Δωδεκάμηνο μεγάλων αλλαγών για τη φορολόγηση των ακινήτων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δωδεκάμηνο μεγάλων αλλαγών για τη φορολόγηση των ακινήτων
Το επόμενο έτος θα τρέξει το σχέδιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Η επέλαση του κορονοϊού πάγωσε την άσκηση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια των εκτιμητών ακινήτων.

Ωστόσο, το επόμενο έτος θα τρέξει το σχέδιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς, προσγειώνοντας τις αξίες των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021 και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τιμές ζώνης για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 3.000 περιοχές της χώρας

Παράλληλα, τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα ενταχθούν για πρώτη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, το καλοκαίρι του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η οποία είχε προγραμματιστεί για φέτος αλλά μπήκε στο συρτάρι λόγω της πανδημίας. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Σε κάθε περίπτωση ρόλο-κλειδί για το ύψος του λογαριασμού του φόρου ακινήτων του επόμενου έτους θα αποτελέσουν οι νέες τιμές ζώνης. Επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στο Περιστέρι.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider