Κλιμακώνεται η «επίθεση» φιλίας Schaeuble προς Τσίπρα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνεται η «επίθεση» φιλίας Schaeuble προς Τσίπρα

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες μετά τη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον Wolfgang Schaeuble και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε τη Δευτέρα δίνοντας ακόμη μία πιο ουσιαστική χείρα βοηθείας προς την Κυβέρνηση. Αυτή τη φορά η στήριξη αφορούσε το μεγαλύτερο ίσως σκόπελο που πρέπει να περάσει η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, το Ασφαλιστικό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «κατανοεί ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει κάποιος ελιγμός προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι του Μνημονίου».

Είναι η πρώτη φορά που ο «πάλαι ποτέ» (?) σκληρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδέχεται ένα τόσο μεγάλο συμβιβασμό προκειμένου να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση. Βέβαια οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν και να ερμηνευτούν με ιδιαίτερη προσοχή. Όμως σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι η Γερμανία η οποία μέχρι και την ύστατη στιγμή ήταν άτεγκτη στο θέμα του Ασφαλιστικού φαίνεται πλέον έτοιμη να αποδεχθεί μία πιο «light» μεταρρύθμισή του.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Bloomberg, o Schaeuble φέρεται να δήλωσε σε κοινή εκδήλωση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Michael Sapin ότι «στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να σχηματιστεί πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις», για το λόγο αυτό συνέχισε «πρέπει να αναζητήσουμε έναν τρόπο προκειμένου να εκπληρώσουμε επί της αρχής τα συμφωνηθέντα το προηγούμενο καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προέβλεπε ότι από το 2016 θα πρέπει από τη δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση να εξοικονομείται το 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Πριν από το δώρο αυτό προς την Κυβέρνηση είχε προηγηθεί η στήριξη προς τον πρωθυπουργό όταν Schaeuble και Sapin ερωτήθηκαν από τον δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού Europe 1, κατά πόσο εμπιστεύονται σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ τον εμπιστεύομαι», απάντησε αμέσως ο Sapin. «Φυσικά και εγώ», έσπευσε να συνηγορήσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Επομένως, παρόλο που είναι πρόωρο να καταλήξει κανείς σε συμπέρασμα, διαφαίνεται μία αλλαγή στάσης των Γερμανών προς την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ότι αυτό μπορεί να προμηνύει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Βέβαια η αλλαγή στάσης των Γερμανών στο Ασφαλιστικό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το αντίθετο μάλιστα καθώς ο Schaeuble επιμένει για επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων. Επομένως αν οι περικοπές δεν προέλθουν από τις συντάξεις η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη είτε να κόψει από άλλες δαπάνες είτε να προχωρήσει σε ακόμη πιο άγρια εισπρακτικά μέτρα. Επιπλέον στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού οι Γερμανοί λογαριάζουν χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο έχει απαιτήσει μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους σε αντιστάθμισμα μίας λιγότερο «φιλόδοξης μεταρρύθμισης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider