ΕΤΑΔ: Από Φθινόπωρο εξελίξεις για την αξιοποίηση του εμβληματικού τουριστικού ακινήτου «Ωκεανίδα» στην Ακτή Βουλιαγμένης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΔ: Από Φθινόπωρο εξελίξεις για την αξιοποίηση του εμβληματικού τουριστικού ακινήτου «Ωκεανίδα» στην Ακτή Βουλιαγμένης
Η ΕΤΑΔ έδωσε παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή του Φακέλου Δικαιολογητικών των ενδιαφερόμενων. Εκκρεμεί η ημερομηνία των οικονομικών προσφορών. Ποιοι ήταν οι όροι του διαγωνισμού, η διάρκεια μίσθωσης, η τιμή εκκίνησης.

Από το φθινόπωρο και μετά θα υπάρξουν τελικά εξελίξεις όσον αφορά στον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε προ διμήνου περίπου η ΕΤΑΔ (e-auction), για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού της ακινήτου «Ωκεανίδα» στην Ακτή Βουλιαγμένης. Χτες μόλις, ο φορέας ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου, βάζοντας τη νέα προθεσμία για την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 (η προηγούμενη έληγε την Πέμπτη 28 Ιουλίου), λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από Έλληνες και ξένους επενδυτές, όπως ήταν η επίσημη δικαιολογία. Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της οικονομικής προσφοράς θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες που θα περάσουν επιτυχώς το στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής σύμφωνα με τους ισχύοντες Γενικούς Όρους Διαγωνισμού για τους ανοικτούς διαγωνισμούς με δικαίωμα αντιπροσφορών σχετικά με την εκμίσθωση ακινήτων της ΕΤΑΔ Α.Ε., οπότε, υπάρχει ακόμα δρόμος.

Όπως και παλιότερα είχε αναδείξει το insider.gr, το προς εκμίσθωση ακίνητο αποτελείται από γηπεδική έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Ωκεανίδα» που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ.. Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το ακίνητο εντάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Γ’.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης σύμφωνα με τις ισχύουσες στην περιοχή διατάξεις και η ενεργειακή αναβάθμισή του. Η διάρκεια της εκμίσθωσης προβλέπεται για 10 έτη, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας της ΕΤΑΔ με τον ανάδοχο.

Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αφορά στο ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Εγγυημένου Μισθώματος και ορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€500.000). Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με 5%.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υποχρέωση να προσαρμόσει το ακίνητο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει το νομικό πλαίσιο, καθώς και τα έξοδα για τις εργασίες προσαρμογής και αποκατάστασης του ακινήτου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του για το σκοπό που προορίζεται. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέκταση του ακινήτου, πέρα της ήδη νομίμως υφιστάμενης δόμησης και κάλυψής του. Επιπλέον, η μέγιστη χρήση τ.μ. για χρήση Αναψυκτηρίων – Εστιατορίων για το εν λόγω μίσθιο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 300 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι πριν λίγες ημέρες τον έλεγχο της Ωκεανίδας. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η προκήρυξη του παρόντος διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η Ωκεανίδα είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαλκιδική: «Πάγωσαν» 8 στις 10 συμφωνίες για ακίνητα με Ρώσους αγοραστές

ΥΠΑΑΤ: Δημοπράτηση έργου προϋπολογισμού 20,8 εκατ. ευρώ στον Τολοφώνα Φωκίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider