Trade Estates: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 700 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας – Το ΧΑ και το Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 700 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας – Το ΧΑ και το Ελληνικό
ελληνικό
Τα ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ. Εντός του 2023 η είσοδος στο Χρηματιστήριο. Το Retail Park στο Ελληνικό και τα νέα projects.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Trade Estates, όπως σημείωσε ο κύριος Βασίλης Φουρλής, αποτελείται από εννέα ακίνητα, εμπορικά κέντρα και logistics centers. Η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανέρχεται σε 225.000 τ.μ., ενώ το αναπτυξιακό πλάνο έχει εξασφαλίσει διπλασιασμό της επιφάνειας και της μισθωτικής αξίας της ΑΕΕΑΠ. «Εντός του 2023 η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν σε μια ποιοτική και ασφαλή εταιρεία», ανέφερε κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του εμπορικού πάρκου της Πειραιώς, επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση 7,3%. Χτες, επί της ουσίας ανακοινώθηκε ότι όλα τα εμπορικά πάρκα θα έχουν το ίδιο σήμα (Top Parks). Θα τα χαρακτηρίζει η ύπαρξη καταστημάτων με πρώτης ανάγκης είδη, οικονομικά προσιτά, η δωρεάν στάθμευση και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

Το Ελληνικό

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trade Estates, Δημήτρη Παπούλη, το πάρκο που ετοιμάζεται να αναπτύξει η ΑΕΕΑΠ στο Ελληνικό (Retail Park) αποτελεί ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων και αντιπροσωπεύει το ρόλο που θα διαδραματίσει η εταιρεία τη νέα εποχή. Θα περιλαμβάνει flagship καταστήματα κορυφαίων σημάτων, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της Trade Estates. Κατά τον κ. Φουρλή ανάπτυξη θα αφορά σε τέσσερις μεγάλους όγκους, ΙΚΕΑ ο ένας, οι άλλοι με περισσότερα από ένα καταστήματα, ενώ το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τις εργασίες στο χώρο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

Έσοδα και χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, τα ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα της εταιρείας ακινήτων Trade Estates ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ. Το πλάνο προβλέπει αύξηση του χαρτοφυλακίου στα 450 εκατ. ευρώ εντός τετραετίας και στα 700 εκατ. έως το 2028. Όπως αναφέρθηκε, η ΔΕΗ είναι σύμμαχος της εταιρείας ακινήτων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Παρουσιάζουμε τον νέο ταχυφορτιστή της ΔΕΗ blue για φόρτιση σε 20 λεπτά. Δημιουργούμε κέντρα e-mobolity στα πάρκα μας, σε συνεργεία με το νέο μας μέτοχο, την Autohellas. Δημιουργήσαμε ένα νέο εμπορικό σήμα, ομπρέλα για το σύνολο των αναπτύξεων μας, με προσήλωση στα big boxes», αναφέρθηκε στην παρουσίαση του retail park.

Όπως επίσης, σημειώθηκε, αναμένεται η αναβάθμιση του project Florida 1 στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρθηκε, η αύξηση των επιτοκίων εκτιμάται ότι είναι μεσοπρόθεσμη, θα αρχίσει η εκτόνωση στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η εταιρεία έχει κάνει hedging στα δάνεια που θα χρειαστεί για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Οι επενδύσεις που κάνει είναι προ-μισθωμένες από πριν. Στην παρούσα φάση, ο δανεισμός ανέρχεται στο 33% του χαρτοφυλακίου, ενώ στόχος είναι ο δανεισμός να φτάνει έως 50% της αξίας χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ομίλου, το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης. Αναμένεται να γίνουν τρία εγκαίνια το 2024 σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα, με την εταιρεία να σχεδιάζει να επεκταθεί στην αγορά έτοιμων προϊόντων σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate – Retail: Έρχονται 250.000 τ.μ. τα επόμενα χρόνια – Deals 150 εκατ. ευρώ

Trades Estates: Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 286 εκατ. ευρώ – Ο «δρόμος» προς το ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider