Νέα «πυρά» Τραμπ στο Facebook: «Το θεωρώ εχθρό του λαού» - Τι ανέφερε για το TikTok

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «πυρά» Τραμπ στο Facebook: «Το θεωρώ εχθρό του λαού» - Τι ανέφερε για το TikTok
Ο Ντόναλντ Τράμπ, που φημολογούμενα θα εκπροσωπήσει το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πιθανή απαγόρευση του TikTok.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, που θεωρείται βέβαιο πως θα εκπροσωπήσει το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πιθανή απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον πρώην πλανητάρχη μία τέτοια εξέλιξη, θα συνέβαλε μόνο στην ενδυνάμωση του Facebook, της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης της Meta. Σε συνέντευξη του στο CNBC, δήλωσε: «Χωρίς το TikTok, το Facebook μπορεί να γίνει ακόμη ισχυρότερο, και θεωρώ το Facebook εχθρό του λαού».

Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για θέματα εθνικής ασφάλειας και προστασίας δεδομένων, ο Τραμπ επισήμανε ότι στο TikTok «υπάρχουν πολλά καλά και αντίστοιχα κακά».

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο TikTok που το λατρεύουν. Υπάρχουν πολλά παιδιά που θα τρελαίνονταν χωρίς αυτό», πρόσθεσε.

Το TikTok, ιδιοκτησία της εταιρείας ByteDance έχει αποκτήσει ραγδαία δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας αίσθηση με τα μικρής διάρκειας βίντεο που εισήγαγε στην κουλτούρα του διαδικτύου. Προηγουμένως το 2020, η κυβέρνηση του Τραμπ είχε αποτυχημένα προσπαθήσει να αφαιρέσει το TikTok από τα app stores, ενώ είχε δώσει στην ByteDance 90 μέρες να αποεπενδύσει από το TikTok. Επικαλούμενος τότε απειλή για την εθνική ασφάλεια είχε εκδώσει διάταγμα που ανατράπηκε από δύο ομοσπονδιακούς δικαστές, με δύο διαφορετικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Έτσι, αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε ποτέ, παρά το ότι η Microsoft υπέβαλε προσφορά για την επιχείρηση του TikTok στις ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες των νομοθετών εντείνονται τώρα για άλλη μία φορά με ξεχωριστά νομοθετήματα που προτείνουν είτε εκποίηση του TikTok είτε πλήρη απαγόρευση. Το σύνολο των 50 μελών μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα υποχρέωνε εκ νέου, εφόσον εγκριθεί, τη μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance, να πουλήσει τη θυγατρική της και σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύει με την απαγόρευση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, όπως μεταδίδουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.

«Εάν το εγκρίνουν, εγώ θα το υπογράψω», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμος να θεσπίσει αυτόν τον νέο νόμο, τον οποίο στηρίζουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί.

Οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασύνδεση του TikTok και των κινεζικών αρχών, φοβούμενοι τον κίνδυνο μιας μαζικής μετάδοσης δεδομένων Αμερικανών χρηστών προς την Κίνα.

Το μη χείρον βέλτιστον

Ο τόνος του Τραμπ έχει γίνει ηπιότερος όπως φαίνεται από τις τελευταίες του δηλώσεις. Για εκείνον το TikTok παραμένει κίνδυνος λόγω της κινέζικης του ιδιοκτησίας αλλά εφιστά την προσοχή στο Facebook και στα ζητήματα ιδιωτικότητας που προκύπτουν από την πλατφόρμα.

«Εάν η Κίνα θέλει κάτι από το TikTok θα το πάρει και έτσι ανεβαίνει ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Αλλά όπως το βλέπω, δεν θέλω να κάνω το Facebook να μεγαλώσει διπλά. Και αν το TikTok απαγορευτεί το Facebook κυρίως θα επωφεληθεί από αυτό... Πιστεύω ότι το Facebook έχει υπάρξει πολύ κακό για τη χώρα, ειδικότερα τη περίοδο των εκλογών», συμπλήρωσε τέλος.

Έπειτα από αυτήν τη μεταστροφή, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις σχέσεις του πρώην επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με τον χρηματιστή Τζεφ Γιας, μεγάλο χορηγό Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, η επενδυτική εταιρεία του οποίου Susquehanna International Group, έχει σημαντικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του TikTok. Σύμφωνα με τη New York Post, ο Τζεφ Γιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Φλόριντα πριν από λίγες ημέρες, απείλησε να μην χρηματοδοτεί πλέον τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εάν υιοθετηθεί ο νόμος που αφορά το TikTok.

Ερωτηθείς σχετικά από το CNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ότι έθιξε το θέμα με τον χρηματιστή.

Φωτογραφία: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Επιφυλακτικότητα με την προσοχή στραμμένη σε Nvidia και μάκρο

Entersoft: Στο 17,22% ανήλθε το ποσοστό της Olympia Group

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για αξιοποίηση του «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider