Στο «μάτι» της Εφορίας 140.000 ακίνητα τύπου Airbnb

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μάτι» της Εφορίας 140.000 ακίνητα τύπου Airbnb
Νέο μνημόνιο συνεργασίας υπογράφει η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ποια στοιχεία θα στέλνουν οι πλατφόρμες στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για ακίνητα και εισοδήματα.

Με τις κρατήσεις για καταλύματα τύπου Airbnb στις τουριστικές περιοχές της χώρας να έχουν πάρει «φωτιά» για το καλοκαίρι, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εντοπίσει και να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει εντός του μήνα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO. Με το νέο μνημόνιο συνεργασίας, οι πλατφόρμες θα παρέχουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των ιδιοκτητών και διαχειριστών και για το είδος των ακινήτων που εκμισθώνονται.

Η συνεργασία ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, θα ανοίξει το δρόμο για νέου τύπου και εξπρές διασταυρώσεις καθώς τα δεδομένα που θα φθάνουν στις φορολογικές αρχές, θα «κουμπώνουν» με τα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης. Με αυτό το τρόπο, θα έχουν σαφή και πλήρη εικόνα για την ταυτότητα των φορολογούμενων και των ακινήτων καθώς και για τις κρατήσεις και το ύψος των εισπράξεων. Τα στοιχεία αυτά θα αντιπαραβάλλονται με τα στοιχεία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και με τα εισοδήματα που δηλώνονται στην Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φέτος, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ.

Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί 140.000 ακίνητα το 2022 και η διασταύρωση που έτρεξε η ΑΑΔΕ έδειξε ότι:

  1. Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
  2. Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ δηλαδή για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  3. Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «ξηλώθηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πριν λίγες ημέρες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εντόπισε 200 βίλες στη Μύκονο οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα... «ξέχασε» να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.

Με «έξυπνα» εργαλεία, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται από την 1η Ιουλίου να ξεκινήσουν ελέγχους και διασταυρώσεις σε ακίνητα και εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι φορο-ελεγκτές θα ψάχνουν κάθε μήνα τα στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσεύουν οι πτυχιούχοι αλλά λείπουν οι τεχνίτες - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις σήμερα

Η συνταξιοδοτική δαπάνη υποχωρεί παρότι η Ελλάδα «γερνάει» - Πληθυσμιακή βουτιά έως το 2070

Πρακτική άσκηση: Οι ανοικτές προκηρύξεις σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς - Πότε οδηγούν σε πρόσληψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider