«Επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου σε 12+1 νησιά με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου σε 12+1 νησιά με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb
Σε ποια δημοφιλή νησιά της χώρας καταγράφονται προ-κρατήσεις 85% - 95% τον Σεπτέμβριο και 60% με 80% τον Οκτώβριο για τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τι «δείχνει» έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Προ-κρατήσεις ακόμα και της τάξεως του 85% - 95% τον Σεπτέμβριο και 60% με 80% τον Οκτώβριο για ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαπιστώνει το Πανελλαδικό Δίκτυο E - Real Estates σε σχετική του έρευνα με θέμα «Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb». Σύμφωνα με την έρευνα καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 13 νησιά της χώρας, όπως των Κυκλάδων (Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος, Μύκονος, Άνδρος, Κέα, Κύθνος), των Δωδεκανήσων (Πάτμος), των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος) αλλά και του Σαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες).

Σε κάποια νησιά υπάρχουν εγγεγραμμένα σε σχετικές πλατφόρμες (Airbnb και άλλες) έως 500-600 ακίνητα (ή και κάτω των 300) και σε άλλα μερικές χιλιάδες (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο αλλά και σε Τήνο - Νάξο). Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των προ-κρατήσεων δείχνει και την τάση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με αυτό το μοντέλο διαμονής.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυσης, σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Ο τουρισμός σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να καταγράψει επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου, «κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι λόγω της καλής πορείας του τουρισμού θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 600 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του 2022, είχαμε αναφέρει ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται».

Πηγή/Επεξεργασία: AirDNA - Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης /Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Αυτοτελής κατοικίες κατάλληλες για τετραμελή οικογένεια ή τετραμελή παρέα. * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Διάστημα διαμονής 1/9 -6/9 και 1/10-6/10.

Κορυφώνεται η ζήτηση

Σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έως τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της AirDNA, ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019, αλλά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση πανελλαδικά, όπου, για τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 230 ευρώ από τα 209 ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

«Τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι από 1,4 δισ.€ έσοδα, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και της συμμετοχής του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πληρότητες σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στη Μύκονο και Σαντορίνη, άγγιξαν το 95%-97%. Παράλληλα, υψηλές προ-κρατήσεις για πολυτελείς βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα στη Μύκονο, καταγράφονται και για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου αγγίζοντας το 92% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 85%. Ενώ, στη Σαντορίνη, για πολυτελής εξοχική κατοικία τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 87%», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πίνακα, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει υψηλές προ-κρατήσεις για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρα μας.

Οι υψηλότερες προ-κρατήσεις για το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου καταγράφονται στη Σαντορίνη με 95%, ακολουθεί η Σκιάθος με 89%, η Ύδρα με 88%, η Σκόπελος με 86%, η Νάξος που το φετινό καλοκαίρι καταγράφει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον τόσο από αλλοδαπούς, όσο και από εγχώριους ταξιδιώτες όπου αγγίζει το 82%, η Κύθνος το 79%, αλλά με μικρή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (268 ακίνητα), η Πάρος με 76%, αλλά με 2.902 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και η Μύκονος με 75% και δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνια μίσθωσης 3.615 ακίνητα.

Όσον αφορά το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου, οι υψηλότερες προ-κρατήσεις καταγράφονται στη Σαντορίνη με 83% και 3.739 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων τα 2.804 στην Airbnb. Ακολουθεί η Νάξος με 74% και δυναμική στον κλάδο 2.411 ακίνητα, η Ύδρα και η Πάρος με 69% και 68% η Σκιάθος και η Σκόπελος.

«Το μοντέλο του τουρισμό αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα “κομμάτι” του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε και παράλληλα να αποτελεί “ευκαιρία” τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: «Κλειδώνει» τη σύμβαση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου

ΑΒΑΞ: Το «τέλος εποχής» για τη J&P και η ενίσχυση μετοχικής θέσης του Χρ. Ιωάννου

Χρηματιστήριο: «Σπάνε το φράγμα» των 2 - 2,1 δισ. ευρώ οι χρηματικές διανομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider