Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ για Ρωσία και ΝΑΤΟ: «Υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ για Ρωσία και ΝΑΤΟ: «Υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας»
Ούτε λίγο ούτε πολύ επεσήμανε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει ό,τι θέλει κατά χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της στη βορειοτλαντική συμμαχία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ενθάρρυνε τον Πούτιν να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ εάν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της, απειλώντας ακόμα και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Σε νέα εριστική τοποθέτησή του, που προκάλεσε ενόχληση στους δυτικούς ηγέτες αλλά και στο ΝΑΤΟ, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος που διεκδικεί νέα θητεία στον Λευκό Οίκο, ούτε λίγο ούτε πολύ επεσήμανε ότι θα παρότρυνε τη Ρωσία να κάνει ό,τι θέλει κατά χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της στη βορειοτλαντική συμμαχία.

Ειδικότερα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα υποστήριξε ότι θα έδινε το πράσινο φως στη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση, αλλά και την αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε το εν λόγω σχόλιο σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε σε ένα υποθετικό σενάριο, κατά το οποίο ένα κράτος που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα, δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία. «Με ρώτησε, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;», ανέφερε και πρόσθεσε: «Του είπα: Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις». Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Ορυμαγδός δυτικών αντιδράσεων

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταλόγισε στον πρώην πρόεδρο πως «ενθαρρύνει εισβολές κατά των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα», ενώ χαρακτήρισε τα όσα δήλωσε ο Τραμπ «αποκρουστικά και απαράδεκτα». Συμπλήρωσε ότι η δήλωση «θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα σχόλια του κ. Τραμπ «αποκρουστικά και επικίνδυνα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο προκάτοχός του σκόπευε να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «πράσινο φως για περισσότερο πόλεμο και βία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γεν Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Και πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με την εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές» επεσήμανε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, προσθέτοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν πως η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ. «Το σύνθημα του ΝΑΤΟ “ένας για όλους, όλοι για έναν” αποτελεί μια ξεκάθαρη δέσμευση. Το να υπονομεύει κανείς την αξιοπιστία των συμμαχικών χωρών σημαίνει ότι αποδυναμώνει ολόκληρο το ΝΑΤΟ» έγραψε σε ανάρτησή του. «Καμία προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με την ασφάλεια του Συμφώνου», πρόσθεσε.

«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του, μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. «Η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια. Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν. Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της. Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μπάιντεν απέκτησε λογαριασμό στο TikTok

Σε Γαλλία και Γερμανία ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

Φινλανδία: Ο Αλεξάντερ Στουμπ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider