«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία»: Απόφαση - σταθμός στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία»: Απόφαση - σταθμός στις ΗΠΑ
«Σε αυτή την υπόθεση, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει γίνει πολίτης Τραμπ, με τις δυνατότητες υπεράσπισης που έχει και οποιοσδήποτε άλλος διώκεται ποινικά».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασυλία σχετικά με την υπόθεση απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 και τα όσα ακολούθησαν στο Καπιτώλιο, όπως απεφάνθη το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ σήμερα. Συγκεκριμένα, στον Τραμπ μπορεί να ασκηθεί κανονικά δίωξη για φερόμενα εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του με σκοπό να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών προ τετραετίας.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη γραμμή υπεράσπισης του Τραμπ στην υπόθεση, για την οποία ερευνάται από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η στάση του για την οποία τον κατηγορεί ο Σμιθ τηρήθηκε στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων του ως προέδρου των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου δικαιούται ασυλία.

«Σε αυτή την υπόθεση, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει γίνει πολίτης Τραμπ, με τις δυνατότητες υπεράσπισης που έχει και οποιοσδήποτε άλλος διώκεται ποινικά. Οποιαδήποτε ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον από την συγκεκριμένη δίωξη», έγραψε το δικαστήριο.

Στη δικαστική υπόθεση - ορόσημο, σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, οι δικηγόροι του είχαν ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να του ασκηθεί ποινική δίωξη, για πράξεις που, όπως υποστήριξαν, ενέπιπταν στα καθήκοντά του ως προέδρου. Ωστόσο, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, καταρρίπτει τον ισχυρισμό, προκαλώντας ένα ακόμα πλήγμα στον Τραμπ, που επί σειρά ετών επικαλείται την προεδρική ασυλία, στις πολλαπλές δικαστικές μάχες που «τρέχουν» σε βάρος του.

Ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι, η υπόθεση της ασυλίας του θα μπορούσε τελικά να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι Συντηρητικοί, κατά 6-3. Ο Σμιθ, έχει ασκήσει δίωξη κατά του 77χρονου πρώην προέδρου, για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 αλλά και διάπραξη απάτης, προκειμένου να παραμείνει στο αξίωμα. Αρχικά η υπόθεση θα εκδικάζονταν στις 4 Μαρτίου, ωστόσο αναβλήθηκε εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την προεδρική ασυλία. Αν οδηγηθεί στο Ανώτατο Διακστήριο, η εκδίκαση θα μπορούσε να καθυστερήσει για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Honda: Ανάκληση 750.000 οχημάτων στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος στον αερόσακο

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί από σφοδρή καταιγίδα στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Οι ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν ναυτικά drones των Χούθι

gazzetta
gazzetta reader insider insider