ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-04-2024 | 09:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφίσαμε και επισήμως «χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων»

Η Ελλάδα εν τέλει δημοσιοποίησε -ίσως και νωρίτερα του αναμενομένου- και μάλιστα σε υψηλό εθνικά επίπεδο μέσω του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη την πρόθεσή της να στηρίξει την προσέγγιση «τύπου RRF» (κονδύλια έναντι μεταρρυθμίσεων) στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σας είχαμε άλλωστε προϊδεάσει γι’ αυτό όπως και για τους λόγους που θα συνέφερε τη χώρα να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πολιτική. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχουμε λάβει υπόψιν μας κάθε παράμετρο της διαπραγμάτευσης που επισήμως ή ατύπως εξελίσσεται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναμένεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο και αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση των επιδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μία κεντρικοποίηση του συστήματος που ναι μεν συμφέρει τη χώρα, ωστόσο στερεί βαθμούς ελευθερίας από κλασσικότερες εθνικές επιλογές. Το καλό της ιστορίας: Δε θα είμαστε (εύκολα) σε θέση να χρηματοδοτήσουμε projects χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο στις ελληνικές Περιφέρειες, έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί πολιτικούς που βασίζουν την εκλογή τους στη χρηματοδότηση έργων που εύλογα θα χαρακτήριζε ένας συνετός άνθρωπος απολύτως άχρηστα. Και αντίστοιχα δε θα κατευθύνεται προς αυτά ούτε η εθνική συμμετοχή. Το κακό της ιστορίας: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικό πλάνο αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων συνοχής. Αυτό δεν είναι μαχητό, προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Είτε γιατί χρηματοδοτήσαμε από τα κονδύλια αυτά τα πάντα και -επιδοματικά- τους πάντες είτε γιατί δε φροντίσαμε να μεταφέρουμε την πρακτική γνώση αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με ισχυρή αναπτυξιακή λογική.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που σωστά -κατά την προσωπική μου άποψη- επιλέξαμε ως χώρα να παίξουμε το παιχνίδι που γνωρίζουμε καλύτερα την τελευταία δεκαετία (μεταρρυθμίσεις έναντι κονδυλίων), είναι απολύτως αναγκαίο να παίξουμε και το παιχνίδι που δεν έχουμε αγαπήσει εδώ και δεκαετίες: να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα τεχνοκρατικό πλάνο ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για την πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν καλούνται να αφήσουν την comfort zone τους. Πόσο μάλλον για τη χώρα… «I know best». Από την άλλη, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί τόσο ισχυρή εντολή σε Κυβέρνηση να κάνει ακριβώς αυτό. «Να φτιάξει την οροφή όσο ο καιρός είναι καλός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Stig Thorgersen (EY) στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί σε εξαγωγέα άμυνας, από απλός αγοραστής

23:27

Τουρκία: Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον υφυπουργό Παιδείας

23:15

Φόρουμ των Δελφών: Πώς η ΤΝ ενισχύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ

22:48

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στο τραπέζι οι αλλαγές στο Σύνταγμα και οι σύγχρονες προκλήσεις

22:17

Γκιουλέκας: Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να γίνουν μια αναπτυξιακή νησίδα για όλη την Ελλάδα

21:47

Ζελένσκι: Υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

21:18

Θεσσαλονίκη: Ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων στην Καλαμαριά

21:00

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της Αστυνομίας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο – Προσαγωγές ατόμων

20:45

Τραμπ: Αγόρασε ομόλογα αξίας 51 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο

20:33

Politico: Ελλάδα και Γαλλία ζητούν νέα ευρωομόλογα και παράταση στην αποπληρωμή του Ταμείου Ανάκαμψης

20:15

Τα αιωρούμενα σωματίδια «πολιορκούν» την ατμόσφαιρα της Πάτρας

20:05

Γερμανία: Προληπτική μεταφορά πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο

19:56

Γάζα: Τοπικές εκλογές υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής

19:37

Ουγγαρία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Όρμπαν δηλώνει ότι θα παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα

19:17

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

18:52

Apple: Νέα εποχή με Τέρνους εν μέσω γεωπολιτικών πιέσεων και ανατροπών από AI

18:14

Αδιέξοδο στο Πακιστάν: Αποχώρησε η Ιρανική αντιπροσωπία - Δεν θα μεταβεί η αντιπροσωπία των ΗΠΑ

17:47

Μητσοτάκης στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ: Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται σήμερα πιο κοντά από ποτέ

17:31

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τον καθαρισμό οικοπέδων - 15 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία

17:25

Μαλί: Συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστικών και αυτονομιστικών οργανώσεων σε ολόκληρη την χώρα

17:09

Χρυσοχοΐδης: 100–120 καταγγελίες καθημερινά για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Σούπερ μάρκετ: Το «καταφύγιο» της ιδιωτικής ετικέτας και ο καταναλωτής σε εγρήγορση

16:53

Θεοδωρικάκος: Τομέας αιχμής της ελληνογαλλικής συνεργασίας η πυρηνική τεχνολογία

16:43

Πακιστάν: Παραμένει αισιόδοξο για διεξαγωγή συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

16:23

Σέρρες: Σύλληψη διαιτητή πολεμικών τεχνών για «φακελάκι»

16:08

Bitcoin: Σε «αθόρυβη» πορεία για τις 80.000 δολάρια

15:53

Δένδιας: Υπέγραψε με τη Γαλλίδα ομόλογό του την ανανέωση της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» Ελλάδας – Γαλλίας

15:26

Κεφαλογιάννη: Καμία ανησυχία για τον τουρισμό – Ευρωπαϊκή πρόκληση η αύξηση του κόστους καυσίμων

15:04

Γολεμής (ESA): Η συμπερίληψη, δεν είναι μόνο αξία αλλά και πρακτική ευφυΐα

14:48

Το 2028 στην Ελλάδα τα δύο πρώτα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair