Μητσοτάκης: Θα εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο ο,τιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται - Νέα μέτρα για την ακρίβεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θα εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο ο,τιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται - Νέα μέτρα για την ακρίβεια
Σημαντική μεταρρυθμίση με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο πλαίσιο για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντική μεταρρύθμιση, με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το νέο πλαίσιο για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, προανήγγειλε πως αύριο, Τετάρτη, θα παρουσιάσει με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χρήση της τεχνολογίας θα δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο ο,τιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.

«Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και μια μεγάλη καινοτομία είναι ότι πια έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι όλα θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προτεραιότητα το σεβασμό του περιβάλλοντος.

Πολεοδομικά σχέδια σε όλη την επικράτεια

Αναφερόμενος στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, είπε πως τα θέματά της υπηρετούν την καλύτερη ζωή των πολιτών, ξεχωρίζοντας από το σύνολό τους το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια». Μίλησε για μια διαδικασία που διαρκεί ουσιαστικά έναν ολόκληρο αιώνα κι αυτό κάτι λέει για το πόσο έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

«Τώρα, όμως, με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα αυτό επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Έτσι δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.

Θα οριοθετηθούν, επίσης, οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 Δημοτικές Ενότητες. Και βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων. Το τελευταίο είναι ένα ζητούμενο που ξέρετε ότι απασχολεί επί χρόνια, ειδικά την ελληνική περιφέρεια», είπε.

Τα επόμενα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός είπε πως αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στη συνέχεια για άμεση ψήφιση. Επίσης σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης ενώ αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider