Στο «μυαλό» του Σωκράτη Κόκκαλη: Η μετεξέλιξη της Intracom Holdings και οι νέες κινήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μυαλό» του Σωκράτη Κόκκαλη: Η μετεξέλιξη της Intracom Holdings και οι νέες κινήσεις
Το νέο μοντέλο, η νέα πραγματικότητα στο γκρουπ και την οικογένεια φέρνουν εξαγορές, συγχωνεύσεις, «δύναμη πυρός» 500 εκατ. ευρώ, παγίωση του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε εταιρεία επενδύσεων, κινήσεις εντός κι εκτός Ελλάδας, στόχους σε ακίνητα και τεχνολογία και… υπεραξίες στους μετόχους.

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που το insider.gr «έγραφε» για τον νέο επιχειρηματικό χάρτη που σχεδιάζει ο 84χρονος Σωκράτης Κόκκαλης για την Intracom Holdings και την... επόμενη γενιά.

Αν και έχει αποδειχτεί ότι ουδείς μπορεί να μαντέψει τα σχέδια και τις σκέψεις που βρίσκονται στο «μυαλό» του μεγαλοεπιχειρηματία που συνηθίζει να «ταράζει τα νερά», επί της ουσίας, το νέο μοντέλο, η νέα πραγματικότητα στο γκρουπ και την οικογένεια φέρνουν εξαγορές, συγχωνεύσεις, «δύναμη πυρός» 500 εκατ. ευρώ, παγίωση του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε εταιρεία επενδύσεων, κινήσεις εντός κι εκτός Ελλάδας (π.χ. Λατινική Αμερική, η οποία όμως χαρακτηρίζεται ως ««δύσκολη αλλά αναπτυσσόμενη αγορά»).

Με τον στρατηγικό σχεδιασμό του μεγαλοεπιχειρηματία να εστιάζει σε τρεις πυλώνες δράσης την οργανική ανάπτυξη, την είσοδο σε νέες αγορές και τις στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα μέτωπα. Περίοπτη θέση στο πλάνο του γκρουπ έχει ο τομέας ακινήτων (μέσω της απορρόφησης της Κλουκίνας – Λάππας από την Intracom Properties).

Το επιχειρηματικό στίγμα και οι υπεραξίες προς μετόχους

Εκτός του τομέα real estate, η εισηγμένη κοιτάζει κλάδους στους οποίους έχει αποκτήσει εμπειρία, όπως η τεχνολογία, ενώ ο όμιλος, επιπλέον, στοχεύει στην υιοθέτηση σταθερής μερισματικής πολιτικής προς τους μετόχους. «Ελπίζουμε να κάνουμε καλές επιλογές και κάθε χρόνο η εταιρεία να λαμβάνει σημαντικά μερίσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο «θρυλικός» πρόεδρος του ομίλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intracom Holdings Σωκράτης Κόκκαλης μόλις προ ημερών έδωσε το «στίγμα», σχολιάζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που βρίσκονται στην Ελλάδα, με πιο ασφαλείς τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

Μάλιστα τόνισε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ιδρύθηκε η Intracom Properties, ενώ προέκυψε η εξαγορά και πρόκειται να γίνει η συγχώνευση με την Κλουκίνας - Λάππας, από όπου ο τομέας του Mothercare δεν ήταν στόχος της εταιρείας, αλλά επειδή είναι ένας τομέας ο οποίος δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια, έχει ένα καλό brand name και θα υπάρξει η συνέχεια μίας καλής πορείας.

O κ. Κόκκαλης απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική απόκτησης από την Intracom Holdings ποσοστού στην Intralοt ήταν καταφατικός: «Έχουμε δραστηριοποιηθεί για τη συμμόρφωση της Intralot με τις πρακτικές που ισχύουν στις ΗΠΑ για τα τυχερά παιχνίδια και επίσης στην Ελλάδα, για τη βελτίωση της τεχνολογικής βάσης της εταιρείας». Για να συμπληρώσει ότι «η μόνη μας δραστηριότητα είναι στον κλάδο των επενδύσεων, σε διάφορες εταιρείες σε Ελλάδα ή εξωτερικό, τις οποίες αξιολογούμε ανάλογα με την πιθανή απόδοσή τους. Η πώληση της Defense σε ισραηλινά κεφάλαια και η συμμετοχή τους στην Aviation δημιουργούν μεγάλες προοπτικές. Η συμμετοχή των Ισραηλινών είναι πολύ σημαντική και η πρώτη εκτός Ισραήλ», τόνισε και συνέχισε: «ελπίζουμε να κάνουμε καλές επιλογές και κάθε χρόνο η εταιρεία να λαμβάνει σημαντικά μερίσματα».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι έκλεισε 50 χρόνια εργαζόμενος στις εταιρείες του ομίλου. «Έχω κάποιες δυνάμεις ακόμη και κάποιες σκέψεις, κυρίως όμως θέλουμε να επιλέξουμε νέα παιδιά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε η Intracom», είπε.

Ο μετασχηματισμός

Η πώληση που «κλείδωσε» περαιτέρω τον μετασχηματισμό της Intracom Holdings από μια εταιρεία συμμετοχών με παραγωγικές δραστηριότητες σε εταιρεία επενδύσεων, ήταν αυτή της Intracom Defense στην Israel Aerospace πριν από μερικές ημέρες έναντι 60 εκατ. ευρώ. Μετά την συγκεκριμένη συναλλαγή η εισηγμένη έχει καθαρό ταμείο περί τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία με τη δανειακή μόχλευση συνιστούν μια δύναμη πυρός για επενδυτικές πρωτοβουλίες ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κλώνης, στην πρόσφατη Γ.Σ. της Intracom διευκρίνισε ότι τα 18,7 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 46,6% στην Κλουκίνας Λάππας προήλθαν από δανεισμό από την Optima, επισημαίνοντας πως τα διαθέσιμα της εταιρείας «απολαμβάνουν» καταθετικά επιτόκια της τάξης του 3%.

Στη νέα θυγατρική της Intracom Holdings με δραστηριότητα το real estate, Intracom Properties, έχει εισφερθεί η ακίνητη περιουσία του ομίλου αξίας 63 εκατ. και βρίσκεται σε εξέλιξη η εξαγορά και στη συνέχεια η συγχώνευση με την Κλουκίνας - Ι. Λάππας (Κ.Λ.Μ.),μετά την οποία ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου στο real estate θα διαθέτει ακίνητα αξίας 113 εκατ. ευρώ με στόχο αυτά να φθάσουν άμεσα τα 200 εκατ. με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης να τοποθετείτε χρονικά το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο.

Σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα της Κλουκίνας Λάππας που αφορά στα καταστήματα Mothercare και ELC, o κ. Κλώνης τόνισε ότι ο κλάδος θα αποσχιστεί και θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία στην οποία η Intracom Holdings θα ελέγχει το 60% και η κυρία Βιολέτα Λάππα το 40%. «Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ετήσιους τζίρους 25-30 εκατ. ευρώ και είναι κερδοφόρος», υποστήριξε ο κ. Κλώνης. Αναφερόμενος στις αγορές που «κοιτάζει» η Intracom, είπε ότι είναι αρκετές ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Λατινική Αμερική, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη» αλλά αναπτυσσόμενη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση των Intrasoft International, Intrakat (διατηρεί μερίδιο 5%) και της IDE, προχώρησε στη διάσπαση και στην απόσχιση του κλάδου ακινήτων με την ίδρυση της Intracom Properties, δημιούργησε την επενδυτική Intracom Ventures και την Intracom Aviation, όπου το 51% κατέχει η Intracom Ventures και το 49% η Intracom Defence. Βασικός σκοπός της τελευταίας είναι η παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών. «Η πώληση της Defense σε ισραηλινά κεφάλαια και η συμμετοχή τους στην Aviation δημιουργούν μεγάλες προοπτικές. Η συμμετοχή των Ισραηλινών είναι πολύ σημαντική και η πρώτη εκτός Ισραήλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σ. Κόκκαλης. Κατά συνέπεια, το 2022 και οι αρχές του 2023 πιστοποιούν την μετεξέλιξη του γκρουπ σε νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι προοπτικές

Όσον αφορά στις προοπτικές για το 2023, ο κ. Κλώνης σημείωσε ότι η εταιρεία είναι στα πρώτα βήματα μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της και κατά συνέπεια δεν είναι εύκολο να δοθεί guidance για το 2023. Ωστόσο τόνισε ότι το σημαντικό ήταν η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού ώστε η εταιρεία να επανατοποθετηθεί στην επενδυτική κοινότητα και να αντιληφθούν τις προοπτικές της. Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, θα αναζητηθούν νέες ευκαιρίες, καταρχήν στον κλάδο της τεχνολογίας και όχι μόνο στα ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα επενδυτική εταιρεία θα τροφοδοτήσει την αγορά με αρκετές συμφωνίες έως το τέλος του έτους και πλέον θα έχει σχηματοποιηθεί η στρατηγική της και οι επενδυτικές επιλογές. Πλέον ο όμιλος αποτιμάται στα 180 εκατ. ευρώ στο Χ.Α. και, όπως τόνισε ο κ. Κλώνης, στόχος είναι η υιοθέτηση σταθερής μερισματικής πολιτικής προς τους μετόχους.

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. εισηγήθηκε την επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή, πολιτική την οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζει η Intracom, ευελπιστώντας να δώσει στους μετόχους ακόμα μεγαλύτερα μερίσματα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, λόγω έλλειψης αναγκαίας απαρτίας το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί εκ νέου σε επαναληπτική ΓΣ στις 22 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intracom Holdings: Στα «σκαριά» επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ - Το μήνυμα Κόκκαλη

Intralot: Εκτίναξη 29,2% στα EBITDA το α' τρίμηνο - Στα 3,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Intracom Defense στην Israel Aerospace Industries

gazzetta
gazzetta reader insider insider