Τραμπ για Σι Τζινπίνγκ: Τον συμπαθώ αλλά είναι «εξαιρετικά δύσκολος» στις συμφωνίες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ για Σι Τζινπίνγκ: Τον συμπαθώ αλλά είναι «εξαιρετικά δύσκολος» στις συμφωνίες
Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images - Ideal Image
Την Δευτέρα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε αναφέρει στο CNBC ότι ο Τραμπ και ο Σι είναι πιθανό να συνομιλήσουν αυτή την εβδομάδα.

«Εξαιρετικά δύσκολο» στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβιάζει μια συμφωνία για αναβολή των δασμών και των εμπορικών περιορισμών.

«Συμπαθώ τον πρόεδρο Σι της Κίνας, πάντα τον συμπαθούσα και θα συνεχίσω να το κάνω, αλλά είναι πολύ σκληρός και εξαιρετικά δύσκολος στο να κάνεις συμφωνία μαζί του!»

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα μιλήσει με τον Σι αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη συμφωνία για τους δασμούς που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στη Γενεύη.

Αμερικανικό δικαστήριο για το εμπόριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα πως ο Τραμπ υπερέβη τις εξουσίες του επιβάλλοντας με διάταγμα το μεγαλύτερο μέρος των δασμών του στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και από άλλες χώρες.

Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ομοσπονδιακό εφετείο επέτρεψε να παραμείνουν προσωρινά σε ισχύ οι δασμοί, λέγοντας ότι αναστέλλει την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου προκειμένου να εξετάσει την έφεση της κυβέρνησης.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ελβετία στις 12 Μαΐου και προέβλεπε την αναστολή των δασμών για 90 ημέρες, καθώς και την κατάργηση των εμπορικών αντιμέτρων που είχαν επιβληθεί.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Ουάσινγκτον η Κίνα δεν χαλάρωσε σημαντικά τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Από την άλλη το Πεκίνο έχει επικρίνει τις ΗΠΑ για τις προσπάθειες αποκλεισμού πρόσβασης της χώρας σε προηγμένες τεχνολογίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ περιέγραψε την Παρασκευή τις εμπορικές συνομιλίες ως «λίγο αδιέξοδες» και δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα πρέπει πιθανότατα να σταθμίσουν τις απόψεις τους.

Ο Τραμπ και ο Σι μίλησαν για τελευταία φορά τον Ιανουάριο, λίγο πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ορκιστεί για τη δεύτερη θητεία του. Παρ' όλο που ο Τραμπ έχει δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα ήθελε να μιλήσει με τον Σι, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα συμφωνήσει σε αυτό μόνο εάν υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider