Real Estate - «SkyLine»: Στην τελική ευθεία για «υπογραφές» Alpha Bank, Dimand, Premia για το project των 500 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate - «SkyLine»: Στην τελική ευθεία για «υπογραφές» Alpha Bank, Dimand, Premia για το project των 500 εκατ. ευρώ
Θέμα χρόνου το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στην τράπεζα και την κοινοπραξία των δύο εισηγμένων εταιρειών του τομέα ακινήτων. Αναμένονται ανακοινώσεις. Τι περιλαμβάνει το «πακέτο, τι κρατάει η Alpha. Ενισχύονται Dimand, Premia.

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της συμφωνίας για το περίφημο «Skyline» των 500 εκατ. ευρώ (αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά καθαρά σε ακίνητα και όχι σε δάνεια) βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank και η κοινοπραξία των Dimand - Premia Properties ΑΕΕΑΠ, που έχει ανακηρυχθεί ήδη προτιμητέος επενδυτής για το real estate project. Η συμφωνία αναμένονταν πέρυσι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και ακολούθως για τα τέλη του 2022, ωστόσο, τέτοιου είδους deals απαιτούν χρόνο ωρίμανσης και διευθέτησης παραμέτρων και λεπτομερειών. Ανάμεσα στα assets του «πακέτου» περιλαμβάνονται το γραφειακό συγκρότημα στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (πρώην κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας) περίπου 30.000 τ.μ., κτήριο 10.000. τ.μ. στην πλατεία Κοραή, ακίνητο στο Κολωνάκι στην οδό Μέρλιν αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή κ.α.

Σύνθετη συμφωνία, ποια τα ποσοστά

Πρόκειται για μια σύνθετη όσο και πρωτόγνωρη συμφωνία η οποία θα δώσει στις δύο εισηγμένες εταιρείες του τομέα του real estate, (η Dimand ως developer και η Premia ως επενδυτική) ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο του project Skyline, Dimand (πιθανότατα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD, όπως έχει ακουστεί) και Premia θα αποκτήσουν το 65% μιας νέας εταιρείας - όχημα (SPV) στην οποία μεταβιβάζονται 575 ακίνητα, αξίας περίπου 0,5 δισ. ευρώ, ιδιοκτησίας της Alpha Bank και της γνωστής θυγατρικής της στον τομέα ακινήτων, Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία, ως γνωστόν, τον περασμένο χρόνο μετασχηματίστηκε σε εταιρία µε αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. H Alpha Bank διατηρεί το 35% του SPV, ενώ θα παρέχει στη νέα εταιρεία τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία που περιλαμβάνει τους όρους της συνεργασίας και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της μεταβίβασης των ακινήτων. Στόχος του SPV είναι η ενεργητική διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με πωλήσεις ακινήτων όπου αυτό είναι ώριμο, ανακαινίσεις - ανακατασκευές, αλλά και αγορές.

Το «πακέτο» ακινήτων

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακίνητα του «Skyline» είναι διαφόρων χρήσεων με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κ.α., καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων. Περίπου 50 από τα assets του Skyline είναι εμπορικά ακίνητα - πρώτης κατηγορίας περιουσιακά στοιχεία - τα οποία χρήζουν ανακατασκευής. Εργασίες ανακαίνισης για να διατεθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση είναι και περίπου 320 ακίνητα του χαρτοφυλακίου. Η προοπτική για τις κατοικίες είναι σταδιακά να πουληθούν.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε αξίες, το 45% αφορά σε γραφεία, το 30% σε εμπορικά καταστήματα, το 15% σε κατοικίες, το 8% σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σ. Κόκκαλης – Intracom: Μέσω Κλουκίνας-Λάππας το «πρώτο βήμα» για το mega real estate πλάνο

Ολυμπία Οδός: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

«ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος» και «Cosmos» έδωσαν προσφορές για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider