Σολτς μετά από την κριτική στη Γερμανία: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς μετά από την κριτική στη Γερμανία: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία
Στον απόηχο των αντιδράσεων που δέχεται το Βερολίνο για τη στάση του πως τις αποστολές αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Τη δέσμευση της Γερμανίας για να συνεχίσει την Ουκρανία στον πόλεμο που δέχεται από τη Ρωσία υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς την Κυριακή, μετά από την κριτική που δέχεται το Βερολίνο για τη στάση του πως τις αποστολές αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Μιλώντας από το Παρίσι και σε εκδήλωση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, για όσο διάστημα και σε όποιο βαθμό χρειαστεί. Μαζί, ως Ευρωπαίοι, για την υπεράσπιση του ειρηνικού σχεδίου της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Σολτς.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Σολτς έχει τεθεί στο επίκεντρο ισχυρής κριτικής μετά τη διάσκεψη στο Ράιμσταϊν της Γερμανίας των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Από εκεί ανακοινώθηκε η παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για την παροχή βαρέων αρμάτων μάχης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την άρνηση του Βερολίνου.

«Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Αθώοι πεθαίνουν καθημερινά. Οι ρωσικές βόμβες καταστρέφουν τις ουκρανικές πόλεις. Πολιτικοί στόχοι δέχονται επίθεση, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται», κατήγγειλε ο Μοραβιέτσκι μιλώντας στο πρακτορείο PAP.

Έμφαση στη συνεργασία Γερμανίας - Γαλλίας

«Το μέλλον» της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική «ατμομηχανή», τόνισε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος.

«Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία των δύο χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».

Μακρόν: «Να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο»

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.

«Η Γερμανία και η Γαλλία, επειδή άνοιξαν το δρόμο της συμφιλίωσης, οφείλουν να γίνουν πρωτοπόροι για την επανίδρυση της Ευρώπης μας», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλέσθηκε ιδιαίτερα την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να ευνοηθεί μια «Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε ό,τι αφορά το διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διπλωματία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι χώρες της Βαλτικής καλούν τη Γερμανία να στείλει «τώρα» στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard

gazzetta
gazzetta reader insider insider