ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-04-2024 | 09:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Η Ελλάδα εν τέλει δημοσιοποίησε -ίσως και νωρίτερα του αναμενομένου- και μάλιστα σε υψηλό εθνικά επίπεδο μέσω του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη την πρόθεσή της να στηρίξει την προσέγγιση «τύπου RRF» (κονδύλια έναντι μεταρρυθμίσεων) στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σας είχαμε άλλωστε προϊδεάσει γι’ αυτό όπως και για τους λόγους που θα συνέφερε τη χώρα να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πολιτική. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχουμε λάβει υπόψιν μας κάθε παράμετρο της διαπραγμάτευσης που επισήμως ή ατύπως εξελίσσεται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναμένεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο και αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση των επιδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μία κεντρικοποίηση του συστήματος που ναι μεν συμφέρει τη χώρα, ωστόσο στερεί βαθμούς ελευθερίας από κλασσικότερες εθνικές επιλογές. Το καλό της ιστορίας: Δε θα είμαστε (εύκολα) σε θέση να χρηματοδοτήσουμε projects χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο στις ελληνικές Περιφέρειες, έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί πολιτικούς που βασίζουν την εκλογή τους στη χρηματοδότηση έργων που εύλογα θα χαρακτήριζε ένας συνετός άνθρωπος απολύτως άχρηστα. Και αντίστοιχα δε θα κατευθύνεται προς αυτά ούτε η εθνική συμμετοχή. Το κακό της ιστορίας: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικό πλάνο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων συνοχής. Αυτό δεν είναι μαχητό, προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Είτε γιατί χρηματοδοτήσαμε από τα κονδύλια αυτά τα πάντα και -επιδοματικά- τους πάντες είτε γιατί δε φροντίσαμε να μεταφέρουμε την πρακτική γνώση αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με ισχυρή αναπτυξιακή λογική.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που σωστά -κατά την προσωπική μου άποψη- επιλέξαμε ως χώρα να παίξουμε το παιχνίδι που γνωρίζουμε καλύτερα την τελευταία δεκαετία (μεταρρυθμίσεις έναντι κονδυλίων), είναι απολύτως αναγκαίο να παίξουμε και το παιχνίδι που δεν έχουμε αγαπήσει εδώ και δεκαετίες: να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα τεχνοκρατικό πλάνο ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για την πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν καλούνται να αφήσουν την comfort zone τους. Πόσο μάλλον για τη χώρα… «I know best». Από την άλλη, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί τόσο ισχυρή εντολή σε Κυβέρνηση να κάνει ακριβώς αυτό. «Να φτιάξει την οροφή όσο ο καιρός είναι καλός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:07

ΗΠΑ: Η οικονομία πρόσθεσε 130.000 νέες θέσεις, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας

16:07

Ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο της Lukoil στο ρωσικό Βόλγκογκραντ

15:56

Πολωνία και Ιταλία δεν θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

15:50

Μασούτης: Αναβαθμίζεται ο Θ. Γεροστεργιούδης - Αναλαμβάνει καθήκοντα CEO

15:40

Arctic Sentry: Το ΝΑΤΟ ξεκινά την αποστολή για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Αρκτική

15:28

Alpha Bank: Γιατί υπάρχει στεγαστική κρίση στην Ελλάδα - «Χάλκινο» στην ΕΕ για κενές κατοικίες

15:25

Καφούνης: Το Εμπόριο «αιμορραγεί» με 5,8 δισ. μικροδέματα στην ΕΕ το 2025

15:10

Γενική Διευθύντρια ΠΟΕ: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις - «Το status quo δεν αποτελεί επιλογή»

15:08

ΒΕΑ: Μόνιμη παθογένεια οι διακοπές ρεύματος – Απαιτούνται θεσμικές λύσεις τώρα

15:07

Ραντεβού κορυφής Τραμπ - Νετανιάχου: Γιατί η ατζέντα διευρύνεται, το μεγάλο διακύβευμα

14:48

Τσικνοπέμπτη: 13% ακριβότερα τα κρέατα - Τι προτιμούν οι καταναλωτές

14:47

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει δέσμη δανείων στήριξης της Ουκρανίας ύψους 90 δισ. ευρώ

14:41

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη, στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα

14:36

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

14:31

Microsoft: Για δεύτερη χρονιά κορυφαίος εργοδότης τεχνολογίας στην Ελλάδα

14:15

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο

14:15

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής του Instagram θα κατεθέσει σε δικαστήριο για τον εθισμό των νέων

14:09

Ερντογάν: Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες

14:02

Freedom Holding: Στα 1,7 δισ. δολάρια τα έσοδα στο 9μηνο

13:58

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα παραβιάσει τα όρια της πυρηνικής συνθήκης αν δεν το κάνουν ούτε οι ΗΠΑ

13:44

ΗΠΑ: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες Τραμπ για φυλακίσεις Δημοκρατικών

13:44

Πεζεσκιάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις υπερβολικές απαιτήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

13:43

ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι πτήσεις σε αεροδρόμιο του Τέξας για «λόγους ασφαλείας»

13:39

Κρεμλίνο: Μετά την επίσκεψη Βανς, θα αναπτύξουμε τις σχέσεις με Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν

13:39

Santa Clara: Γιατί η πόλη του Super Bowl 2026 αξίζει να μπει στην travel list σου

13:33

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,34% η απόδοση από επανέκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ

13:31

Συνεχίζονται τα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

13:26

Euroleague: Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για το Final Four στην Αθήνα

13:18

«Red Code» για Αχαΐα και Ηλεία ενόψει της κακοκαιρίας

13:13

Ρωσία: Πρόστιμο στην πλατφόρμα Telegram για «εξτρεμιστικού χαρακτήρα» αναρτήσεις