Σαουλίδης: Μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να σταθεί ανάχωμα σε μία επελαύνουσα ΝΔ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουλίδης: Μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να σταθεί ανάχωμα σε μία επελαύνουσα ΝΔ
Ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης και Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω, Αντώνης Σαουλίδης μιλά στο insider.gr.

Την άποψη πως μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να σταθεί ανάχωμα σε μια επελαύνουσα Νέα Δημοκρατία, εκφράζει ο κ. Αντώνης Σαουλίδης, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του στο insider.gr ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολιτικός του αντίπαλος η Νέα Δημοκρατία. Το ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις εκλογές, όπως αναφέρει ο κ. Σαουλίδης, «διεκδικεί την τρίτη εντολή ώστε με αυξημένο ρόλο να μπορεί να παίξει συγκεκριμένο ρόλο στα πράγματα».

Σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζημίωσε όχι μόνο τη χώρα αλλά και κάθε έννοια προοδευτικής πολιτικής κι αριστερής παράδοσης, τον χαρακτηρίζει «ως τον καλύτερο χορηγό της Νέας Δημοκρατίας, αφού κατάφερε να «βάψει» μπλε όλον το χάρτη».

Για τον ίδιο «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» αφού, όπως εξηγεί «και τα δύο αυτά κόμματα στην αρχή της κρίσης είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό και συνασπίστηκαν πίσω από την κεντρική ιδέα πως το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο».

Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά, τονίζοντας ότι «όποτε χρειάστηκε να βάλει το ΚΙΝΑΛ πλάτη για τη σωτηρία της Ελλάδας το έκανε, αγνοώντας το κομματικό μικροσυμφέρον γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ αλλά τελικά η «γραμμή» του κόμματος παρέμεινε η ίδια. Μήπως, η ρήξη οφείλεται σε προσωπικές στρατηγικές;

Δεν είναι η ώρα για ενδοσκόπηση και εσωστρέφεια, είναι η ώρα της μάχης. Η πολιτική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ δεν εξαρτάται ούτε από προσωπικές προτιμήσεις, ούτε από προσωπικές στρατηγικές. Ιδανικά θα έπρεπε να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι στον κοινό αγώνα και πιστεύω και εκτιμώ ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει επανασυσπείρωση όλων των δυνάμεων.

Έχουμε πληρώσει τις εσωκομματικές έριδες στο παρελθόν ως κόμμα και ως χώρος. Δεν υπάρχει χώρος για επανάληψη των ίδιων τακτικών και στρατηγικών λαθών. Το ΠΑΣΟΚ , το ΚΙΝΑΛ θα προχωρήσει και θα αναλάβει τον πολιτικό ιστορικό ρόλο που του αναλογεί. Με σύνθεση, με προωθημένο πρόγραμμα, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και προτάσεις.

Το ΚΙΝΑΛ επιμένει να μην ξεκαθαρίζει εάν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ. Δεν πρέπει, όμως, να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι εκ των προτέρων την πολιτική συμμαχιών του κόμματος;

Το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και η πολιτική του πρόταση είναι συγκεκριμένη. Ο χώρος μας έχει κριθεί πολλές φορές και η στάση που κράτησε όλη αυτήν την υπερδεκαετή περιπέτεια δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όταν χρειάστηκε να βάλουμε πλάτη για τη σωτηρία της Ελλάδας το κάναμε, αγνοώντας το κομματικό μικροσυμφέρον γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική.

Από εκεί και πέρα έχουμε ξεκαθαρίσει πως στόχος μας είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία. Επιμένουμε ότι για να περάσει η χώρα σε μία νέα περίοδο κανονικότητας θα πρέπει να αναταχθεί και να αναδιοργανωθεί ο προοδευτικός χώρος στη βάση των νέων συνθηκών. Με καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και μία πολιτική πρόταση που να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ιδιαίτερη βαρύτητα και στη νέα γενιά της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του στις ευρωεκλογές. Γιατί το ΚΙΝΑΛ δεν προσελκύει αυτούς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους;

Οι αλλαγές απαιτούν χρόνο για να ωριμάσουν και να αποτυπωθούν στην κάλπη. Μετά τις ευρωεκλογές και την προδιαγεγραμμένη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες, εκτιμούμε ότι πολύς κόσμος θα απελευθερωθεί και θα στραφεί προς εμάς. Μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να σταθεί ανάχωμα σε μία επελαύνουσα Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζημίωσε όχι μόνο τη χώρα αλλά και κάθε έννοια προοδευτικής πολιτικής, κάθε έννοια αριστερής παράδοσης. Κατασυκοφάντησε όλες τις μεγάλες εμβληματικές πρωτοβουλίες της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μεταπολιτευτικά καθώς μέσα από τη διαχειριστική του ανεπάρκεια ταύτισε τις κυβερνητικές αποτυχίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αποδείχθηκε ο καλύτερος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας και «έβαψε» μπλε όλον το χάρτη.

Το ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις εκλογές διεκδικεί την τρίτη εντολή ώστε με αυξημένο ρόλο να μπορεί να παίξει συγκεκριμένο ρόλο στα πράγματα. Με το πρόγραμμά μας, τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο και να σταθούμε ανάχωμα στις δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Όσο περισσότερη δύναμη μας δώσει ο κόσμος τόσο μεγαλύτερη η εμβέλεια των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε.

Ο πρωθυπουργός συνδέει ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ με επιστροφή της συνταγής του ΔΝΤ για αυστηρή λιτότητα και απολύσεις. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες;

Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Και τα δύο αυτά κόμματα στην αρχή της κρίσης είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό και συνασπίστηκαν πίσω από την κεντρική ιδέα πως το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο. Επίσης τεράστιες οι ευθύνες τους τα πρώτα χρόνια της κρίσης καθώς αμφότερα δεν στήριξαν καμία προσπάθεια υπέρβασής της. Αν το είχαν πράξει τώρα η Ελλάδα θα μετρούσε ήδη χρόνια αναπτυξιακής πορείας και θα είχε ανακτήσει μεγάλο μέρος του απολεσθέντος εισοδήματος.

Σήμερα, και τα δύο μεγάλα κόμματα αδυνατούν να παρουσιάσουν πλήρες και ισορροπημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων επιδίδεται σε μία αποσπασματική επιδοματική πολιτική αλλά καταστρέφει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης καθώς δεν μπορεί και δεν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε κράτος και οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία υποτιμά την ανάγκη στήριξης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων καθώς στο πρόγραμμά της η οικονομική ανάπτυξη προκύπτει μέσα από τη θυσία του κοινωνικού κράτους.

Μόνο το ΚΙΝΑΛ έχει τη δυνατότητα να συγκεράσει αυτές τις διαμετρικά αντίθετες πολιτικές γιατί ανήκει πολιτικά στην παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας, που ιστορικά κατάφερε αυτό ακριβώς – ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί υποψήφιος ξανά με το ΚΙΝΑΛ και γιατί στη Α’ Θεσσαλονίκης; Τι μπορούν να περιμένουν οι ψηφοφόροι από εσάς;

Υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης για να ξαναγνωριστούμε, να ξαναβρεθούμε με φίλους και συμπολίτες τώρα που κατέρρευσαν τα ψέματα, τώρα που δοκιμάστηκαν όλες οι «μαγικές λύσεις». Τώρα που μπορούμε να ξαναμετρηθούε και να δούμε ποιος είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ποιος σήκωσε το βάρος της σωτηρίας της χώρας.

Πέραν αυτών όμως που αφορούν στο άμεσο παρελθόν, οι Θεσσαλονικείς κοιτάμε το μέλλον. Θέλουμε προοδευτικές λύσεις για τη χώρα αλλά και για τον τόπο μας. Οι προκλήσεις της Θεσσαλονίκης πολλές και μεγάλες. Συγκοινωνίες, δομές υγείας και εκπαίδευσης, δημόσιος χώρος, νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις – είναι όλα πάνω στο τραπέζι.

Από εμένα να περιμένουν να είμαι δίπλα τους, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, σε κάθε πρόκληση που επηρεάζει το βιοτικό τους επίπεδο. Προσωπικά έχω διαγράψει μία πορεία στη Θεσσαλονίκη και έχω καταθέσει τα διαπιστευτήριά μου. Ήμουν, είμαι και θα είμαι παρόν σε όλες τις μάχες του χώρου αλλά και της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider