Lamda – Ελληνικό: Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του 50όροφου «Marina Residential Tower» - Οκτώβριο οι εργασίες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του 50όροφου «Marina Residential Tower» - Οκτώβριο οι εργασίες
Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση υψηλού κτιρίου 53 ορόφων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης – τοπόσημο, με 50 ορόφους κατοικιών. Toν Αύγουστο αναμένεται η έκδοση αδειών, εντός Οκτωβρίου 2022 ξεκινάει η θεμελίωση του Πύργου Κατοικιών.

Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση των αρχικών εργασιών του εμβληματικού Πύργου Κατοικίων «Marina Residential Tower» στο Ελληνικό βρίσκεται η Lamda Development. Όπως ανέφερε εκ νέου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, στο περιθώριο της πρόσφατης εκδήλωσης για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών στο Χρηματιστήριο, στα τέλη Αυγούστου αναμένεται η έκδοση των σχετικών αδειών και μέσα στον Οκτώβριο η έναρξη της κατασκευής (θεμελίωση).

Πάντως, όπως προκύπτει και από σχετικά έγγραφα, ο Πύργος θα είναι 53 ορόφων, εκ των οποίων οι 50 όροφοι κατοικιών, τουλάχιστον βάσει όσων αναφέρονται σε πρόσφατη γνωμοδότηση – έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που «άναψε πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη.

Η έγκριση του Συμβουλίου για τον Πύργο των 50 ορόφων κατοικίας

Ειδικότερα, το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, σε σχετική του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προς τα τέλη Ιουνίου, αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία του φακέλου καθώς και την παρουσίαση του θέματος (όπως σημειώνεται, το θέμα παρουσίασε ο κ. Γυφτόπουλος Σταύρος από την ομάδα των μελετητών), γνωμοδότησε «ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην ανέγερση υψηλού κτιρίου κατοικιών 53 ορόφων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης - τοπόσημο με έναν υπόγειο όροφο στάθμευσης - βοηθητικών χώρων, έναν υπέργειο όροφο στάθμευσης, ισόγειο κοινοχρήστων χρήσεων των κατοικιών, με 50 ορόφους κατοικιών με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (και χρήση του αρθ. 25 του ΝΟΚ όπως ισχύει) - άδεια κοπής δένδρων». Επίσης, ενέκρινε «τις αιτούμενες παρεκκλίσεις, για το κτίριο (ιδεατό στερεό και απολήξεις κλιμακοστασίων) και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού (διαμορφώσεις και θέση περίφραξης) οι οποίες κρίνονται απαραίτητες λόγω των ιδιαιτεροτήτων, της κλίμακας και των λειτουργικών αναγκών του έργου».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της περσυνής διαδικτυακής παρουσίασης που πραγματοποίησε περίπου τέτοια εποχή η Lamda (Ιούλιος 2021), σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια και όσα αναφέρονταν, είχε γίνει λόγος για 45όροφο ουρανοξύστη (επένδυση 250 εκατ. ευρώ μαζί με το κατασκευαστικό κομμάτι) ύψους 200 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας, που θα έχει περίπου 200 διαμερίσματα, ο οποίος θα αποτελεί αρχιτεκτονικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς διεθνώς, με υψηλή αισθητική και χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Θα κατασκευαστεί με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με μεγάλες ανέσεις, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ όλα τα διαμερίσματα θα έχουν θέα στη θάλασσα.

Τέλος, θα διακρίνεται για τον βιώσιμο σχεδιασμό, τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, την προσαρμογή στις μικροκλιματικές συνθήκες. Ένα από τα πρώτα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του Ελληνικού, ο «Marina Residential Tower» θα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, αλλά και τον πιο ψηλό πράσινο παραθαλάσσιο ουρανοξύστη στη Μεσόγειο. Το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, το οποίο διαθέτει τεράστια εμπειρία στη σχεδίαση ψηλών κτιρίων παγκοσμίως, υπογράφει τη μελέτη και το σχεδιασμό του. Οι πρώτες εργασίες για τον Πύργο αναμένονται στα τέλη 2022 με ορίζοντα ολοκλήρωσης μάλλον στις αρχές του 2026.

Το αυξημένο κόστος και ο σύμβουλος

Αναφορικά με την αύξηση του κόστους στα υλικά κατασκευής, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πρόσφατα, στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Lamda Development, ότι το φαινόμενο της ραγδαίας ανόδου των τιμών δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον Πύργο Κατοικιών «Marina Tower». Το κόστος κατασκευής του έχει αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, βάσει του οποίου έχουν γίνει και οι συμφωνίες πώλησης των διαμερισμάτων του.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της διαφοράς στο κόστος που έχει προκύψει, εξετάζονται μαζί με τον Early Contractor Involvement (ECI) για τον εν λόγω οικιστικό πύργο, δηλαδή την κοινοπραξία των Intrakat – Bouygues, πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κοινοπραξία θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα (Marina Residential Tower), αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου.

Μάλιστα, η νέα διοίκηση της Intrakat υπό τον κ. Εξάρχου, σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε ότι προφανώς και ενδιαφέρεται για το project αυτό και θα συνεργαστεί με έναν μεγάλο όμιλο (του Γάλλους), μία εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών παγκοσμίως, με εξαιρετική φήμη και εκτεταμένη εμπειρία σε μελέτη και κατασκευή υψηλών κτηρίων πολυτελών κατοικιών.

Τα έσοδα της Lamda από τον οικιστικό τομέα

Όπως επίσης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης Γ.Σ. της εισηγμένης, περισσότερα οικιστικά έργα στο Ελληνικό, από ότι αρχικά υπολόγιζε να προωθήσει κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης (πενταετία), σχεδιάζει η Lamda. Η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί, με τις μέχρι στιγμής «κλεισμένες» συμφωνίες για πώληση κατοικιών να ανέρχονται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ, ωθεί τη Lamda σε αναθεώρηση σχεδίων και ενίσχυση του οικιστικού τομέα. Οι πρώτες προκαταβολές από τις μέχρι τώρα πωλήσεις αναμένονται από τον Οκτώβριο όταν εκδοθούν οικοδομικές άδειες και θα μπορούν να συνταχθούν συμβόλαια πώλησης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου, βάσει εκτιμήσεων, το 2022 η Lamda θα έχει έσοδα από προκαταβολές 200 εκατ. και το 2023 περί τα 350 εκατ. ευρώ, κυρίως από τα οικιστικά και πιθανώς από την αξιοποίηση άλλων ακινήτων όπως είναι αυτά που περιλαμβάνονται στην συμφωνία για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (το γνωστό joint venture). Σημειώνεται ότι ο «Marina Tower» έχει ήδη σχεδόν… ξεπουλήσει. Βάσει σχετικά πρόσφατων στοιχείων, για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης επενδύσεων (δηλαδή 2025 - αρχές 2026) για το σύνολο των διαμερισμάτων του Πύργου Κατοικιών ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To The Ellinikon Experience Park παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους

Lamda Development: Ποια πρόσωπα απέκτησαν ομολογίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider