ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-04-2024 | 09:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Η Ελλάδα εν τέλει δημοσιοποίησε -ίσως και νωρίτερα του αναμενομένου- και μάλιστα σε υψηλό εθνικά επίπεδο μέσω του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη την πρόθεσή της να στηρίξει την προσέγγιση «τύπου RRF» (κονδύλια έναντι μεταρρυθμίσεων) στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σας είχαμε άλλωστε προϊδεάσει γι’ αυτό όπως και για τους λόγους που θα συνέφερε τη χώρα να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πολιτική. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχουμε λάβει υπόψιν μας κάθε παράμετρο της διαπραγμάτευσης που επισήμως ή ατύπως εξελίσσεται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναμένεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο και αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση των επιδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μία κεντρικοποίηση του συστήματος που ναι μεν συμφέρει τη χώρα, ωστόσο στερεί βαθμούς ελευθερίας από κλασσικότερες εθνικές επιλογές. Το καλό της ιστορίας: Δε θα είμαστε (εύκολα) σε θέση να χρηματοδοτήσουμε projects χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο στις ελληνικές Περιφέρειες, έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί πολιτικούς που βασίζουν την εκλογή τους στη χρηματοδότηση έργων που εύλογα θα χαρακτήριζε ένας συνετός άνθρωπος απολύτως άχρηστα. Και αντίστοιχα δε θα κατευθύνεται προς αυτά ούτε η εθνική συμμετοχή. Το κακό της ιστορίας: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικό πλάνο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων συνοχής. Αυτό δεν είναι μαχητό, προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Είτε γιατί χρηματοδοτήσαμε από τα κονδύλια αυτά τα πάντα και -επιδοματικά- τους πάντες είτε γιατί δε φροντίσαμε να μεταφέρουμε την πρακτική γνώση αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με ισχυρή αναπτυξιακή λογική.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που σωστά -κατά την προσωπική μου άποψη- επιλέξαμε ως χώρα να παίξουμε το παιχνίδι που γνωρίζουμε καλύτερα την τελευταία δεκαετία (μεταρρυθμίσεις έναντι κονδυλίων), είναι απολύτως αναγκαίο να παίξουμε και το παιχνίδι που δεν έχουμε αγαπήσει εδώ και δεκαετίες: να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα τεχνοκρατικό πλάνο ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για την πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν καλούνται να αφήσουν την comfort zone τους. Πόσο μάλλον για τη χώρα… «I know best». Από την άλλη, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί τόσο ισχυρή εντολή σε Κυβέρνηση να κάνει ακριβώς αυτό. «Να φτιάξει την οροφή όσο ο καιρός είναι καλός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:49

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από 22/4 νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής timologio

12:45

Η εταιρεία βρεφικών τροφών HiPP λέει πως είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού

12:45

Jefferies: Ελκυστικό story η Τρ. Πειραιώς - Μεγάλη αύξηση της τιμής στόχου στα 10,30 ευρώ

12:43

Καφούνης: Στόχος να μετατρέψουμε την τουριστική επισκεψιμότητα σε βιώσιμη αξία για τις ΜμΕ

12:42

Κάλας: Εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα παραταθεί

12:42

Δωρεάν εξερεύνηση της Ευρώπης με τρένο για 40.000 νέους - Που να υποβάλετε την αίτηση

12:38

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β΄ του Μονακό

12:33

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,4% των αφίξεων στα ξενοδοχεία τον Φεβρουάριο

12:27

Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση - Πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το τέλος του 2026

12:24

Χατζηδάκης: Οι θέσεις της Ελλάδας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - Οι 5 βασικές προτεραιότητες

12:24

Τζον Τέρνους: Ο 50χρονος πρώην πρωταθλητής κολύμβησης που παίρνει το τιμόνι της Apple

11:45

Στενά Ορμούζ: Στον «πάγο» οι διελεύσεις - Κατάσχεση «Touska» και απάτες με crypto σε εταιρείες εντείνουν την κρίση

11:37

Διπλή Ανάπλαση: Ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση 86 στρεμμάτων

11:31

Ισπανία, Σλοβενία και Ιρλανδία ζητούν συζήτηση από την ΕΕ για αναστολή σύνδεσης με Ισραήλ

11:30

Η Moving Doors επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη

11:18

Κατς: Η Χεζμπολάχ θα αφοπλιστεί με «στρατιωτικά και διπλωματικά» μέσα

11:11

Δημοσκόπηση Interview: Κάμψη της ΝΔ, τρίτο το κόμμα της Καρυστιανού - Πρόωρες εκλογές θέλουν οι πολίτες

11:11

Οριακές μεταβολές και επιφυλακτικότητα στο ταμπλό του ΧΑ

11:00

Η ΔΥΠΑ φέρνει στην Ξάνθη το 10ο JobReady - Δωρεάν εργαστήρια για την ένταξη όλων στην αγορά εργασίας

10:52

Grand-Slam στυλ: H BOSS εξασφαλίζει μια μεγάλη συνεργασία ως επίσημος lifestyle outfiter του Australian Open

10:49

Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Στη σκοτεινή επέτειο αντιτάσσουμε τον αισιόδοξο ορίζοντα μιας καλύτερης ζωής

10:46

Σήμερα η κρίσιμη ακρόαση του Κέβιν Γουόρς για το «τιμόνι» της Fed

10:40

Ευρωαγορές: Δειλά ανοδικά καθώς παραμένουν «θολές» οι επαφές ΗΠΑ-Ιράν

10:38

Κικίλιας: Οι λιμενικοί στην Κρήτη κάνουν τεράστια προσπάθεια για τις μεταναστατευτικές ροές

10:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σήμερα και αύριο, στη Γραμμή 7 του Τραμ

10:13

FT: Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ διεξάγει συνομιλίες με την DP World για την ανοικοδόμηση της Γάζας

10:10

WWF: Το ΠΔ για τη Γυάρο διασφαλίζει τη μόνιμη προστασία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής

10:08

Μπιρόλ (ΙΕΑ): Η σύγκρουση προκαλεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία

09:52

Διεθνής Αμνηστία: Αντισταθείτε σε ηγέτες «αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου

09:39

Η Amazon επενδύει επιπλέον 25 δισ. δολ. στην Anthropic για υποδομές ΑΙ