Ανακαινίσεις ακινήτων: Τι αλλάζει στη φορο-έκπτωση έως 16.000 ευρώ – «Πλαφόν» στις δαπάνες για τα υλικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακαινίσεις ακινήτων: Τι αλλάζει στη φορο-έκπτωση έως 16.000 ευρώ – «Πλαφόν» στις δαπάνες για τα υλικά
Ποιοι και πώς θα κερδίζουν το φορο-μπόνους. Τι προβλέπει η νέα διάταξη που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Με πλαφόν στο ύψος της δαπάνης για τα υλικά θα εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που προχωρούν στην ανακαίνιση ή επισκευή των ακινήτων τους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπει έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 16.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας ή 3.200 ευρώ τον χρόνο για 5 χρόνια για τις δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής ακινήτων αλλά στη συνολική δαπάνη οι εργασίες θα μετράνε στο 100% και τα υλικά στο 1/3 της δαπάνης.

Για παράδειγμα, αν το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση κατοικίας ανέρχεται σε 6.000 ευρώ η δαπάνη για τα εργατικά θα μετράει ολόκληρη αλλά για την αγορά υλικών το ποσό που θα λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση φόρου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Εφόσον για συνολική δαπάνη 6.000 ευρώ, τα 4.000 ευρώ αφορούν παροχή υπηρεσιών και τα 2.000 ευρώ υλικά τότε ο φορολογούμενος θα έχει συνολική μείωση φόρου 6.000 ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας ή 1.200 ευρώ για κάθε έτος εφόσον βέβαια η πληρωμή έγινε με ηλεκτρονικό χρήμα. Αν όμως από τα 6.000 ευρώ τα 3.000 ευρώ αφορούν στα υλικά τότε δεν θα εκπίπτουν τα 3.000 ευρώ αλλά το ένα τρίτο δηλαδή 1.000 ευρώ και η συνολική δαπάνη που θα μειώνει το φόρο σε βάθος πενταετίας θα είναι 4.000 ευρώ και όχι 6.000 ευρώ δηλαδή θα περιοριστεί στα 800 ευρώ κάθε έτος αντί για 1.200 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:

- Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

- Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ: Οι ροές από παραχωρήσεις, οι business σε real estate, «σκουπίδια» και οι συμμετοχές

ΥΠΕΝ: Στο πράσινο τιμολόγιο τουλάχιστον το 70% των καταναλωτών – Κρίσιμη η δυνατότητα σύγκρισης των προμηθευτών

Πώς έργα – συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ «μπλέκουν» με χρηματοδότηση, προσφυγές και αναθεωρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider