Premia Properties: Η «μικρή ΑΕΕΑΠ» Skyline και οι νέες εξαγορές που είναι στα σκαριά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Premia Properties: Η «μικρή ΑΕΕΑΠ» Skyline και οι νέες εξαγορές που είναι στα σκαριά
Το closing του «Skyline» μέχρι τέλος Ιουνίου, οι νέες κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου αποτελούν «κομμάτια του επενδυτικού παζλ» της Premia Properties. Οι συμφωνίες σε logistics, βιομηχανικά ακίνητα, φοιτητικές κατοικίες και το Athens Hear.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται το «κλείσιμο» του real estate project «Skyline», στο οποίο, ως γνωστόν έχουν συμμετοχή η Premia, μαζί με την Dimand. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό, η Premia Properties, η οποία στοχεύει τα προσεχή έτη σε αξία χαρτοφυλακίου 500 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία σε portfolio ύψους 1 δισ. ευρώ, φέρεται να ετοιμάζει νέες κινήσεις στο μέτωπο των εξαγορών, «χτυπώντας» σε διάφορους τομείς real estate, αλλά και σε ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων.

Έρχονται νέες εξαγορές;

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, η Premia φέρεται να εξετάζει την υλοποίηση 3 νέων συμφωνιών προσεχώς στους χώρους των logistics, των βιομηχανικών ακινήτων και των φοιτητικών εστιών. Η αρχή μάλλον αναμένεται να γίνει με τον τομέα των αποθηκευτικών χώρων και με την εξαγορά χώρων νέων προδιαγραφών (14 μέτρων) στον Ασπρόπυργο, συναλλαγή ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται οι άλλες δύο συμφωνίες.

Πιθανότατα μέχρι τέλη Μαρτίου, όταν και η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών για το σύνολο του 2022, υπολογίζεται και το κλείσιμο της συναλλαγής για τη μεταβίβαση των ακινήτων, της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Οι εγκαταστάσεις της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τμ και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ, περιέρχονται στην κυριότητα της PREMIA. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece (βασικού μετόχου της PREMIA που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ).

Project «Skyline»: Μια «μικρή» ΑΕΕΑΠ από μόνο του

Σε σχέση με το project Skyline, η Premia συμμετέχει, ως γνωστόν, μαζί με την Dimand. Ένα project στο οποίο η Premia φέρεται να επιθυμεί να διαδραματίσει προσεχώς, όταν το σχήμα ωριμάσει και διαμορφωθεί, πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως τουλάχιστον αναφέρουν παράγοντες του real estate. Το deal, ύψους 438 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μεταβίβαση ενός πολύ σημαντικού χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων στη νέα εταιρεία (skyline), στην οποία η Alpha Bank συμμετέχει με 35% και με την κοινοπραξία Dimand-Premia να αποκτά το υπόλοιπο 65%. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην κοινοπραξία Dimand - Premia η πρώτη συμμετέχει με 75% (ήταν ο προτιμητέος επενδυτής) και η δεύτερη με 25%. Με το κλείσιμο της συναλλαγής η Premia, καθώς θα συμμετέχει στην νέα εταιρεία και η EBRD, θα διατηρεί το 16% περίπου, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί μια νέα μικρή ΑΕΕΑΠ. Κατά πληροφορίες, σε πλήρη ανάπτυξη, το project (μαζί με ανακαινίσεις, ανακατασκευές, νέες κινήσεις κ.α.) εκτιμάται ότι θα φτάσει σε αξία στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η εταιρεία Skyline αναμένεται να έχει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 10 εκατ. ευρώ, κυρίως από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Alpha Bank. Ωστόσο, με βάση το πλάνο που έχει εκπονηθεί, στόχος είναι τα έσοδα αυτά να τριπλασιαστούν σε 30 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος πέντε ετών. Στόχος της διοίκησης είναι η προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της PREMIA ποιοτικών ακινήτων με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, η επίτευξη υψηλών μισθωτικών αποδόσεων και η συνεργασία με φερέγγυους μισθωτές μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το χαρτοφυλάκιο και το «Athens Heart»

Σήμερα η Premia Properties διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 50 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 370.000 τ.μ. κι εύλογης αξίας 267,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την εξαγορά του ακινήτου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η Premia Properties εντός του 2022 πραγματοποίησε σημαντικές νέες επενδύσεις ισχυροποιώντας περαιτέρω την παρουσία της στους βασικούς κλάδους ενδιαφέροντός της (3 φοιτητικές εστίες, 1 σχολείο, 1 βιομηχανικό ακίνητο), κάνοντας παράλληλα επιλεκτική είσοδο σε νέους τομείς, όπως σηματοδοτούν οι συναλλαγές της Μπουτάρης (17 ακίνητα κυρίως οινοποιία και αμπελώνες) και του Athens Heart. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανήλθε σε 60 εκατ. ευρώ.

Σημαντική ήταν και η επαναγορά του εμπορικού κέντρου Athens Heart στον κόμβο Χαμοστέρνας όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βιοκλιματικό κτηριακό συγκρότημα, μαζί με το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στο όμορο του εμπορικού κέντρου οικόπεδο, επίσης ιδιοκτησία της Premia. Η συνολική επιφάνεια του Athens Heart ανέρχεται σε 18.471 τ.μ.

Το κτίριο είχε περάσει υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της πρώην Pasal. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ακίνητο συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφανείας 18.500 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 10.600 τ.μ. περιήλθε στην κατοχή της Premia τον Νοέμβριο του 2022, έναντι τιμήματος 15,7 εκατ. ευρώ, σε υλοποίηση της από 31.8.2022 δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας Doreco Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Το χρέος της Doreco προς την Εθνική Τράπεζα ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Η Premia σχεδιάζει την επένδυση επιπλέον 10-15 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε κτίριο γραφείων υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, αποκτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα και ένα όμορο οικόπεδο, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή κτιρίου 3.200 τ.μ. με χρήσεις συμπληρωματικές των νέων γραφείων, όπως π.χ. εστίαση και εμπόριο με είδη πρώτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate - ΑΕΕΑΠ: Εκτινάχθηκε στα 4,135 δισ. ευρώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο  – Αύξηση 17% το 2022

«Αλλάζει ο χάρτης» στον χώρο των ΑΕΕΑΠ; – Το μέγεθος… μετράει