Χατζηδάκης για παραλίες: Χρυσή τομή για λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης για παραλίες: Χρυσή τομή για λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος
«Προτιμούν κάποιοι το καθεστώς που επικρατούσε πέρυσι στις παραλίες;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Επιδιώκουμε, βλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε πέρυσι με αλλεπάλληλες παρανομίες και καταγγελίες, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ της λελογισμένης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σίγουρα δεν έχουμε καλύψει όλες τις απόψεις, γιατί αυτό δεν θα ήταν πολιτική, αλλά δημόσιες σχέσεις. Όμως το ότι υπάρχουν απόψεις από τη μια ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρό και από την άλλη ότι δεν προστατεύει επαρκώς το περιβάλλον, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να βρει μια χρυσή τομή με βάση την κοινή λογική και τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών» επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και έδωσε παράλληλα απαντήσεις σε επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε πέρυσι και διερωτήθηκε αν αυτό είναι που θέλουν οι βουλευτές που διαφωνούν.

Οι βασικές ρυθμίσεις είναι:


 1. Προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. «Αν ακούσουμε τις προτάσεις σας και περιμένουμε να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να καθοριστούν οι απάτητες παραλίες, θα παραμείνει το περυσινό “λαμπρό” καθεστώς έως ότου δεήσουν οι μελετητές να κάνουν τις μελέτες. Τόση είναι η αγάπη σας για το περιβάλλον;», είπε ο υπουργός.
 2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία. «Σας αρέσει το «μπάχαλο» που επικρατούσε, που οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά το χώρο; Εγώ προτιμώ να υπάρχει τάξη στις παραλίες και ας ακούω την κριτική σας ότι οι διαγωνισμοί γίνονται από το υπουργείο και όχι από τους Δήμους. Κάποιοι Δήμοι συνεργάζονταν και άλλοι όχι και αφού πολλοί Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντα τους προχωρούμε στην κεντρική εκτέλεση. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε να διοργανώνουν τους διαγωνισμούς παρότι θα εισπράττουν τα ίδια χρήματα από το τίμημα», ανέφερε.
 3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους και τους Δήμους για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. «Για την ελεύθερη πρόσβαση θα μου πείτε ότι το προβλέπει το Σύνταγμα. Όμως για πρώτη φορά εισάγεται διοικητική κύρωση για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
 4. Πλαίσιο ελέγχων που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες. «Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, πέρυσι κάναμε 4500 ελέγχους και βρήκαμε 1750 παραβάσεις. Αυτό δείχνει και την ανάγκη να γίνει η παρέμβαση που κάνουμε. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με το πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones. Και σε αυτόν τον τομέα, αυτά που λέμε αυτά θα κάνουμε», τόνισε.
 5. Αυστηρότερες ποινές που φθάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με παρατηρήσεις, που διατύπωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

 • Για το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, που αφορά την οριοθέτηση της παραλίας: είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πάντως η μη κύρωση δεν επιδεινώνει την κατάσταση.
 • Για τον ορισμό της παραλίας: επανέρχεται η ρύθμιση που ίσχυε το 2001 με νόμο του ΠΑΣΟΚ έως το 2019 οπότε με τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε πως δεν υπάρχουν παραλίες μικρότερες από 30 μέτρα! «Ας μην αφήνουμε δογματισμούς να οδηγούν σε ακρότητες και σε πλαίσια εκτός λογικής», ανέφερε.
 • Για τις προθεσμίες υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων: προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την πρώτη εφαρμογή το 2024 ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι διαγωνισμοί.
 • Για την έλλειψη προσωπικού στις Κτηματικές Υπηρεσίες: έχει υπογραφεί συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να αξιοποιηθούν μηχανικοί και δικηγόροι με συμβάσεις έως ότου γίνουν οι διαγωνισμοί από το ΑΣΕΠ και έχει υπάρξει συνεννόηση για αξιοποίηση των στελεχών της υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφέρειας.
 • Για την εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων: «Είναι άνω ποταμών! Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πάντοτε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Ας μη διακινούμε πολιτικούς μύθους!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
 • Για τις περιοχές Natura: προβλέπεται ειδικό καθεστώς με μικρότερο εμβαδόν παραχώρησης.
 • Για τα Δωδεκάνησα: δεν μπορεί να ισχύει διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί. Γενικά τα θέματα που δεν αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά σχετίζονται με το περιβάλλον και τη χωροταξία τα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο.

Αναφερόμενος εξάλλου στις διατάξεις για αύξηση της αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ για εφημερίες, μέχρι 2000 ευρώ το χρόνο, την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου προκαταβολικά, την αύξηση του επιδόματος γέννησης και την διασύνδεση των δανειακών μηχανών με τα POS ο κ. Χατζηδάκης έθεσε το ερώτημα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης αν θα τις καταψηφίσουν. Ειδικά για τους αγρότες, τόνισε: «Δεν καυχόμαστε για αυτές τις ρυθμίσεις, λέμε όμως ειλικρινά ότι εξαντλούμε τα περιθώρια. Δεν λέμε ότι έγιναν πάμπλουτοι οι αγρότες και πρέπει να πανηγυρίζουν. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα αιτήματα τους. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε την άμεση φορολογία για τους αγρότες, μειώσαμε το ΦΠΑ για τα λιπάσματα στο 6% και για τα αγροτικά μηχανήματα στο 13%, επιστρέψαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2022 και το 2023, τον επιστρέφουμε και φέτος προκαταβολικά και θα μονιμοποιήσουμε τις επιστροφές από το 2025. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι για εμάς ένα όπλο στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες. Είναι βέβαιο όμως ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει να κάνουμε εμείς αυτά που μας αναλογούν και οι αγρότες εκείνα που τους αναλογούν για να εκμεταλλευθούν την ευρωπαϊκή πολιτική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Το νέο app για τους ναυτικούς αποτυπώνει όλο τον ασφαλιστικό τους βίο

Τέλος στο κερδοφόρο «4x4» για τις ευρωαγορές: Ράλι 8,6% για Βarclays

Ρωσία: Ο Πούτιν αρνείται ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικά στο διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider