Αυστηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Ανυπόστατα και έωλα τα τουρκικά επιχειρήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Ανυπόστατα και έωλα τα τουρκικά επιχειρήματα
«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν» διαμηνύουν προς την Τουρκία διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, τονίζουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με σημερινές νέες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. «Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» διαμηνύουν.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα» και διαμηνύουν πως η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. «Είναι το "ανερχόμενο προφίλ" μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη» όπως σημειώνουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από την Ελλάδα στα νησιά

Προηγήθηκε ανθελληνικό παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι εκείνη προκαλεί και παραβιάζει τον ενεάριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και τους ψαράδες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος. Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική πλευρά μένει ανήμπορη στις απαντήσεις που της δίνουμε. Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και παρενοχλεί τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει. Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες. Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Eμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξε κι εσύ κι να έχεις. Γιατί ενοχλούνται. Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα στις ενέργειες που γίνονται εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στην αντιπολίτευση για Ελλάδα και F-35

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προβεί σε ταυτόχρονη επίθεση στην αντιπολίτευση και στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εξυπηρετεί τα σχέδια των συστηματικών εχθρών της Τουρκίας, επιστρέφοντας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο περιλαμβάνει όρους κατά της Άγκυρας. Με άλλα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν δική του επιλογή, για το συμφέρον της χώρας του, να βγει από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων αεροσκαφών και ότι η επιστροφή που προγραμματίζει η αντιπολίτευση, είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για όρους που υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας «Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους είναι συστηματικά εχθροί της Τουρκίας» και προσθέτει «ουσιαστικά δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού - Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα τιμούμε πάντα τη μνήμη του σμηναγού Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Τουρούτσικα

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider