Ορτέγκα: Στα 20 δισ. δολάρια τα ακίνητα του ιδρυτή της Zara με επέκταση σε logistics και ουρανοξύστες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορτέγκα: Στα 20 δισ. δολάρια τα ακίνητα του ιδρυτή της Zara με επέκταση σε logistics και ουρανοξύστες
Οι εξαγορές logistics στις ΗΠΑ περιελάμβαναν εργοστάσια στην Πενσυλβάνια και το Τέξας, καθιστώντας τον Ορτέγκα, 86 ετών, «σπιτονοικοκύρη» σε εταιρείες όπως η Amazon.com, η TJX Cos και η FedEx.

Στα 20 δισ. δολάρια αποτιμάται πλέον η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του δισεκατομμυριούχου στον χώρο της μόδας και ιδιοκτήτη των Zara, Αμάνσιο Ορτέγκα, με τις επενδύσεις του στο real estate να καταγράφουν αύξηση 19% το 2022, καθώς επεκτάθηκαν σε logistics και πρόσθεσαν πολυτελείς πολυκατοικίες.

Το portfolio ακινήτων που ανήκει στον ιδρυτή της Inditex SA αποτιμήθηκε σε 18,1 δισ. ευρώ ή 20,1 δισ. δολάρια το 2022, από 15,3 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη από την Pontegadea, την εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία του Ορτέγκα. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ortega είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των «υπερπλούσιων» ατόμων της Ευρώπης.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας ξόδεψε περίπου 1 δισ. δολάρια σε αποθήκες σε όλες τις ΗΠΑ πέρυσι, στην πρώτη του κίνηση να επενδύσει στη βιομηχανία logistics μετά από χρόνια εστίασης κυρίως σε εμπορικά ακίνητα. Η Pontegadea πρέπει να δαπανά σχεδόν 2 δισ. ευρώ ετησίως που λαμβάνει ως μερίσματα από το μερίδιο 59% του Ortega στην Inditex, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, των εμπορικών αλυσίδων ρούχων Zara και Bershka.

Λόγω της νομικής και φορολογικής δομής της, η Pontegadea πρέπει να επενδύσει όλα τα έσοδα που λαμβάνει από την Inditex εντός ενός έτους και σε επενδύσεις που θεωρούνται «πραγματική οικονομία» — που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τοποθετήσει χρήματα σε ομόλογα και άλλους τύπους τίτλων. Το 2022, η Pontegadea είχε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, με τα μερίσματα της Inditex να αντιστοιχούν σε 1,7 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών από τον κλάδο των ακινήτων αυξήθηκε 21% στα 782 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές logistics στις ΗΠΑ περιελάμβαναν εργοστάσια στην Πενσυλβάνια και το Τέξας, καθιστώντας τον Ορτέγκα, 86 ετών, «σπιτονοικοκύρη» σε εταιρείες όπως η Amazon.com, η TJX Cos και η FedEx.

Το 2022, ο Ορτέγκα αγόρασε επίσης δύο κατοικίες, έναν ουρανοξύστη 64 ορόφων στο Σιάτλ και μια πολυκατοικία στην Dutch Street της Νέας Υόρκης.

Φέτος, ο Ορτέγκα συμφώνησε να πληρώσει 115 εκατ. δολάρια για την πρώτη του ευρωπαϊκή αποθήκη στο Venlo, στην Ολλανδία, και αγόρασε ένα εργοστάσιο ανατολικά του Λος Άντζελες που χρησιμοποιείται από την Walmart.

Οι πρόσφατες εξαγορές σηματοδοτούν τα τελευταία βήματα για τη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου που επικεντρωνόνταν ιστορικά σε κτίρια γραφείων και ορόσημα του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της Meta Platforms στο Σιάτλ, του ιστορικού κτηρίου Haughwout του Μανχάταν ή του Adelphi του Λονδίνου.

Το family office κατέχει επίσης μερίδια σε φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και σε παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 12% στην πορτογαλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου REN και 5% στην ισπανική εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica.

Ο Ορτέγκα έχει καθαρή περιουσία 76,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Enel: «Εκτίναξη» 52% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου και EBITDA στα 10,7 δισ. ευρώ

Barclays: Σύμφωνα με τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου παρά την «πτώση» της επενδυτικής τραπεζικής

BNP Paribas: Ξεπέρασε τις προβλέψεις στα κέρδη τριμήνου η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider