ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μια κομματική επιλογή που καλείται να επιτύχει σε κόντρα-ρόλο

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-08-2024 | 14:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια κομματική επιλογή που καλείται να επιτύχει σε κόντρα-ρόλο

Η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για την θέση του υποψήφιου Έλληνα Επιτρόπου δεν ήρθε ως έκπληξη για κανένα. Είναι περισσότερο από προφανές ότι πρόκειται για μία κομματική επιλογή που μάλλον απέχει αρκετά από τα συνήθη παραδοσιακά στάνταρ της θέσης αλλά αυτό δεν προεξοφλεί κατ’ ανάγκη μία αποτυχημένη θητεία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας περιφερειάρχης ούτε πρωθυπουργός έχει διατελέσει, ούτε κορυφαίος υπουργός. Έχει περιορισμένη κοινοβουλευτική εμπειρία και μικρή σχέση με την πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ισχυρισμός περί «εμπειρίας λόγω Committee of Regions» είναι το λιγότερο έωλος για όσους αντιλαμβάνονται το ρόλο ενός Επιτρόπου. Και για να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στο «γιατί δεν», η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα σε μία περιοχή με έντονο το φιλορωσικό στοιχείο και οι πολιτικές επιλογές του μετά τη συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετούν τις πολιτικές που καλείται να πρεσβεύσει ως Ευρωπαίος Επίτροπος.

Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαθέτει, πέραν των τυπικών προσόντων, το πολιτικό κεφάλαιο -το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει ακόμα και να κάψει- προκειμένου να αποδειχθεί ένας καλός Έλληνας Επίτροπος. Και πράγματι, μπορεί. Επίσης, εφόσον επαληθευτεί ότι η υποψηφιότητά του συνοδεύεται από αυτή της Άννας Μαρίας Μπούρα στη θέση της Head of Cabinet, αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά σε ό,τι αφορά τη γνώση και την επάρκεια της ομάδας των προσώπων που καλούνται να φέρουν εις πέρας το απαιτητικό έργο του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών. Ναι, δεν είναι πρώτης γραμμής χαρτοφυλάκιο, ναι η επιλογή του προσώπου δεν λειτούργησε υποστηρικτικά σε καλύτερο χαρτοφυλάκιο, αλλά -αν τελικά οι πληροφορίες επαληθευθούν και οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη θέση- το έργο που θα κληθεί να επιτελέσει ο Έλληνας Επίτροπος μόνο εύκολο δεν είναι.

Επόμενη στάση: Οι ακροάσεις από το Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ήδη φροντίσει να εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη θετική ανταπόκριση των ευρωβουλευτών που θα κληθούν να αξιολογήσουν την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, ειδικά σε αυτές τις ακροάσεις, κανείς δεν μπορεί προεξοφλήσει την επιτυχία του. Ειδικά απέναντι σε ένα σώμα που αναζητά και την παραμικρή αφορμή για να δείξει τα «δόντια του», κάτι που συνειδητά και εύλογα απέφυγε στην ψηφοφορία της Προέδρου Φον Ντερ Λέιεν τον Ιούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:10

ΣΕΦ - ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Βγήκε» ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του φαληρικού σταδίου

10:09

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για κέρδη - ρεκόρ τον Μάρτιο το Brent

10:07

Εθνική: Ακυρώνει το 1,27% του μετοχικού της κεφαλαίου - Ακόμη 552 εκατ. ευρώ σε buyback

09:59

Έρευνα: Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από long Covid

09:49

Ρούμπιο για πόλεμο στο Ιράν: Οι HΠΑ μπορεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

09:46

Η Κάγια Κάλας και 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ επισκέπτονται την Μπούτσα της Ουκρανίας

09:39

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επανατοποθέτηση Τυχεροπούλου στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου - Τι απαντά η ΑΑΔΕ

09:39

ΗΠΑ για θανατική ποινή: Σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να καταρτίζει «δικούς του νόμους»

09:28

ΚΕΦίΜ: Η Ελλάδα χρειάστηκε 13 χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος του 2009

09:15

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

08:55

Τράπεζα Κύπρου: Στα 481 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων το 2025 - Ρεκόρ νέου δανεισμού

08:45

Ο Κάρλος Αλκαράθ στο νέο του superyacht

08:43

Αλλάζουν από 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας

08:38

Βενζίνη και diesel στο «κόκκινο»: Φόβοι για νέα εκτόξευση τιμών

08:29

Aspis: Άλμα πωλήσεων και κερδών με όχημα τις υψηλές τιμές στο πορτοκάλι

08:26

Στα 866 ευρώ η μέση σύνταξη τον Φεβρουάριο - Στα 1.331 ευρώ οι συντάξεις του Δημοσίου

08:25

Το Ιράν συνεχίζει τα πλήγματα - Ο Τραμπ απειλεί αλλά μπορεί και να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς το Ορμούζ

08:04

Καθηλωμένοι οι μισθοί λόγω ακρίβειας - Έκρηξη ιδιωτικού χρέους στα 406,7 δισ. ευρώ

08:04

Ενέργεια: Εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί της ΕΕ - Φόβοι για νέο κύμα αυξήσεων

07:46

Ακίνητα: Πώς συνδέονται επιφάνειες, διαθεσιμότητα, τιμές και ζήτηση - Ποιες περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον

07:44

Οριακή νίκη Ανδρουλάκη στην ΚΕ - Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί της νέας ΚΕ - Τι κρύβει το Καταστατικό

07:34

Snappi: Ξεπέρασε τους 75.000 πελάτες, στοχεύει στο νέο κοινό του digital banking

07:30

Premia: Ομόλογο με ελκυστική απόδοση - «Βλέπει» χαρτοφυλάκιο 1 δισ. φέτος με «αιχμή» ξενοδοχεία, φοιτητικές κατοικίες

07:18

Αttica Group: Ανοίγει πανιά και στον κλάδο της φιλοξενίας - Εγκαίνια για το Tinos Beach

07:14

CrediaBank: Το στοίχημα της ποιότητας του βιβλίου και η απαιτητική αποτίμηση

07:10

Ο πόλεμος στη διόπτρα των τραπεζών - Οι οίκοι αλλάζουν πλεύση - Η Premia, η Τσάνταλης και το «κρασί»

23:58

Ακροδεξιοί δήμαρχοι στη Γαλλία κατέβασαν τις ευρωπαϊκές σημαίες από τα δημαρχεία τους

23:46

Ο Μερτς ζητά επαναπατρισμό του 80% των 1,3 εκατ. Σύρων που ζουν στη Γερμανία

23:39

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε μέτρα 237 εκατ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

23:33

Συνεχίζεται το sell off στην Micron - «Βουτιά» 30% σε οκτώ ημέρες