Μαρινάκης για Κασσελάκη: Η νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει με τα πιο παλιά υλικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης για Κασσελάκη: Η νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει με τα πιο παλιά υλικά
Για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον REAL FM.

Για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον REAL FM.

Καλούμενος να σχολιάσει την εκλογή του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «αν μπορούμε να κρίνουμε από τις πρώτες κινήσεις και τις επιλογές προσώπων του νέου Προέδρου, νομίζω ότι η νέα εποχή ξεκινάει με τα πιο παλιά υλικά και, μάλιστα, με ανθρώπους που κατά κανόνα συνδέονται με μία «τάση», αν μπορεί κανείς να το πει αυτό, η οποία εξέφρασε πολύ περισσότερο τη λάσπη και τον διχαστικό και τοξικό λόγο». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «οι πρώτες επιλογές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν το τόσο νέο, περισσότερο παλιό μου φαίνεται, αλλά, προφανώς, όλα θα κριθούν στην πορεία».

Η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ήδη το 50% του οικονομικού της προγράμματος

Όσο αφορά τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η Κυβέρνηση και τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, τόνισε πως «εμείς δεν θα κρυφτούμε ποτέ πίσω από τα προβλήματα, ούτε πίσω από την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τους τρεις πρώτους μήνες η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτοφανείς κρίσεις που προέκυψαν από φυσικά φαινόμενα, που δεν είχαν προηγούμενο. Πολύ δύσκολες καταστάσεις και ως προς τις πυρκαγιές, σε ένα καλοκαίρι που είχαμε ρεκόρ επικίνδυνων ημερών, ακραίας επικινδυνότητας, το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία. Και σίγουρα αυτό δημιούργησε οργή, σε αυτούς οι οποίοι υπέστησαν τους κινδύνους, έχασαν τις περιουσίες τους, κινδύνευσαν. Θεωρώ ότι λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κρατικός μηχανισμός, σίγουρα, όμως, φάνηκε και η άλλη όψη του κρατικού μηχανισμού, που είναι οι διαχρονικές παθογένειες, που προφανώς έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Έκανε, όμως, και τον απολογισμό, για το πού ήμασταν, πού είμαστε και πού πρέπει να πάμε στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά, προφανώς, η νέα πραγματικότητα επιτάσσει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα οποία συνέβησαν αυτούς τους τρεις μήνες. Έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει νομοθετήσει ήδη το 50% του οικονομικού της προγράμματος. Μιλάμε πλέον, μετά από 15 χρόνια, για αυξήσεις για όλους. Και για τον δημόσιο τομέα και για πάνω από 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, κατά μέσο όρο 10,5% τον μήνα. Μιλάμε για αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, πέραν του κατώτατου μισθού, που έρχεται μία ακόμα αύξηση σε συνέχεια των προηγούμενων, το ξεπάγωμα των τριετιών. Μιλάμε για αύξηση του αφορολόγητου. Μιλάμε για αυξήσεις στις συντάξεις. Για ένα εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τομές προς όφελος των εργαζομένων και κλείνει εκκρεμότητες που κανείς δεν μπορούσε να θίξει για πολλές δεκαετίες. Έχουμε τη διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Μια σειρά από πρωτοβουλίες σημαντικές στην υγεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πολλά εξ αυτών αύριο θα τα συζητήσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, που, σκεφτείτε, είναι τόσα πολλά τα ζητήματα και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και υλοποιούνται άμεσα, που θα χρειαστεί και μια δεύτερη συνεδρίαση περίπου δέκα μέρες μετά». Επίσης, ανέφερε πως μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια και λίγο παραπάνω, η Ελλάδα από επαίτης, πρωταγωνιστεί. Η ελληνική οικονομία από εκεί που ήταν μόνο αντικείμενο αρνητικής είδησης, είναι η δεύτερη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη, έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους. «Έχουμε καταφέρει και έχουμε φτάσει την ανεργία σχεδόν σε μονοψήφιο, είναι λίγο πιο πάνω από το 10%. Έχουμε πλέον την επενδυτική βαθμίδα».

Επενδυτική βαθμίδα και αυξήσεις εισοδήματος

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπογράμμισε πως το ζήτημα της εισαγόμενης ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των πολιτών και ειδικά αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία για να τα βγάλουν πέρα. «Ο πληθωρισμός, που δεν είναι ένας δείκτης που βγαίνει από την Κυβέρνηση ή από τη Νέα Δημοκρατία, είναι σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι δύο μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ο πληθωρισμός τροφίμων –που είναι ο πιο κρίσιμος δείκτης- για πάρα πολλούς μήνες βαίνει μειούμενος. Έχει πέσει δύο μονάδες από το 12 στο 10,5% και λίγο παρακάτω. Αλλά το γεγονός ότι έχει μειωθεί δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα υψηλός. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι μειώνονται οι τιμές, αλλά ότι αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Την επενδυτική βαθμίδα και τη διαφορά, την αλλαγή στην ελληνική οικονομία, δεν τα ανέφερα όλα αυτά γιατί από μόνα τους ως δείκτες δεν απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Μια σειρά όμως από θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία έχουν κάνει εφικτό η Κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει πλήρως ένα πρόγραμμα, το οποίο βασίστηκε σε αυτές τις επιτυχίες και να μπορούν έτσι να μειώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο είναι δυνατόν οι συνέπειες αυτής της πληθωριστικής κρίσης. Με αυξήσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10,5%, στον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε μια τετραετία κατά 15%, με αυξήσεις δύο φορές στον κατώτατο μισθό κατά 20%, σε συνδυασμό με τα επιδόματα που έχουν δοθεί και τους πολύ αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, που για μένα είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Προφανώς κανένα από μόνο του δεν αίρει πλήρως τις συνέπειες ενός τόσο έντονου πληθωριστικού φαινομένου».

Τέλος, για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, ανέφερε πως ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισης της πληθωριστικής κρίσης είναι οι μόνιμες αυξήσεις εισοδήματος, ο δεύτερος είναι τα έκτακτα μέτρα, όπως είναι το market pass, το «καλάθι» και όλα αυτά, που είχαν την αξία τους και έχουν και τη σημασία τους, στο μέτρο της μείωσης των συνεπειών. Ο τρίτος πυλώνας, που είναι εξαιρετικά σημαντικός, είναι οι έλεγχοι. «Τα έχουμε βάλει» με εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών για αδικαιολόγητες εκπτώσεις και έχουν ήδη εισπραχθεί πρόστιμα. «Τα έχουμε βάλει» με τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής φαγητού και όταν λέω «τα έχουμε βάλει», εννοώ ότι έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Γιατί οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν πρόστιμα, γίνονται συνεχείς και καθημερινοί έλεγχοι και στα σούπερ μάρκετ και σε μεγάλες, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή. Όταν διαπιστώνεται μία παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο» τόνισε, ενώ έφερε συμπλήρωσε πως οι έλεγχοι θα ενταθούν, οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και σε όλη τη χώρα, σε όλη την Επικράτεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider