Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κάλπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κάλπη
Ο Ιωάννης Σαρμάς αναλαμβάνει νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Τελευταία ενημέρωση 12:11

Ο Ιωάννης Σαρμάς αναλαμβάνει νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Νωρίτερα, προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η σύσκεψη διήρκησε περίπου μισή ώρα και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Αυτό, καθώς οι αρχηγοί των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, έλαβαν και επέστρεψαν τη διερευνητική εντολή, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ τρίτος προσήλθε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε εν συνεχεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελευταίος προσήλθε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, σημειώνεται ότι στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι Έλληνας δικαστικός λειτουργός, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τις 4 Νοεμβρίου 2019.

Γεννήθηκε το 1957, σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).

Έχει διατελέσει δικαστικός λειτουργός από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα).

Διετέλεσε δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Είναι επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Teneo: Οι παγίδες της δεύτερης εκλογικής μάχης για τη Νέα Δημοκρατία

Στο «ραντάρ» της Credit Suisse η Ελλάδα - Τι δείχνει το «stress test» για την οικονομία

Τράπεζες: Τρεις προκλήσεις για την επόμενη μέρα – Οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider