Premia Properties: Τα βιομηχανικά ακίνητα, τα deals σε «νερό» - κρασιά και η δράση της SSG στον κλάδο του FnB

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Τα βιομηχανικά ακίνητα, τα deals σε «νερό» - κρασιά και η δράση της SSG στον κλάδο του FnB
Με συμφωνία που παραπέμπει στο μοντέλο… Μπουτάρης ενισχύει την παρουσία της στα industrial ακίνητα. Η ΑΕΕΑΠ ξαγοράζει το ακίνητο και ο βασικός μέτοχος, Sterner Stenhus Greece το brand, συστήνοντας εταιρεία η οποία θα καταβάλει ενοίκιο.

Με συμφωνία που παραπέμπει στο μοντέλο… Μπουτάρης (αλλά όχι στο κομμάτι της εξυγίανσης), η Premia Properties ΑΕΕΑΠ ενισχύει την παρουσία της στα βιομηχανικά ακίνητα, με την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος (οικόπεδο 99.209 τμ και κτιριακές εγκαταστάσεις εντός αυτού 12.230 τμ.).

Ειδικότερα, η Premia εξαγοράζει από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το ακίνητο της επιχείρησης Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ ενώ ο βασικός της μέτοχος, η Sterner Stenhus Greece (SSG), το brand, συστήνοντας μια νέα εταιρεία υπό την ονομασία ΙΟΛΗ Πηγή, η οποία θα καταβάλει ενοίκιο στην ΑΕΕΑΠ για τη χρήση του ακινήτου. Τούτο, καθώς μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία, θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE (βασικού μετόχου της Premia που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΑΕ).

Τα deals σε νερό και κρασί

Σύμφωνα με τον Ηλία Γεωργιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της SSG και πρόεδρο της ΑΕΕΑΠ, με τη νέα εξαγορά θα συνδυαστούν το νερό ΙΟΛΗ με τα κρασιά Μπουτάρη. Κρασί και εμφιαλωμένο νερό, έχουν τους ίδιους δυνητικούς πελάτες (εστιατόρια κ.λπ.) ως εκ τούτου υπάρχουν συνέργειες όπως, μεταξύ άλλων, στην προώθηση και διακίνησή τους. Να σημειωθεί ότι η SSG από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ ενώ η Premia αντίστοιχα έχει στην κατοχή της όλα τα ακίνητα της Μπουταρη, εκτιμώμενης αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα οποία της αποφέρουν μισθώματα περί το 1 εκατ. ετησίως.

Με αυτό το μοντέλο, το «δίπολο» Premia Properties και Sterner Stenhus Greece «απλώνουν» αποτύπωμα σε βιομηχανικά ακίνητα και βέβαια σε μια επιπλέον αγορά, όπως του φυσικού μεταλλικού νερού, μετά το πρόσφατο deal (το 2022) στον τομέα του οίνου. Η νέα επένδυση ευθυγραμμίζεται με το επενδυτικό πλάνο της ΑΕΕΑΠ και ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω και τη δραστηριοποίηση της SSG στον κλάδο του FnB.

Όπως αναφέρθηκε χτες σε σχετική ανακοίνωση, η μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2023. Στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, το σύνολο των αποκλειστικά απασχολούμενων εργαζομένων στο εργοστάσιο ΙΟΛΗ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα μετακινηθεί στη νέα εταιρεία, ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, η οποία και θα συνεχίσει την παραγωγή του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ, ενώ για ένα διάστημα 12 μηνών η διανομή του ΙΟΛΗ θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του δικτύου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της μετάβασης και η απρόσκοπτη διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Μεγαλώνει το «πακέτο» με τα βιομηχανικά ακίνητα

Ο Κώστας Μαρκάζος διευθύνων σύμβουλος της Premia χαρακτήρισε τη νέα εξαγορά της ΑΕΕΑΠ «μια ακόμα πρωτοποριακή συναλλαγή που ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο βιομηχανικών ακινήτων της εταιρείας» ενώ πρόσθεσε πως «η ΑΕΕΑΠ συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 η ΑΕΕΑΠ γνωστοποιούσε την ολοκλήρωση μεταβίβασης των ακινήτων της Μπουτάρης σε αυτήν, σε υλοποίηση της από 22/8/2022 δικαστικής απόφασης επικύρωσης Συμφωνίας Εξυγίανσης για τις προαναφερθείσες εταιρείες. Αναλυτικότερα, η Premia απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κρήτης) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Επίσης, τον Δεκέμβριο, η ΑΕΕΑΠ μένοντας προσανατολισμένη στην ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα βιομηχανικών ακινήτων, ανακοίνωνε την αγορά βιομηχανικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 5.236 τ.μ. επί οικοπέδου 6.480 τ.μ., στο Κρυονέρι Αττικής, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κρυονερίου 114 και είναι μισθωμένο στο σύνολό του στην Ματσούκης Γραφικές Τέχνες Α.Ε. μέχρι και το έτος 2030. Βέβαια, είχαν προηγηθεί και άλλες κινήσεις στον industrial τομέα ακινήτων ενώ φαίνεται ότι η ΑΕΕΑΠ έχει βλέψεις για περαιτέρω ενίσχυση – διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δικαστήρια Πειραιά: «Γέρνει» στην DIMAND ο διαγωνισμός, ένσταση από Ισραηλινούς

Ελληνικό – Lamda: Πώς προχωρούν Shopping Malls και Retail Parks ύψους 600 εκατ. ευρώ

ΤΑΙΠΕΔ: «Βάζει μπρος» την αξιοποίηση των «Φυλακών Κασσάνδρας» Χαλκιδικής – Οι χρήσεις, η νομική συνδρομή και ο τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider