Ισραήλ: Επέμβαση για βηματοδότη στον Νετανιάχου, καθώς πλησιάζει κρίσιμη ψηφοφορία για τη Δικαιοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Επέμβαση για βηματοδότη στον Νετανιάχου, καθώς πλησιάζει κρίσιμη ψηφοφορία για τη Δικαιοσύνη
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους δικαστές να ακυρώνουν μια κυβερνητική απόφαση ή έναν κυβερνητικό διορισμό επειδή είναι «παράλογος».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, υποβλήθηκε με με επιτυχία καρδιακός βηματοδότης νωρίς την Κυριακή, αφού εισήχθη την περασμένη εβδομάδα λόγω λιποθυμίας.

Ο 73χρονος πρωθυπουργός θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση στην καρδιολογική μονάδα και αναμένεται να πάρει εξιτήριο αργότερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής ακυρώθηκε.

Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Όπως ανέφερε το Bloomberg, ηεξέλιξη έρχεται καθώς το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που αντιτίθενται στο σχέδιο, ιδίως σε ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει οριστικά τις επόμενες ημέρες και το οποίο θα απαγορεύει στους δικαστές να ακυρώνουν μια κυβερνητική απόφαση ή έναν κυβερνητικό διορισμό επειδή είναι «παράλογος».

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, με επικεφαλής τον θρησκευτικό, δεξιό συνασπισμό του Νετανιάχου, λένε ότι οδηγεί σε καταχρηστικό ακτιβισμό από τους δικαστές. Οι αντίπαλοι λένε ότι είναι ένα ζωτικό εργαλείο ενός κλάδου της κυβέρνησης που χρειάζεται για να περιορίσει τις λαϊκιστικές πολιτικές κινήσεις.

Χιλιάδες έφεδροι -ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις- δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα απέχουν από την εθελοντική τους υπηρεσία εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος. Περισσότεροι από 100 κορυφαίοι πρώην επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας, πολλοί από τους οποίους εργάστηκαν απευθείας για τον Νετανιάχου, τον κάλεσαν να σταματήσει τη νομοθεσία.

Ο Yossi Cohen, ο οποίος κάποτε ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Mossad του Νετανιάχου και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του, έγραψε μια στήλη στην εφημερίδα Yediot Aharonot την Κυριακή και τον κάλεσε να σταματήσει το νομοσχέδιο στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεξικό: 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους από εμπρησμό σε μπαρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider