Ακίνητα: Πόσο και γιατί αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών τα τελευταία χρόνια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Πόσο και γιατί αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών τα τελευταία χρόνια
Αυξήσεις ακόμη και 70% το χρονικό διάστημα 2017 με 2023. Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και 9 ακόμα πόλεις της περιφέρειας. ΟΙ 7+1 λόγοι για τους οποίους «σκαρφάλωσαν» οι ζητούμενες τιμές. Τι «δείχνει» έρευνα της E-Real Estates.

Η εγχώρια κτηματαγορά συνεχίζει το «ράλι» των αυξήσεων. Μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 46% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Στη χώρα μας οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν από το 2017 κατά 71,1% στην Αττική και κατά 53,8% Πανελλαδικά. Σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές πώλησης στην Αττική, είναι μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με το 2008 που αποτελεί τη χρονιά με το υψηλότερο σημείο τιμών.

Σημαντικός παράγοντας στην ραγδαία αύξηση των τιμών πώλησης, αποτελεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος κατασκευής και ενέργειας. Το κόστος κατασκευής από 1.000 ευρώ/τ.μ. - 1.200 ευρώ/τ.μ. χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του οικοπέδου πριν μερικά χρόνια, πλέον αγγίζει τα 1.500 ευρώ/τ.μ. - 1.700 ευρώ/τ.μ., δηλαδή μια αύξηση κατά 50%-60%. Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για τις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών έως 5 ετών και άνω των 35 ετών σε περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και τους λόγους που αυξήθηκαν οι τιμές.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο της E-Real Estates, υπάρχουν αρκετοί βασικοί λόγοι, μεταξύ άλλων, για τους οποίους καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές ή και μεγάλες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών.

Αύξηση του κόστους κατασκευής

Η ακρίβεια των υλικών και η ενέργεια, έχει κάνει ακόμα ακριβότερη την κατασκευή και άρα το τελικό κόστος ενός ακινήτου. Η αύξηση του κόστους κατασκευής αγγίζει ακόμη και το 50% - 60% τα τελευταία χρόνια.

Αύξηση των τιμών πώλησης / Αντιπαροχής οικοπέδων

Από το 2018 έως και σήμερα, έχουν αυξηθεί αισθητά τόσο οι ζητούμενες τιμές πώλησης των οικοπέδων, όσο και τα ζητούμενο ποσοστό αντιπαροχής .

Υψηλή Ζήτηση / Επενδυτικό Ενδιαφέρον

Αύξηση 39% στις ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη χρονιά, το 2022 είχαμε επενδύσεις από ξένους στα ακίνητα, περίπου 2,1 δισ. ευρώ που σημαίνει 68% παραπάνω σε σχέση με το 2021. Ενώ τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά τη διάρκεια του 9μήνου του 2023, οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε καθαρές εισπράξεις 1,644 δις. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 28,7% το αντίστοιχο επίπεδο εισπράξεων που καταγράφηκε το 2022 (1,277 δις. ευρώ).

Παράλληλα, οι επενδύσεις σε ακίνητα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στο τέλος του Ιουνίου διαμορφώθηκαν σε 4.603,4 δις. από 4.430,8 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, αύξηση 3,9%. Οι ΑΕΕΑΠ ξεκίνησαν το 2018 με 471 ακίνητα φτάνοντας τα 655 το 2022 (αύξηση 38,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση (19,7%) σημειώθηκε μεταξύ 2018 και 2019 (από τα 471 ακίνητα στα 564), ενώ ο δείκτης FFO αυξήθηκε 41,6%, από 76,46 εκατ. σε 108,1 εκατ. ευρώ

Τουρισμός / Αποδόσεις

Η άνοδος της τουριστικής βιομηχανίας σε συνάρτηση με τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμπεριείχε η εγχώρια κτηματαγορά λόγω μνημονίων και μείωσης των τιμών, αποτέλεσαν πόλο έλξης αποδόσεων για τους επενδυτές που στόχευσαν τόσο σε οικιστικά όσο και σε τουριστικά ακίνητα.

Πληθωρισμός / Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων

Ένα από τα βασικά εργαλεία αποταμίευσης των Ελλήνων καταθετών μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη βρίσκεται υπό «κατάργηση». Ο λόγος γίνεται για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις τράπεζες, μετά τη συρρίκνωση των αποδόσεών τους ελάχιστα πάνω από το 0%, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Γεγονός που σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, φαίνεται να αποτέλεσε αρωγό που «τροφοδότησε» με κεφάλαια την κτηματαγορά από όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις.

Golden visa

Από τις αρχές του 2023 και μέχρι την 1η Αυγούστου επικράτησε μια επενδυτική «φρενίτιδα» από τους ενδιαφερομένους, ώστε να εξασφαλίσουν ακίνητο στις περιοχές υψηλής ζήτησης χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Έργα ανάπλασης / μετρό-προαστιακός

Η έναρξη και η ολοκλήρωση τόσο των έργων ανάπλασης όσο και της επέκτασης του μετρό (π.χ. Γραμμή 4), στους προκαθορισμένους χρόνους αποτελούν σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει καθοριστικά στην μετεξέλιξη και στην προσέγγιση επενδυτικών κεφαλαίων στην εκάστοτε περιοχή.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο κλάδος καταγράφει υψηλά ποσοστά πληροτήτων τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τη χειμερινή σεζόν σε πολλούς προορισμούς. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου τουρισμού που ήδη διαμορφώνεται. Οι υψηλές αποδόσεις του κλάδου προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια στην κτηματαγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντελίριο για τις τράπεζες - Το νέο προφίλ του ΤΑΙΠΕΔ – Πώς «πρασινίζουν» τα τσιμέντα

«Σιδηρόδρομοι Ελλάδας»: Τα άμεσα έργα και οι επενδύσεις 20ετίας – Η χρηματοδότηση και τα «κενά»

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Μόνο 3 στους 10 δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση - Τέλος προθεσμίας την Παρασκευή

gazzetta
gazzetta reader insider insider