Φοιτητική στέγη: Μικρό οικιστικό απόθεμα, ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοιτητική στέγη: Μικρό οικιστικό απόθεμα, ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια
Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται φέτος η εύρεση φοιτητικής στέγης τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ελληνική περιφέρεια.

Της Ζαφειρίας Σταθογιαννάκου*

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται φέτος η εύρεση φοιτητικής στέγης τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ελληνική περιφέρεια. Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, μειωμένο αριθμό διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών καθώς και μεγάλη ζήτηση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Delfi Partners & Company, η εύρεση ενός βιώσιμου ενοικίου αποτελεί σπαζοκεφαλιά, με τις τιμές να σημειώνουν αύξηση 7.7% σε πανελλαδικό επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή η μέση τιμή για ένα στούντιο στην Αθήνα να φτάνει ακόμα και τα 600 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές της φοιτητικής στέγης στην Αθήνα

Η Αθήνα διατηρεί τα σκήπτρα της ακρίβειας στις τιμές των φοιτητικών κατοικιών. Κύρια αιτία των υψηλών τιμών αποτελεί όχι μόνο η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού και οι επιμέρους μακροοικονομικοί παράγοντες, αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, με τα μισθώματα να ανεβαίνουν κατά 22.4%, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. και τα 450 ευρώ για ένα στούντιο. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίου καταγράφεται στην περιοχή των Πατησιών και της Αχαρνών, με τα μισθώματα να διαμορφώνονται στα 390 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. και στα 300 ευρώ για ένα στούντιο.

Πηγή: Spitogatos Insights

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές της φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με τις αυξήσεις να αγγίζουν ακόμα και το 12% σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται στη Νέα Παραλία, όπου το μέσο μίσθωμα για ένα στούντιο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. διαμορφώνεται στα 450 ευρώ. Αντίστοιχα, στις πιο προσιτές περιοχές της συμπρωτεύουσας συγκαταλέγονται ο Εύοσμος και η Σταυρούπολη με τα μέσα μισθώματα να φτάνουν στα 300 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ., ενώ την ίδια μέση τιμή παρουσιάζουν και τα περιζήτητα φοιτητικά στούντιο και στις δυο περιοχές.

Πηγή: Spitogatos Insights

Οι προβλέψεις για το προσεχές μέλλον

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν προβλέπεται άμεσα πτώση των φοιτητικών μισθωμάτων, μιας και αφενός η παρατεταμένη και πολλά υποσχόμενη τουριστική περίοδος ωθεί τους ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες μακροχρόνιων μισθώσεων και αφετέρου η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, τόσο η συγκατοίκηση όσο και η αγορά φοιτητικής στέγης μοιάζουν τα μόνα αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η Delfi Partners & Company, διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων το οποίο διαχειρίζεται, αναπτύσσει και επεκτείνει δίνοντας τη δυνατότητα σε επενδυτές και ιδιώτες να βρουν τις ευκαιρίες που τους ταιριάζουν.

*Η κα Ζαφειρία Σταθογιαννάκου είναι Senior Analyst, Delfi Partners & Company

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider