ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-04-2024 | 09:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Ελλάδα εν τέλει δημοσιοποίησε -ίσως και νωρίτερα του αναμενομένου- και μάλιστα σε υψηλό εθνικά επίπεδο μέσω του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη την πρόθεσή της να στηρίξει την προσέγγιση «τύπου RRF» (κονδύλια έναντι μεταρρυθμίσεων) στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σας είχαμε άλλωστε προϊδεάσει γι’ αυτό όπως και για τους λόγους που θα συνέφερε τη χώρα να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πολιτική. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχουμε λάβει υπόψιν μας κάθε παράμετρο της διαπραγμάτευσης που επισήμως ή ατύπως εξελίσσεται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναμένεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο και αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση των επιδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μία κεντρικοποίηση του συστήματος που ναι μεν συμφέρει τη χώρα, ωστόσο στερεί βαθμούς ελευθερίας από κλασσικότερες εθνικές επιλογές. Το καλό της ιστορίας: Δε θα είμαστε (εύκολα) σε θέση να χρηματοδοτήσουμε projects χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο στις ελληνικές Περιφέρειες, έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί πολιτικούς που βασίζουν την εκλογή τους στη χρηματοδότηση έργων που εύλογα θα χαρακτήριζε ένας συνετός άνθρωπος απολύτως άχρηστα. Και αντίστοιχα δε θα κατευθύνεται προς αυτά ούτε η εθνική συμμετοχή. Το κακό της ιστορίας: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικό πλάνο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων συνοχής. Αυτό δεν είναι μαχητό, προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Είτε γιατί χρηματοδοτήσαμε από τα κονδύλια αυτά τα πάντα και -επιδοματικά- τους πάντες είτε γιατί δε φροντίσαμε να μεταφέρουμε την πρακτική γνώση αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με ισχυρή αναπτυξιακή λογική.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που σωστά -κατά την προσωπική μου άποψη- επιλέξαμε ως χώρα να παίξουμε το παιχνίδι που γνωρίζουμε καλύτερα την τελευταία δεκαετία (μεταρρυθμίσεις έναντι κονδυλίων), είναι απολύτως αναγκαίο να παίξουμε και το παιχνίδι που δεν έχουμε αγαπήσει εδώ και δεκαετίες: να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα τεχνοκρατικό πλάνο ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για την πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν καλούνται να αφήσουν την comfort zone τους. Πόσο μάλλον για τη χώρα… «I know best». Από την άλλη, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί τόσο ισχυρή εντολή σε Κυβέρνηση να κάνει ακριβώς αυτό. «Να φτιάξει την οροφή όσο ο καιρός είναι καλός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:59

Nvidia: Αναθεωρεί τα σχέδια για στήριξη κατασκευής κέντρου δεδομένων της OpenAI

09:48

Δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ υπέστη επίθεση στο στενό του Ορμούζ

09:38

Anthropic: Η αποτίμηση της IPO της βασίζεται σε προβλέψεις για έσοδα 190-200 δισ. δολαρίων το 2028

09:26

Υεμένη: Οκτώ νεκροί στο υπό κυβερνητικό έλεγχο λιμάνι Μόκα από χτυπήματα των Χούθι

09:12

Καναδάς – ΗΠΑ: Παραμένει το χάσμα για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας

08:59

Παναγιά της Τήνου: Το μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου

08:54

Κολομβία: Έξι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε ανθρακωρυχείο

08:48

Ινδονησία: Τουλάχιστον 20 νεκροί απ' το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

08:35

15 εντυπωσιακές Παναγίες του Αιγαίου: Παράδοση και τοπία που κόβουν την ανάσα

08:30

Ιράν σε Τραμπ: Το Ορμούζ δεν μπορεί να καταληφθεί με τιτιβίσματα

08:19

Η νέα στρατηγική των Βρυξελλών απέναντι στις απειλές για δασμούς

08:12

Οι χώρες όπου τα σκουπίδια είναι τόσο λίγα που εισάγουν απορρίμματα – Πώς βγάζουν εκατομμύρια

08:06

Λιανεμπόριο: Οι «χαμηλές πτήσεις» των εκπτώσεων και η ύστατη ευκαιρία του Αυγούστου

08:00

Εξωδικαστικός: «Δίχτυ» προστασίας στην πρώτη κατοικία με εκποίηση των άλλων ακινήτων

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια

21:23

Οι Χούθι αναφέρουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία

21:04

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 21 Αυγούστου