Ακίνητα: «Ελ Ντοράντο» για τους Ευρωπαίους επενδυτές η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: «Ελ Ντοράντο» για τους Ευρωπαίους επενδυτές η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας
Για ποιους λόγους η Ελλάδα πλέον αποτελεί ιδανικό προορισμό. Τι αναφέρει η ανάλυση της Elxis – At Home in Greece. Ο δανεισμός, τα επιτόκια, οι αποδόσεις, οι μελλοντικές υπεραξίες. Από ποιες χώρες προέρχονται οι επενδυτές. Η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ

Σε «Ελ Ντοράντο» εξελίσσεται η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας για τους Ευρωπαίους επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνες, οι υποψήφιοι αγοραστές εξοχικών από τις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, υπολογίζονται σε 3 εκατ. Ανάλυση της Elxis – At Home in Greece, ελληνικής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία, δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ξένοι επιθυμούν να αποφύγουν τον δανεισμό, λόγω των υψηλών επιτοκίων και έτσι στρέφονται σε πιο προσιτές χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ακόμα μπορούν να αποκτήσουν εξοχικό, μόνο με τις αποταμιεύσεις τους.

Γιατί η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα πλέον αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ξένους αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η Elxis, η αύξηση των επιτοκίων έχει λειτουργήσει θετικά για την άνοδο της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης που επικρατούν στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη. Έτσι, οι ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα.

«Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι, μεταξύ των πελατών μας, έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή, το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% - 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής, από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει», σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Οι χώρες προέλευσης, οι αποταμιεύσεις και τα οφέλη

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος, αναφέρει η Elxis στην ανάλυσή της:

1) Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό.

2) Ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν.

3) Συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση («το τερπνόν μετά του ωφελίμου»).

4) Εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.

Η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Συμπληρώνει δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 - 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση. Έτσι, η αγορά της Ελλάδας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα «θερμή» μεταξύ των ξένων, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των τουριστών, κάτι που ασφαλώς λειτουργεί και υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται είναι τέτοιος, ώστε να την προτιμούν όλο και περισσότεροι επενδυτές. «Η αγορά έχει επίσης σαφώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια από αγορά αγοραστών σε αγορά πωλητών, ιδίως για τις νεόδμητες κατοικίες. Ενώ πριν 10 χρόνια βλέπαμε αγοραστές να επιλέγουν τα ακίνητα, τώρα για ορισμένα projects έχουμε μια λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Prodea: «Τρέχουν» projects και συμφωνίες 517 εκατ. ευρώ – Τα έσοδα και το «πωλητήριο» στην Ιταλία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μερίσματα 11 δισ. ευρώ και ετήσια EBITDA 1,2 δισ. ευρώ από παραχωρήσεις και μεγάλα projects

Πώς έργα – συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ «μπλέκουν» με χρηματοδότηση, προσφυγές και αναθεωρήσεις

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider