Τσίπρας: Αισιοδοξία, υποσχέσεις και παροχές στη μεταμνημονιακή εποχή

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αισιοδοξία, υποσχέσεις και παροχές στη μεταμνημονιακή εποχή

Από σειρά παροχών και δεσμεύσεων, οι οποίες πρακτικά σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, συνοδεύτηκε το «καλάθι» του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ. Στην πρώτη μεταμνημονιακή του ομιλία, όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και θέλοντας να δώσει το στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης την επόμενη χρονική περίοδο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι με βάση τις εκτιμήσεις ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί και πως δίνει έτσι τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο γι' αυτές τις παρεμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας πάντως ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης για τις συντάξεις. Αφού υποστήριξε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης πως υπάρχει ακριβώς το περιθώριο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως «άχρηστο και αντιαναπτυξιακό», διαχώρισε τη θέση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, παρουσιάζοντας το Ταμείο ως τους «σκληρούς» της διαπραγμάτευσης και προανήγγειλε ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε να υπάρξει οριστική απόφαση στις αρχές Οκτωβρίου, με την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού σταδιακά από το 2019, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων κτλ.) και τα φορολογικά (μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για κατηγορίες επαγγελματιών), αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες και τα κίνητρα για την επιστροφή νέων επιστημόνων από το εξωτερικό (brain drain), χωρίς να εκπλήξει ιδιαίτερα με κάποια από τις εξαγγελίες του, δεδομένου πως όλες είχαν προαναγγελθεί, με κάποιο τρόπο, την εβδομάδα που προηγήθηκε. Κοινό σημείο για τις περισσότερες εξαγγελίες αποτελεί το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις αυτές ξεκινούν μεν από το 2019, αλλά εκτείνονται σε βάθος χρόνου (π.χ. η μείωση του ΦΠΑ εξαγγέλθηκε να ισχύσει από το 2021), γεγονός που ανοίγει από μόνο του τον κύκλο των προεκλογικών συζητήσεων.

Από το «χορό» των εξαγγελιών δεν έλειψαν και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, με τον κ. Τσίπρα να μιλά για 7.500 εργαζομένους στους χώρους της υγείας και της Παιδείας, αλλά και των παρεμβάσεων στη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, με έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου κτλ. Επίσης, δεσμεύτηκε για επιστροφή έως το τέλος του έτους των αναδρομικών από τις «μνημονιακές» περικοπές στους ενστόλους, τους δικαστές και τους πανεπιστημιακούς (ειδικά μισθολόγια) βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συνοπτικά, οι εξαγγελίες Τσίπρα - όπως παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - είναι οι εξής:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το 2019 και το 2020. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου, ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία, με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς-ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης, την ανάγκη μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10% σε βάθος πενταετίας, ενώ εξήγγειλε και θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με κορυφαία τη συνταγματική αναθεώρηση, φιλοδοξώντας η διαδικασία να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά εξαγγελιών που αφορούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν είναι τυχαίο πως απόλαυσε το ηχηρότερο χειροκρότημα στο «Βελλίδειο» όταν αναφέρθηκε στο... νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Με δεδομένο, τέλος, πως στην 83η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σ' αυτές και στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «στενή συνεργασία» των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider