Τελειώνει η κρίση στο ευρωπαϊκό real estate – Έρχεται ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελειώνει η κρίση στο ευρωπαϊκό real estate – Έρχεται ανάκαμψη
H αξία των αποθηκών βυθίστηκε κατά 30% τους τελευταίους 18 μήνες και οι τιμές στα γραφεία υποχώρησαν κατά 20% τους τελευταίους 18 μήνες.

Η κρίση που προκαλεί τριγμούς στην αγορά real estate της Ευρώπης και συμπιέζει τις τιμές των καλύτερων ακινήτων πλησιάζει στο τέλος της, εκτιμά η AEW, που αποτελεί τον βραχίονα ακινήτων της Natixis Investment Managers, σε μια πρώτη θετική προσέγγιση για γύρισμα της δυσμενούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων στο κομμάτι που αφορά τις καλύτερες αποθήκες, γραφεία και καταστήματα θα είναι περίπου 9,2% ετησίως την τετραετία έως το 2028. Οι καλύτερες επιδόσεις θα σημειωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διόρθωση θα είναι μεγαλύτερη, με την αγορά να δίνει ετήσιες αποδόσεις 10,7%.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια έδωσε τέλος στην πολυετή άνθηση της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, με την αξία των αποθηκών να βυθίζεται κατά 30% τους τελευταίους 18 μήνες και τις τιμές στα γραφεία να υποχωρούν κατά 20%. Η κρίση οδήγησε αρκετούς κατασκευαστές στη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προχωρούν σε προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια.

«Αυτό που έχει αλλάξει πραγματικά είναι το βάθος της ανατιμολόγησης το 2023», ανέφερε στο Bloomberg ο επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας της AEW για την Ευρώπη, Χανς Βρένσεν. «Οι προβλέψεις μας για το 2024 είναι ίσως αιφνιδιαστικά θετικές, επειδή θεωρούμε ότι η ανατιμολόγηση έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί» πρόσθεσε.

Οι επενδυτές συνήθως δανείζονται όταν αγοράζουν ακίνητα για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, αλλά η απότομη αύξηση των επιτοκίων και η συγκριτικά πιο αργή διόρθωση των τιμών έχει ανατρέψει αυτή τη στρατηγική. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα, άρα τα deals ακινήτων που στηρίζονται σε δάνεια θα είναι και πάλι πιο ελκυστικά από το 2025 στην Ευρωζώνη και το 2026 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την AEW.

«Πιστεύουμε ότι το αεροπλάνο θα απογειωθεί ξανά, αλλά ας πούμε ότι το πλήρωμα καθαρισμού είναι ακόμα στο πίσω μέρος του αεροπλάνου», κατέλεηξε ο Βρένσεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Matrix Pack: Νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία που παράγει 20 δισ. καλαμάκια το χρόνο

Ακίνητα: «Ελ Ντοράντο» για τους Ευρωπαίους επενδυτές η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας

Με τον κολοσσό EXA Infrastructure συμμαχεί η Lancom - Ανάπτυξης και επενδύσεων συνέχεια για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider