ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μια κομματική επιλογή που καλείται να επιτύχει σε κόντρα-ρόλο

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-08-2024 | 14:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια κομματική επιλογή που καλείται να επιτύχει σε κόντρα-ρόλο

Η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για την θέση του υποψήφιου Έλληνα Επιτρόπου δεν ήρθε ως έκπληξη για κανένα. Είναι περισσότερο από προφανές ότι πρόκειται για μία κομματική επιλογή που μάλλον απέχει αρκετά από τα συνήθη παραδοσιακά στάνταρ της θέσης αλλά αυτό δεν προεξοφλεί κατ’ ανάγκη μία αποτυχημένη θητεία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας περιφερειάρχης ούτε πρωθυπουργός έχει διατελέσει, ούτε κορυφαίος υπουργός. Έχει περιορισμένη κοινοβουλευτική εμπειρία και μικρή σχέση με την πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ισχυρισμός περί «εμπειρίας λόγω Committee of Regions» είναι το λιγότερο έωλος για όσους αντιλαμβάνονται το ρόλο ενός Επιτρόπου. Και για να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στο «γιατί δεν», η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα σε μία περιοχή με έντονο το φιλορωσικό στοιχείο και οι πολιτικές επιλογές του μετά τη συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετούν τις πολιτικές που καλείται να πρεσβεύσει ως Ευρωπαίος Επίτροπος.

Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαθέτει, πέραν των τυπικών προσόντων, το πολιτικό κεφάλαιο -το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει ακόμα και να κάψει- προκειμένου να αποδειχθεί ένας καλός Έλληνας Επίτροπος. Και πράγματι, μπορεί. Επίσης, εφόσον επαληθευτεί ότι η υποψηφιότητά του συνοδεύεται από αυτή της Άννας Μαρίας Μπούρα στη θέση της Head of Cabinet, αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά σε ό,τι αφορά τη γνώση και την επάρκεια της ομάδας των προσώπων που καλούνται να φέρουν εις πέρας το απαιτητικό έργο του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών. Ναι, δεν είναι πρώτης γραμμής χαρτοφυλάκιο, ναι η επιλογή του προσώπου δεν λειτούργησε υποστηρικτικά σε καλύτερο χαρτοφυλάκιο, αλλά -αν τελικά οι πληροφορίες επαληθευθούν και οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη θέση- το έργο που θα κληθεί να επιτελέσει ο Έλληνας Επίτροπος μόνο εύκολο δεν είναι.

Επόμενη στάση: Οι ακροάσεις από το Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ήδη φροντίσει να εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη θετική ανταπόκριση των ευρωβουλευτών που θα κληθούν να αξιολογήσουν την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, ειδικά σε αυτές τις ακροάσεις, κανείς δεν μπορεί προεξοφλήσει την επιτυχία του. Ειδικά απέναντι σε ένα σώμα που αναζητά και την παραμικρή αφορμή για να δείξει τα «δόντια του», κάτι που συνειδητά και εύλογα απέφυγε στην ψηφοφορία της Προέδρου Φον Ντερ Λέιεν τον Ιούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:11

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες»

19:11

Credia Bank: Στο 40,73% και 29,36% τα ποσοστά Thrivest και Υπερταμείου μετά την ΑΜΚ

19:03

Η Disney ανακοίνωσε επίσημα την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας

18:50

ΗΠΑ: Ο Μπέσεντ αμφισβητεί τις προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

18:47

Βρετανία - Γαλλία: Οι συνομιλίες για το Ορμούζ θα επικεντρωθούν σε πιθανές κυρώσεις στο Ιράν

18:31

Η χειρότερη περίοδος από τον Β' ΠΠ: Η Κάγια Κάλας καταδικάζει την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου

18:28

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

18:22

Αύριο η υπογραφή της σύμβασης για την ερευνητική γεώτρηση στο Block 2 στο Ιόνιο

18:21

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα τζίρου και... αισιοδοξίας

18:14

Γερμανία και Ουκρανία αποφάσισαν εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

18:13

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 22 Απριλίου η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους των ομολογιών

18:05

Κατέβασε απότομα στροφές η «μηχανή» εξαγωγών της Κίνας

18:04

Επιβεβαιώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα

18:04

Δεκαεπτά χώρες καλούν το Ισραήλ και τον Λίβανο να «αδράξουν την ευκαιρία» των ειρηνευτικών συνομιλιών

17:59

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: «Η φύλαξη των συνόρων γίνεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο»

17:50

Eurobank: Έκδοση ομολογιών senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ

17:43

Johnson & Johnson: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

17:42

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ

17:42

Ο πόλεμος στο Ιράν ίσως κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 1 τρισ. δολάρια

17:38

Επικεφαλής Rosatom: Μόλις 20 άτομα προσωπικό παραμένουν στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

17:27

Ουκρανία: «Θύελλα» ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Ντινπρό

17:15

ΔΝΤ: Δοκιμασία για τις αγορές ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

17:11

Καρκίνος του πνεύμονα: Η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες παραμένει ζητούμενο για τους ασθενείς

17:09

Συγκεντρώσεις και πορείες κτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη - Διαμαρτυρία στο λιμάνι

16:59

Wall Street: Κέρδη με ώθηση από τεχνολογία και τράπεζες

16:58

Τραμπ για Μελόνι: «Νόμιζα ότι είχε θάρρος, αλλά έκανα λάθος»

16:37

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου την Τετάρτη 15/4 από τον ΟΔΔΗΧ

16:30

Ο Μακρόν ζητά την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

16:22

Τουλάχιστον δύο πλοία διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ μετά την εφαρμογή του αμερικανικού αποκλεισμού

16:21

Συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου σήμερα στην Ουάσινγκτον χωρίς τη Χεζμπολάχ