ΕΕ για θάνατο Ναβάλνι: Ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ για θάνατο Ναβάλνι: Ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του
«Οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ» - Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών για τον θάνατο Ναβάλνι.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι' αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει. Τέλος ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος την «βαθιά θλίψη» του, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια «φρικτή» ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. «Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία» τόνισε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εξέφρασε την θλίψη του για την είδηση και έκανε λόγο για τρομερό γεγονός, ενώ υπενθύμισε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε νοσηλευθεί στο Βερολίνο έπειτα από δηλητηρίαση και είχε το θάρρος να επιστρέψει κατόπιν στην Ρωσία.

«Τώρα πλήρωσε πιθανότατα αυτό του το θάρρος με τη ζωή του», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στην Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Μόσχα φέρει την πλήρη ευθύνη

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι η Μόσχα φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σήμερα, σε ηλικία 47 ετών, σε μια φυλακή στην Αρκτική.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, τον φυλάκισε παράνομα και τον υπέβαλε συστηματικά σε απάνθρωπη και φοβερή μεταχείριση, φέρει την πλήρη ευθύνη για τον θάνατό του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Αυτό προστίθεται σε όλα τα εγκλήματα που έχει ήδη διαπράξει το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από δύο χρόνια, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι μια τεράστια απώλεια για τον ρωσικό λαό. Ως θαρραλέος και αποφασισμένος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, έδειξε πώς η δύναμη της αλήθειας μπορεί να αψηφήσει ακόμη και τις ισχυρότερες και πιο καταπιεστικές δικτατορίες», συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Η τραγική μοίρα του Ναβάλνι δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες υπέστη, κυρίως την απόπειρα δολοφονίας του πριν από τρία χρόνια, μια σειρά ποινικών υποθέσεων με πολιτικά κίνητρα καθώς και την άδικη φυλάκισή του και την κράτησή του σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες», σχολίασε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς. «Επιστρέφοντας στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι αψήφησε με θάρρος ένα ανελεύθερο και άδικο σύστημα, βασισμένο στην καταπίεση και τη φίμωση των αντιπολιτευόμενων», πρόσθεσε. Η «θυσία» του είναι «μια βίαιη υπενθύμιση της πλήρους περιφρόνησης της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ίδιους τους πολίτες της», κατέληξε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστικό τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί δεν πραγματοποίησε έρευνα για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι το 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο Ναβάλνι και ο αγώνας του κατά του Πούτιν σε 10 ημερομηνίες

Μπλίνκεν για θάνατο Ναβάλνι: Δείχνει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος Πούτιν

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Ναβάλνι: «Το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider