Ο Πούτιν τροποποιεί τον νόμο για παραγγελίες στον αμυντικό τομέα - «Πρόσθετα μέτρα κατά της τρομοκρατίας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πούτιν τροποποιεί τον νόμο για παραγγελίες στον αμυντικό τομέα - «Πρόσθετα μέτρα κατά της τρομοκρατίας»
Το διάταγμα δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Βιομηχανίας να διορίζει έναν νέο εξωτερικό διαχειριστή που θα αναλαμβάνει την διοίκηση των εν λόγω εταιρειών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πιούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που εξουσιοδοτεί το κράτος να θέτει σε διαθεσιμότητα διευθυντές και μετόχους οποιασδήποτε εταιρείας που αποτυγχάνει να εκπληρώσει κρατικά συμβόλαια του αμυντικού τομέα υπό τους όρους του στρατιωτικού νόμου.

Το διάταγμα δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Βιομηχανίας να διορίζει έναν νέο εξωτερικό διαχειριστή που θα αναλαμβάνει την διοίκηση των εν λόγω εταιρειών. Ο Πούτιν είχε επιβάλει τον Οκτώβριο στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα έχει καταλάβει μερικώς ισχυριζόμενη ότι είναι δικά της εδάφη, μια κίνηση την οποία καταδίκασαν ως παράνομη οι περισσότερες χώρες.

Ο Πούτιν πολεμώντας ένα χρόνο με την Ουκρανία, δεν έχει επεκτείνει την ισχύ του στρατιωτικού νόμου σε όλη την Ρωσία, αλλά έχει εντάξει με επιτυχία την οικονομία στην υπηρεσία του πολέμου, με τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση με τρεις βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες του ρωσικού στρατού. Το νέο διάταγμα θα εφαρμόζεται σε εταιρείες που «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει κρατικής σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της μη λήψης μέτρων για την εγγύηση των παραδόσεων της παραγωγής».

Ερωτηθείς νωρίτερα κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εάν ο στρατιωτικός νόμος θα επιβληθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αυτό συνιστά αρμοδιότητα του προέδρου, αλλά δεν είπε εάν ο Πούτιν σχεδιάζει να προβεί σε μια τέτοιου είδους κίνηση.

Παράλληλα, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι χρειάζεται να συζητηθούν πρόσθετα «μέτρα κατά της τρομοκρατίας» για να προστατευθούν οι υποδομές που ελέγχονται από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Ο Πούτιν είχε δηλώσει χθες ότι η Ρωσία δέχθηκε «τρομοκρατική επίθεση» στην περιοχή του Μπριάνσκ που βρίσκεται νότια και συνορεύει με την Ουκρανία και υποσχέθηκε να συντρίψει την ομάδα των σαμποτέρ που άνοιξε πυρ κατά αμάχων. Η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία ότι οργάνωσε μια ψευδή «πρόκληση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Λαμβάνουμε νέα μέτρα για την προστασία των συνόρων

Μπορέλ: Μικρή βελτίωση στις σχέσεις με τη Ρωσία σε διπλωματικό επίπεδο

Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για τον πόλεμο που εξαπέλυσε, εκτίμησαν οι ΥΠΕΞ της Quad

gazzetta
gazzetta reader insider insider