήταν η μόνη υποψηφιότητα που εν τέλει συγκέντρωσε την απαιτούμενη συναίνεση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σήμερα, με τη διαδικασία ψηφοφορίας να μην έχει ακόμα οριστεί (η εκλογή αναμένεται μεταξύ Μαϊου και Ιουλίου) ο Ιρλανδός έχει δικαίως κερδίσει τη θετική άποψη των συναδέλφων του. Η πολιτική του αποστολή ωστόσο εμφανίζει δυσκολίες.

Πρώτον, ο διάδοχος της Νάντια Καλβίνο, ο Ισπανός Κάρλος Κουέρπο φέρεται να διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία. Και δεύτερον, ανεπισήμως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, ο Λιθουανός υπουργός Ριμάντας Σάντζιους φέρεται διατεθειμένος να συμμετάσχει στη διαδικασία. Αυτό το σενάριο εύλογα ασκεί έντονη πίεση στον Ντόναχιου, με δεδομένο ότι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο οι βαλτικές ψήφοι θα αλλάξουν πορεία. Και η μάχη για την «πρόκριση στον τελικό» θα είναι δυσκολότερη.

Παραμένει το φαβορί, στηρίζεται και από την Ελλάδα

Αυτή τη φορά ωστόσο, ο Πασκάλ Ντόναχιου αναμένεται να έχει στήριξη και από ισχυρότερες χώρες με κυβερνήσεις που βρίσκονται πλησιέστερα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θεωρείται δύσκολο -ειδικά στην παρούσα συγκυρία- η προεδρία του Eurogroup να περάσει στους Σοσιαλιστές από όπου προέρχονται οι (πιθανοί) κυβερνητικοί υποψήφιοι Ισπανίας και Λιθουανίας. Την ίδια ώρα, οι βαλτικές χώρες έχουν ήδη ισχυροποιήσει τη θέση τους στα ευρωπαϊκά όργανα μέσω της ανάληψης της θέσης της Ύπατης Εκπροσώπου στην Κάγια Κάλλας.

Χωρίς ως στιγμής να έχει ανακοινωθεί επισήμως, η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ντόναχιου. Το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις του στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, η συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση -με τη ΝΔ να ανήκει και αυτή στην ευρύτερη ομάδα του Λαϊκού Κόμματος- και κυρίως η συναντίληψή του σε σημαντικά θέματα για την Ελλάδα δικαιολογούν την επιλογή αυτή.

Πηγές των Βρυξελλών μάς έλεγαν ότι οι πιθανότητες έκπληξης είναι λίγες και το βασικό σενάριο είναι ο Ιρλανδός υπουργός να παραμείνει στο τιμόνι της Ευρωομάδας. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένουμε την προκήρυξη για τη διαδικασία εκλογής προέδρου και την επίσημη κατάθεση υποψηφιοτήτων. Τα υπόλοιπα ακολουθούν. Και σε αυτά, προφανώς και θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:41

Πτώση «2x2» για το πετρέλαιο με το βλέμμα σε Ουκρανία και Fed

22:32

Δήμας: Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού στις κατασκευές

22:25

Συρία: Οβίδες άγνωστης προέλευσης έπεσαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζά

22:15

Ισραήλ-Βολιβία: Αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις δύο χρόνια μετά τη διακοπή τους

21:57

Άνοδος για τον χρυσό ενόψει της απόφασης της Fed - Νέο ιστορικό υψηλό για το ασήμι

21:52

Exxon Mobil: Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που εισήλθαμε στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2 της Ελλάδας - Πιθανές γεωτρήσεις το 2027

21:47

Ουκρανία: «Δύσκολη» η κατάσταση στο Ποκρόφσκ, ορισμένες μονάδες διατάχθηκαν να αποχωρήσουν

21:45

Γερμανία: Καγκελάριος Μερτς για το πρόστιμο στην πλατφόρμα Χ: Συμμορφωθείτε με τους νόμους μας

21:40

Στα 374.900 ευρώ η μέση περιουσία των Γάλλων

21:28

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει υπέρ-ανταγωνιστική

21:23

Στρατηγική συνεργασία Ford και Renault Group

21:08

Φιντάν: Η Τουρκία υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο

20:52

Υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ για διερεύνηση ατυχημάτων

20:45

Μπλόκα αγροτών: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πατρών – Πύργου

20:39

ΗΠΑ σε Ζελένσκι: «Έχεις διορία μερικών ημερών να απαντήσεις» - «Έτοιμος για εκλογές» ο Ουκρανός πρόεδρος

20:31

Υπ. Δικαιοσύνης: Επεκτείνεται η δυνατότητα να δημοσιεύονται διαθήκες και να κηρύσσονται κυρίες

20:27

Ουκρανία: Περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις ρωσικές επιθέσεις

20:16

ΥΠΑΑΤ: Υπερκαλύφθηκε κατά 80% ο προϋπολογισμός της παρέμβασης για επενδύσεις σε θερμοκήπια

20:09

Πιερρακάκης: Αποζημιώσεις, ειδικές συντάξεις και διαγραφή οφειλών για Μάτι και Μάνδρα

20:05

Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας

19:56

Η Fed ενόψει «ιστορικής» συνεδρίασης - Τα διλήμματα του Πάουελ και η επόμενη μέρα

19:54

ΕΛΑΣ: Ψευδές ότι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «πλαστικές σφαίρες» κατά αγροτών στην Κρήτη

19:51

Μεξικό: Η πρόεδρος Σεϊνμπάουμ αισιοδοξεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το νερό

19:44

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο επίκεντρο η Fed

19:43

Αντόνιο Κόστα προς Τραμπ: Οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν ως σύμμαχοι

19:36

Απομάκρυνση του διεθνούς νομισματικού συστήματος από το δολάριο «βλέπει» ο Πανέτα της ΕΚΤ

19:28

Υπόθεση Έπστιν: Δικαστήριο ήρε το απόρρητο για τα δικαστικά έγγραφα που αφορούν τη Μάξγουελ

19:18

Παπαστεργίου: Να διαμορφώσουμε ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που να διευκολύνει την ανάπτυξη του διαστημικού οικοσυστήματος

19:04

Ξεκινά η εφαρμογή του δυναμικού (πορτοκαλί) τιμολογίου

19:04

Ξεπερνά για πρώτη φορά τα 60 δολάρια το ασήμι