«Στοπ» σε Airbnb και βραχυχρόνιες μισθώσεις από Βαρκελώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στοπ» σε Airbnb και βραχυχρόνιες μισθώσεις από Βαρκελώνη
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι η πόλη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για τουρίστες.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι η πόλη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για τουρίστες, ώστε να υπάρχουν περισσότερα σπίτια διαθέσιμα προς τους κατοίκους. Το Bloomberg έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα ότι οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% τους τελευταίους 12 μήνες και είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με το Idealista, τον μεγαλύτερο ιστότοπο ακινήτων της χώρας.

Έτσι, η πόλη της Μεσογείου σχεδιάζει να σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες και δεν θα ανανεώσει τις ήδη υπάρχουσες. Ως εκ τούτου το 2029 οι κατοικίες δεν θα διαθέτουν άδεια βραχυπρόθεσμης ενοικίασης προς τουρίστες, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 σπίτια είναι καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα προς τουρίστες.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών, και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο, της μεγαλύτερης προσφοράς ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην χρειάζεται να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της στέγασης», δήλωσε ο Collboni. «Τα μέτρα δεν θα φέρουν αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη. Τέτοιου είδους προβλήματα χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν. Αλλά αυτά τα μέτρα αποτελούν σημείο καμπής».

Σημειώνεται, ότι πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, έχουν ήδη λάβει κι άλλα μέτρα με στόχο να βάλουν φρένο στην εξάπλωση των διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν την αύξηση του τουρισμού από τη μια, με τις ανησυχίες, από την άλλη, για έλλειψη προσιτής στέγασης για τους κατοίκους της πόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider