Επενδυτικοί φόβοι πως μια «στιγμή Lehman» για την Κίνα πλησιάζει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικοί φόβοι πως μια «στιγμή Lehman» για την Κίνα πλησιάζει
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, το τελευταίο «κύμα» χρεοκοπιών είναι πιθανό να έχει κάποιες «ουσιαστικές συνέπειες» στην ευρύτερη οικονομία.

Σημάδια οικονομικής ανασφάλειας παρατηρούνται σε έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές assets στην Κίνα, με τους επενδυτές να διακρίνουν νευρικότητα από τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο ακινήτων της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που κυριολεκτικά καταρρέει, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μια «στιγμή Lehman».

Η Zhongrong International Trust, που είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμου 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2022, έχει γίνει η τελευταία ανησυχία της αγοράς. Τουλάχιστον τρεις κινεζικές εταιρείες, οι Nacity Property Service, KBC Corporation και Xianheng International Science and Technology, δήλωσαν σε ξεχωριστές καταθέσεις στο χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Zhongrong Trust δεν είχε καταβάλει τους τόκους και το κεφάλαιο για πολλά επενδυτικά προϊόντα. Το ύψος του ποσού που δεν πληρώθηκε ξεπέρασε τα 110 εκατομμύρια γουάν (15 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, όπως αναφέρει το CNN.

Η Zhongrong με έδρα το Πεκίνο έχει παράσχει χρηματοδότηση σε πολλούς κατασκευαστές ακινήτων και έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση των κτιριακών τους έργων, ενώ είναι μέρος ενός μεγαλύτερου, εκτεταμένου χρηματοοικονομικού ομίλου που ονομάζεται Zhongzhi Enterprise Group, ο οποίος κατέχει αρκετά hedge funds. Οι βασικές χρηματοοικονομικές μονάδες του ομίλου έχουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο γουάν (138 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Οι επενδυτές φοβούνταν ότι η «μετάδοση» θα εξαπλωθεί στον επενδυτικό κλάδο των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, έγραψαν οι αναλυτές της Citi σε έκθεση την Τετάρτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος είναι εκτεθειμένος εδώ και καιρό στον προβληματικό τομέα ακινήτων της Κίνας, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Ωστόσο, οι «συστημικοί κίνδυνοι» είναι περιορισμένοι, πρόσθεσαν οι αναλυτές, και πιθανές χρεοκοπίες είναι απίθανο να επιφέρουν τη «στιγμή Lehman» της Κίνας, μια αναφορά στην κατάρρευση της τράπεζας το 2008 που σηματοδότησε μια σημαντική επιδείνωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με την China Trustee Association, η συνολική έκθεση όλων των επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα των ακινήτων υπολογίστηκε σε 1,13 τρισεκατομμύρια γουάν (154 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος Μαρτίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% της συνολικής αξίας των καταπιστευματικών κεφαλαίων στη χώρα.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με την Zhongzhi, τις θυγατρικές της και άλλες εταιρείες διαχείρισης πλούτου, αυτά τα κεφάλαια αξίας 1,13 τρισεκατομμυρίων γουάν… απειλούνται τώρα», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura. «Η αναταραχή είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αντίθετους ανέμους στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσαν.

Είναι «στιγμή Lehman»;

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, το τελευταίο «κύμα» χρεοκοπιών είναι πιθανό να έχει κάποιες «ουσιαστικές συνέπειες» στην ευρύτερη οικονομία.

Καθώς οι επενδυτές σε αυτά τα προϊόντα τείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι της μεσαίας και ανώτερης μεσαίας τάξης, τυχόν χρεοκοπίες ή ακόμα και ανησυχίες που προκαλούνται από καθυστερήσεις πληρωμών θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είπαν.

Οι εταιρικοί επενδυτές είναι επίσης πιθανό να στραφούν περισσότερο προς την αποφυγή του κινδύνου και να περιορίσουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό ή τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους και να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί με τις αποφάσεις επέκτασης των επιχειρήσεων, συμπλήρωσαν οι αναλυτές της Nomura.

Οι πιθανές χρεοκοπίες των καταπιστευμάτων από την Zhongrong έχουν αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ποιότητα των κινεζικών τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. «Αναμένουμε περισσότερες χρεοκοπίες λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε ένα σενάριο "στιγμής Lehman"», εξήγησαν.

Τα περισσότερα προϊόντα εμπιστοσύνης είναι κλειστού τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αποπληρωθούν μόνο στη λήξη τους και ως εκ τούτου δεν είναι ευάλωτα σε πωλήσεις πανικού. Η πιθανή χρεοκοπία της Zhongrong δεν είναι ένα νέο πρόβλημα, αλλά ήταν μια καθυστερημένη εκδήλωση άγχους του παρελθόντος στον τομέα των ακινήτων με περιορισμένους κινδύνους για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, χάρη στους νέους κανονισμούς που ισχύουν από το 2017, οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες εκτός ισολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων εμπιστοσύνης. Τα προϊόντα καταπιστεύματος που σχετίζονται με ακίνητα αντιπροσώπευαν μόνο το 0,3% των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την China Trustee Association και τη People's Bank of China. «Ακόμη και σε ένα έντονο σενάριο εκτεταμένων χρεοκοπιών επενδυτικών προϊόντων, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης για τις [κινεζικές] τράπεζες θα εξακολουθούσε να είναι αμελητέος», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο βραχνάς του δημοσίου χρέους «στραγγαλίζει» τη Βρετανία: Στα 2,6 τρισ. στερλίνες - «Άλμα» 40%

Η Ελλάδα η 4η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για συνταξιοδότηση

Γιατί η HSBC στέλνει ισχυρό σήμα «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες, τη Jumbo, τον ΟΠΑΠ και την Aegean

gazzetta
gazzetta reader insider insider