Μαμουλάκης: Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει στο επίκεντρό του τους πολλούς, που έχει ισότητα και δικαιοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαμουλάκης: Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει στο επίκεντρό του τους πολλούς, που έχει ισότητα και δικαιοσύνη
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει καμία μάχη με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Τουναντίον. Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μάχεται τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι αυτός που έχει στο επίκεντρό του τους πολλούς. Που έχει λύσεις για τα αδιέξοδα και τα προβλήματά τους. Που έχει ισότητα και δικαιοσύνη» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. κ. Χάρης Μαμουλάκης.

Υποστηρίζει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει καμία μάχη με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Τουναντίον. Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μάχεται τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» και τονίζει πως «για εμάς, στόχος, αλλά και ευθύνη, είναι να ανατρέψουμε τους δυσμενείς συσχετισμούς». Καταλογίζει στις άλλες Προοδευτικές δυνάμεις πως «δεν έδειξαν ανταπόκριση» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή είναι ανεφάρμοστη ή ότι θα είναι μια ασταθής κυβέρνηση.

Ο κ. Μαμουλάκης, τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοικτό κόμμα σε όλους» και «είναι προφανές» ότι «απευθύνεται σε όλες τις ανάλογες πολιτικές δυνάμεις και αποτελεί την φυσική επιλογή την επόμενη μέρα των εκλογών». Καλεί του πολίτες «στον δρόμο για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου» να θέσουν στο επίκεντρό τους «τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Χάρη Μαμουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:
Ερ. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνησιμότητα ή η διατήρηση της ηγετικής θέσης στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Απ. Διακύβευμα παραμένει το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό, που δεν είναι άλλο από λύσεις στα αδιέξοδα, λύσεις στα προβλήματά του. Ισότητα και δικαιοσύνη, εδραίωση αναπτυξιακών συνθηκών, προτάσεις για τα μεγάλα και σημαντικά που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του. Σε αυτά καλούμαστε να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, να συζητήσουμε για το πρόγραμμά μας, να επανατοποθετήσουμε τις θέσεις μας και να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Ο δρόμος που έχει στο επίκεντρό του τους πολλούς. Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ερ. Η μάχη στην κεντροαριστερής πολυκατοικίας, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εξελίσσεται, φοβάστε ότι και πάλι θα σταθεί αφορμή για να μην επικεντρωθεί η αντιπαράθεση επί των προγράμματα και θέσεων των κομμάτων;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν δίνει καμία μάχη με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Τουναντίον. Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μάχεται τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για εμάς, στόχος, αλλά και ευθύνη, είναι να ανατρέψουμε τους δυσμενείς συσχετισμούς. Οφείλουμε να τα δώσουμε όλα, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της δεξιάς παντοδυναμίας. Που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στη ζωή της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας μας.

Ερ. Τα αίτια των αποτελεσμάτων για το ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Μαΐου, οφείλονται σε λάθη της «τελευταίας στροφής», της προεκλογικής περιόδου ή σε στρατηγικές αντιπολιτευτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν καθ΄ όλη την προηγούμενη τετραετία;

Απ. Όπως παρουσιάστηκαν και από τον Πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα, τρεις είναι οι κομβικές αιτίες. Πρώτη αιτία, το ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου κατά την προεκλογική περίοδο. Κι αντί να συζητάμε για την 4ετία Μητσοτάκη, την ακρίβεια, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων, για το έγκλημα των Τεμπών και το απολύτως ανεπαρκές επιτελικό κράτος, «κομματικό λάφυρο» επί της ουσίας, ή για τις υποκλοπές και την κακοποίηση του κράτους δικαίου, να στρέψει την κοινή γνώμη να συζητά για ό,τι έγινε 8 χρόνια πριν. Δεύτερη αιτία, η στρατηγική υπεράσπισης της απλής αναλογικής. Ενός συστήματος που λόγω της πεισματικής άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Και τρίτη αιτία, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ειδικά τις τελευταίες, εξαιρετικά κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη.

Ερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται από πολλούς, πως «πλήρωσε» την απλή αναλογική. Ήταν λάθος ότι δεν ξεκινήσατε νωρίς τις προσπάθειες προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες κεντροαριστερές και αριστερές δυνάμεις ώστε να είναι «ορατή» η δυνατότητα σχηματισμού μιας ισχυρή προοδευτικής Κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά;

Απ. Όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και ο τρόπος. Θέληση όμως δεν υπήρξε από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και η πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης, αντί να γίνει εικόνα προόδου και ευημερίας, εικόνα όπου οι πολλοί θα φύγουν από το περιθώριο και θα βρεθούν στο επίκεντρο, πέρασε ως ανεφάρμοστη. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως μια ασταθής διακυβέρνηση.

Ερ. Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να στραφεί και στην επιστροφή πρώην ηγετικών και μη στελεχών του, που διαφώνησαν και δημιούργησαν νέους κομματικούς σχηματισμούς;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοικτό κόμμα σε όλους. Δεν είναι όμως επί της παρούσης η κατάλληλη συγκυρία να συζητήσουμε για τους όρους της κομματικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σήμερα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς της κάλπης της 25ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί ένα πολιτικό σχηματισμό που διαμορφώθηκε πάνω στην ιδέα της σύγκλισης πολλών διαφορετικών ρευμάτων της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, την κομμουνιστογεννή και ανανεωτική αριστερά, τα νέα κοινωνικά κινήματα, την αριστερόστροφη σοσιαλοδημοκρατία και την ριζοσπαστική οικολογία. Είναι προφανές λοιπόν ότι η απεύθυνση σε ανάλογες δυνάμεις αποτελεί την φυσική επιλογή την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ερ. Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή ενός κόμματος με «θεοκεντρική» ρητορική και «ακραίο» συντηρητικό και εθνικιστικό λόγο;

Απ. Η ανάδυση του πολιτικού μορφώματος της «Νίκης» στις πρόσφατες εκλογές μπορεί να αποδοθεί σε δύο αιτίες. Πρώτων στο γενικότερο κύκλο ενίσχυσης της άκρα δεξιάς έπειτα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Από την «απελευθέρωση» αυτών των δυνάμεων από τον κορμό της ΝΔ προέκυψαν και οι κύκλοι ακροδεξιάς διαμαρτυρίας την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής όσο και κατά την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεύτερον, η ανάδυση τους μπορεί να αποδοθεί και στις ίδιες τις αντιφάσεις και τις αμφιθυμίες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Μην ξεχνάτε τις εξαιρέσεις στα μέτρα την περίοδο της πανδημίας ειδικά για την εκκλησία, το «παιχνίδια» της κυρίας Κεραμέως με τους κύκλους που παρήγαγαν λόγο εναντίων των αμβλώσεων, τις υπερσυντηρητικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο από τον κύριο Τσιάρα κ.α. Όλα αυτά ήταν απόπειρες έτσι ώστε ο υποτιθέμενα κεντροδεξιός κύριος Μητσοτάκης, να ενσωματώσει υπερσυντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι όμως, εκ του αποτελέσματος, μόνο αποθρασύνονται. Κάθε εκδοχή του ακροδεξιού λόγου είναι απειλητική για την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, πόσο μάλλον μορφώματα που δεν αποδέχονται τις βασικές αρχές της διάκρισης μεταξύ κράτους και εκκλησίας και δεν σέβονται την αναγκαιότητα ο κλήρος να παραμείνει έξω από τα ζητήματα της Πολιτείας.

Ερ. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι εκείνα στα οποία καλείτε τους πολίτες να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν, για την τελική τους επιλογή;

Απ. Στον δρόμο για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, βάζουμε στο επίκεντρο τις προγραμματικές μας θέσεις για την επόμενη 4ετία. Τις προτάσεις μας για τα μεγάλα ζητήματα της ακρίβειας, της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της αύξηση του εισοδήματος, της διαφάνειας και της διαχείρισης των 70 δισ. του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης. Την οικονομία, το ασφαλιστικό και τη σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα εργασιακά δικαιώματα, το ενεργειακό ζήτημα, κ.α.

Και καλούμε τους πολίτες να μας ακολουθήσουν σε αυτόν τον εναλλακτικό δρόμο. Τον δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής. Τον δρόμο που τους αξίζει, που τους ανήκει και που μαζί μπορούμε να περπατήσουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider