Επενδύσεις σε ακίνητα: Η ανοδική πορεία της αγοράς και οι προοπτικές για το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις σε ακίνητα: Η ανοδική πορεία της αγοράς και οι προοπτικές για το μέλλον
Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των επενδύσεων σε ακίνητα – και του κλάδου των ακινήτων γενικότερα – στη χώρα μας, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι σε σχέση με τις προοπτικές για το μέλλον.

Του Δρ. Γιώργου Μούντη*

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των επενδύσεων σε ακίνητα – και του κλάδου των ακινήτων γενικότερα – στη χώρα μας, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι σε σχέση με τις προοπτικές για το μέλλον. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή με ιδιαίτερες προκλήσεις, λόγω των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες, οι οποίες την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για επενδυτές που μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικό επενδυτικό προφίλ και επενδυτικό ορίζοντα (short-term ή medium-to-long-term).

Αφενός , η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη του γνωστού Airbnb και παρόμοιων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα μίσθωσης ακινήτων (π.χ. Phaedrus Living), δημιουργούν μια νέα αγορά, όπου τα οικιστικά ακίνητα – που αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα – αποκτούν μια πιο εμπορική πτυχή και αυξάνουν τη ζήτηση, αφού οι επαγγελματίες επενδυτές σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, αφετέρου, μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται από επενδυτικούς οργανισμούς και ιδιώτες από το εξωτερικό για παραθεριστική κατοικία, αλλά και για τουριστικά ακίνητα. Οι επενδύσεις σε νέα, πολυτελή ξενοδοχεία αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι της αγοράς ακινήτων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Όπως φαίνεται και λόγω της πανδημίας, στους επόμενους μήνες θα υπάρχει ένας πιο μικρός κύκλος ΜΕΔ. Οι επενδυτές στοχεύουν περισσότερο σε οικιστικά και τουριστικά ακίνητα, καθώς και σε ακίνητα που μερικές φορές αποφέρουν μικρότερη εισοδηματική απόδοση, αλλά σε βάθος χρόνου η υπεραξία από την πώλησή τους μπορεί να καλύψει ή και να υπερκαλύψει τις χαμηλότερες αποδόσεις. Η δραστηριοποίηση των επενδυτικών ταμείων σε αυτό τον τομέα δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά ακινήτων, αφού δημιουργεί πλέον καινούργιες επενδυτικές ευκαιρίες για νέους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Από πλευράς προσφοράς, δραστικό ρόλο διαδραματίζουν η επανεκκίνηση των δημοπρασιών ακινήτων των τραπεζών και η προσπάθεια για ομαδοποιημένες πωλήσεις ακινήτων (bulk sales) εκ μέρους τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προβούν σε εξυγίανση των ισολογισμών τους και παράλληλα να μετατρέψουν τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία σε πηγή κερδοφορίας. Ιδιαίτερα στους επόμενους μήνες, οι τιμές που θα προσφέρονται στις μαζικές πωλήσεις προβλέπεται ότι θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, τόσο λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, όσο και λόγω της πιο συντηρητικής επενδυτικής πολιτικής που παρατηρείται σε αρκετούς επενδυτές, παρά το υψηλό ενδιαφέρον.

Εν κατακλείδι, οι προοπτικές για το μέλλον όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα είναι τεράστιες με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας. Αναμφίβολα, οι ανησυχίες για την τάση των επιτοκίων και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο, η σταθερά ανοδική πορεία που διαγράφεται τους τελευταίους μήνες δημιουργεί μια εξωστρέφεια και αυξάνει την εμπιστοσύνη της χώρας, γεγονός που προετοιμάζει το – ήδη προσοδοφόρο – έδαφος για ακόμη περισσότερες επενδύσεις, κατατάσσοντας τον τομέα των ακινήτων ανάμεσα στους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας για να τοποθετηθεί η χώρα στις ράγες της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης.

*O Δρ. Γιώργος Μούντης, Managing Partner, Delfi Partners & Company

Σημείωση: Στο άρθρο εκφράζονται οι προσωπικές απόψεις του Δρ. Μούντη, οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιο οργανισμό ή επενδυτικό οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γυναίκες στο real estate

Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Πώς τα pocket parks επηρεάζουν τις γειτονιές και τις τιμές των ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider